Καμία «έκπτωση» λόγω του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

«δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην εταιρεία κατασκευής του πετρελαιαγωγού. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η προστασία της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος και στις αρχές μας αυτές δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση». Αυτό ξεκαθάρισε ο νομάρχης Έβρου και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής διαβούλευσης Νικόλαος Ζαμπουνίδης, μετά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την πορεία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την εταιρεία Trans Balkan Pipeline.

«Είπαμε ναι στον αγωγό, αλλά κάτω από ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Εάν δεν μπορούν να διασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα μας βρουν όλους, τοπική κοινωνία, αρχές, φορείς, απέναντι», τόνισε και πρόσθεσε «αν διαπιστώσουμε πώς υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα τοπικά συμφέροντα, ότι πραγματικά υπάρχει κίνδυνος, τότε προφανώς θα πάμε σε μηδενική λύση, θα μας βρουν μπροστά τους».

Όπως είπε, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την κατασκευή του έργου και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπουνίδη, σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών όρων χωροθέτησης του αγωγού, δηλαδή από πού θα εισέλθει ο αγωγός από το Ορμένιο και που θα καταλήξει, που θα γίνουν οι δεξαμενές, που θα καταλήξουν οι πλατφόρμες φόρτωσης.

Αυτή η μελέτη θα κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩδΕ, στην Επιτροπή διαβούλευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και θα σταλεί σε 84 φορείς του νομού, οι οποίοι πρέπει να εκφράσουν την άποψη τους, τις παρατηρήσεις τους και τα προβλήματα διαπιστώσουν.

Όπως είπε ο νομάρχης έχουν συσταθεί τέσσερις επιτροπές, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο, η πρώτη αφορά την διακρατική συμφωνία κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, η δεύτερη τη συμφωνία διέλευσης του αγωγού, η τρίτη τη συμμετοχή, κατασκευή και λειτουργία του αγωγού και η τέταρτη τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Έβρου σε συνάρτηση με τον αγωγό.

Οι επιτροπές αυτές θα στελεχωθούν με εξειδικευμένα τοπικά στελέχη και θα είναι ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει, να καταθέσει τις προτάσεις και τις απόψεις του.
«Εντός των ημερών πιστεύω ότι θα έχουμε και την έγκριση του προϋπολογισμού ώστε να μπορεί η Επιτροπή διαβούλευσης να αξιοποιεί ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ότι άλλο απαιτείται για να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις όποιες απόψεις μας και να μπορούμε να απαντούμε με επιστημονική γνώση, τόσο στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού και τους μελετητές αλλά και στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας, στα ερωτήματα του κάθε φορέα», δήλωσε.

Για τις προτάσεις που τάχθηκαν κατά του αγωγού ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε «σεβόμαστε κάθε διαφορετική άποψη και ζητάμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Έχουμε όμως τα εξής δεδομένα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να γίνει αυτός ο αγωγός, υπογράφηκαν οι διεθνείς συμβάσεις με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, τα γεγονότα τρέχουν. Το να παρακολουθούμε από το λιμάνι να γίνεται ο αγωγός και να αδιαφορούμε είναι έγκλημα. Εμείς μπαίνουμε στο πρόβλημα, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!