κ-μακεδονία-καθυστερήσεις-στο-χρονοδ-274626
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 15.11.2012 | 14:11

Κ. Μακεδονία: Καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση σκουπιδιών

Μεγάλες καθυστερήσεις στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα παρουσιάζουν τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κεντρική Μακεδονία, όπως διαπιστώθηκε σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ο Νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων».

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ημερίδα, ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Ευθύμιος Φωτόπουλος, από τους 15 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, έχουν ολοκληρωθεί οι 11 και εκκρεμούν οι υπόλοιποι που είναι χωροθετημένοι στην Ημαθία, στον Άγιο Αντώνιο, στην Αρναία και στη Σιθωνία. Παράλληλα, από το σύνολο των 19 προβλεπόμενων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), έχουν ολοκληρωθεί οι 5 αλλά λειτουργούν μόνο οι 3 ενώ Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν μόνο σε Ταγαράδες, Θέρμη και Πιερία και οι υπόλοιπες περιοχές εξυπηρετούνται από ιδιωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Φωτόπουλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας έχει μεν υπογράψει σύμβαση κατασκευής Μονάδας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΜΒΕ) αλλά το έργο εκκρεμεί λόγω προσφυγής και αντιδράσεων. Το αντίστοιχο έργο στις Σέρρες είναι σε διαδικασία δημοπράτησης και οι υπόλοιπες ΜΜΒΕ είναι, είτε σε στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, είτε δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος γιατί η υλοποίησή τους προβλέπεται στο μέλλον.

«Πάντως, το χρονοδιάγραμμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού, προέβλεπε ότι το σύνολο έργων υποδομής, δηλαδή οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ, έπρεπε να έχουν τεθεί σε λειτουργία από το 2010» διαπίστωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Οσον αφορά τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), υπογράμμισε ότι στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας είναι καταγεγραμμένοι 542, εκ των οποίων μόνο οι 456 έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «παρατηρούνται φαινόμενα λειτουργίας υφισταμένων ΧΑΔΑ λόγω καθυστερήσεων έργων υγειονομικής ταφής σε ορισμένες περιοχές και της μη προόδου των έργων για την κατασκευή ΣΜΑ».

Εκτίμηση του κ. Φωτόπουλου είναι ότι απαιτείται επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού και οριστική παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ καθώς, με «περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν σε μία πενταετία, περίπου 11.000 νέες θέσεις απασχόλησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (του πρώην Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης), δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης υπογράμμισε στην ημερίδα ότι με τον διάλογο όλων των εμπλεκομένων επιδιώκεται να συντομεύσει ο χρόνος προετοιμασίας του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας τη μείζονα σημασία του για την προώθηση των έργων στερεών αποβλήτων .

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με στρογγυλό τραπέζι για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και το ρόλο των φορέων και της κοινωνίας, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ