Ημερίδα για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας

Ημερίδα για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας πραγματοποίησε στο Γέρακα, η νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Θ. Μαρκόπουλος, που παραβρέθηκε στη ημερίδα τόνισε ότι «η αναγκαιότητα επικαιροποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου Αθηνών και του προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος είναι σήμερα πρόδηλη όσο ποτέ καθώς την τελευταία εικοσαετία είμαστε μάρτυρες σημαντικών γεωπολιτικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αλλαγών».

Όπως είπε, η δυναμική της Αθήνας έχει υπερβεί κατά πολύ τα σημερινά όρια του ΡΣΑ, ενώ παράλληλα η ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό διαμορφώνει νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Ο σχεδιασμός, η χωροταξική δομή και η οργάνωση της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής σχετικού προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος, οφείλει να καταρτιστεί σε επίπεδο ορίων που θα πρέπει να προδιαγραφούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ολοκληρωμένου και σύγχρονου σχεδιασμού, δηλ. της διασφάλισης του αδιάσπαστου των οικοσυστημάτων, των ορεινών όγκων , των λεκανών απορροής, της διασφάλισης της γεωργικής γης κ.ά», τόνισε και πρόσθεσε: «θα πρέπει συγχρόνως να συνοδεύονται από δράσεις που θα διασφαλίζουν την αποδοχή της εφαρμογής του σχεδιασμού και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των φορέων του δημοκρατικού προγραμματισμού».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νέο ΡΣΑ πρέπει να διασφαλίζει τον ενιαίο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για:

α) την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως αναντικατάστατου οικολογικού – κοινωνικού – οικονομικού «αποθέματος» και ως αναπτυξιακού πλεονεκτήματος, β) την προστασία και αποκατάσταση της δομής και λειτουργίας των φυσικών συστημάτων και την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας,
γ) την προστασία, ανάδειξη και αειφορική διαχείριση της γεωργικής γης, των δασών, των ορεινών όγκων, των υγροτόπων, των ρεμάτων, των ακτών, των γεωμορφολογικών σχηματισμών και των άλλων στοιχείων του περιβάλλοντος ως πολύτιμων και αναντικατάστατων φυσικών πόρων.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προκειμένου να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, έχει συστήσει ειδική Ομάδα Εργασίας και μόλις ολοκληρωθεί το μνημόνιο με τις θέσεις, θα το καταθέσει»

Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσει άλλες τρεις ενημερωτικές ημερίδες στην περιοχή των Αχαρνών, των Μεσογείων & του Λαυρίου.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!