ικανοποιημένοι-οι-επτανήσιοι-από-συν-267756
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 06.02.2013 | 20:28

Ικανοποιημένοι οι Επτανήσιοι από συνάντηση με Αρβανιτόπουλο

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, με θέμα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των νησιών του Ιονίου οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά όλες τις παραμέτρους που αφορούν στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Σπυρίδων Σπύρου, η συνάντηση αυτή ήταν μια άριστη ευκαιρία να κατανοήσει ο υπουργός ότι σύσσωμη η επτανησιακή κοινωνία και οι εκπρόσωποί της εκφράζουν από κοινού την αδιαπραγμάτευτη θέση τους όχι μόνο για να μην κλείσει το ΤΕΙ ή να μεταφερθούν οι σχολές του σε άλλες πόλεις αλλά να ενισχυθεί δεόντως, όπως αρμόζει στα Επτάνησα.

Τα Επτάνησα, είπε στον υπουργό ο κ. Σπύρου, έδωσαν στον εθνικό κορμό Παιδεία και Πολιτισμό, μεταλαμπάδιασαν ιδέες, θυσίασαν δικά τους κεκτημένα υπέρ του συνόλου και δικαιούνται τη στοιχειώδη ανταπόδοση. Από το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, που είχε έδρα την Κέρκυρα και μέχρι τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, τα Επτάνησα δε σταμάτησαν, σημείωσε ο περιφερειάρχης, να δίνουν στην Ελλάδα επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και συνάμα να ενισχύουν δυναμικά την ελληνική οικονομία ακόμη και σήμερα.

Η αποψίλωση υπηρεσιών, αλλά, κυρίως, το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, δυναμιτίζει τη νησιωτική μας Περιφέρεια που προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αποδυναμώνει τον κοινωνικό της ιστό και τη συνοχή της και την καθιστά ευάλωτη, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη δίνει βαρύτητα στις Περιφέρειες.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τόνισε, είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε το αδιαπραγμάτευτο για το κλείσιμο του ΤΕΙ και να αναδείξουμε τόσο το πολιτικό όσο και το επιστημονικό σκέλος, αιτώντας την αναθεώρηση της απόφασης για το κλείσιμο του ΤΕΙ.

Κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης

Εκφράζοντας τις δικές του απόψεις ο υπουργός, εστίασε τους προβληματισμούς του στα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων του ΤΕΙ, στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών, στον αριθμό των φοιτητών και καθηγητών, κρίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα για συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ με την ίδια μορφή.

Ωστόσο, ο κ. Αρβανιτόπουλος, στάθηκε θετικός στην πρόταση να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση με τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΙ, τα οποία δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές, για τις οποίες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια απόκτησής τους, τα συναφή με τον τόπο αντικείμενα (όπως για παράδειγμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο που συνδέεται με το Εθνικό Πάρκο κ.λπ.), τον αριθμό φοιτητών, την ανάπτυξη του ΤΕΙ με βραχίονα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κλπ.

Ενιαία έκφραση από τους Επτανήσιους

Το βασικό στη συνάντηση, είπε ο Περιφερειάρχης, είναι ότι οι Επτανήσιοι παρέστησαν ενωμένοι, εκφράζοντας ενιαία πρόταση και ο καθένας τους έδωσε μια προσωπική μάχη υποστηρίζοντας και εκθέτοντας τα πλεονεκτήματα των τμημάτων που λειτουργούν σε κάθε νησί, δίνοντας το μήνυμα ότι καμία απόφαση που βάλει ευθέως τις βασικές αξίες, όπως είναι η Γνώση, δεν μπορεί να περάσει αβίαστα.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, εκτός του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, συμμετείχαν οι: Γ.Γ. του υπουργείου, βουλευτές, Α. Γκερέκου, Θ. Σολδάτος, Α. Θεοπεφτάτου, Σ. Κοντονής, αντιπεριφερειάρχες Λευκάδας, Θ. Βερύκιος, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρής, Ζακύνθου, Διον. Μυλωνάς, δήμαρχοι Λευκάδας, Κ. Αραβανής, Κεφαλλονιάς, Αλ. Παρίσης, Ζακύνθου, Στ. Μποζίκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Ναπ. Μαραβέγιας και τα μέλη της (μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολτίτης), καθηγητές του ΤΕΙ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνιων και Ιθακησίων Πειραιά, Στ. Σπαθής, καθώς και εκπρόσωποι των φοιτητών.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.