Η νέα στρατηγική αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιφέρειας Αττικής

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της περιφέρειας Αττικής (RIS) για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 η οποία θα συμβάλει στην αλλαγή της φιλοσοφίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας, αλλά και στην τελική διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο.

Η στρατηγική αυτή τεκμηριώνει σε βάθος τρία πεδία εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης: Την γαλάζια, την δημιουργική και την βιώσιμη οικονομία των αναγκών.

 

  • Ανοίγει την έννοια της καινοτομίας μέσα από νέες μορφές, π.χ. κοινωνική καινοτομία από τους χρήστες και όχι μόνο στο προϊόν.
  • Βοηθά στην ανανέωση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας (π.χ. ναυπηγικές δραστηριότητες).
  • Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
  • Αναπτύσσει νέες οικονομικές δραστηριότητες μέσω ριζικής τεχνολογικής ανανέωσης.

Όλα αυτά με επίκεντρο το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της Αττικής, τους νέους επιστήμονες, τους νέους επιχειρηματίες, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιφέρειας Αττικής.

Δέσμευση της περιφερειακής αρχής σε ότι αφορά τα επόμενα στάδια του σχεδιασμού και της υλοποίησης είναι η ουσιαστική διαβούλευση με φορείς και συλλογικότητες, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η ουσιαστική αξιοποίηση των χρημάτων και το καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Την περιφερειακή στρατηγική παρουσίασε η αρμόδια σύμβουλος για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, Πόπη Σταυροπούλου.

Από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, ο Νίκος Χαρδαλιάς πρότεινε την απόσυρση του θέματος, διότι όπως είπε, «εάν δεν εξασφαλίζει συμβατότητα με την εθνική RIS δεν θα επιτρέπει την απορρόφηση κονδυλίων».

Από την παράταξη του Γιώργου Κουμουτσάκου η Φωτεινή Βρύνα χαρακτήρισε θετική την οπτική της περιφερειακής αρχής σε ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη και της πρότεινε να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί από δομές για την επώαση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση», η Αλεξάνδρα Μπαλού εξέφρασε διαφωνίες προς τον προσανατολισμό της πρότασης χαρακτηρίζοντας την «αποθέωση του νεοφιλελευθερισμού» με την οποία «θα διαιωνιστεί η φτώχεια και θα συνεχισθεί η επίθεση στα εργατικά κεκτημένα.»

Κατά την αποψινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Χρήστος Καραμάνος δεσμεύθηκε έναντι του Σωματείου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «ΕΡΜΗΣ», ότι θα καλύψει μέρος των οικονομικών αναγκών τους εντός του Μαΐου, καθώς επίσης και ότι η διοίκηση της περιφέρειας θα βρει τρόπο να εκταμιεύσει και τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν ως οφειλόταν κατά το 2014.

Ο νομικός σύμβουλος του σωματείου Γιώργος Μητρόπουλος απηύθυνε «έκκληση διάσωσης από την καταστροφή», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην μειωμένη κατά 70% επιδοματική πολιτική των μνημονικών πολιτικών που στέρησαν στοιχειώδους όρους διαβίωσης, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους τους 8 τελευταίους μήνες, ενώ απειλείται και η απομάκρυνση τους από τον χώρο του Ελληνικού.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση