η-καταπολέμηση-των-ναρκωτικών-είναι-σ-316963
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 26.06.2009 | 00:00

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι συλλογική προσπάθεια

«Η καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών είναι μια συλλογική προσπάθεια. Αυτό απαιτεί πολιτική ηγεσία και επάρκεια πόρων. Απαιτεί την εμπλοκή των γονέων και των δασκάλων. Απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και την ποινική δικαιοσύνη να παίξουν το ρόλο τους». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, στο μήνυμά του για για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης διακίνησής τους.

Όπως αναφέρει, «η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως ‘Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης διακίνησής τους’ το 1987 από τη γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε και να μιλήσουμε για το φαινόμενο της χρήσης ουσιών» και προσθέτει: «είναι βέβαιο πως δεν αρκεί μια ημέρα ευαισθητοποίησης, ομιλιών και μηνυμάτων για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ζήτημα της εξάπλωσης των ναρκωτικών. Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Και αντί να συζητούμε απρόσωπα για τις ευθύνες του κοινωνικού συνόλου ας αναλογιστούμε πως μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην πρόληψη των εξαρτήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο νομάρχης προτείνει «να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας ότι εκτός από τη μοναξιά, τη λύπη, την απογοήτευση, υπάρχει η χαρά της ζωής, της δημιουργίας, της προσπάθειας, του καθημερινού αγώνα. Να επιμείνουμε και να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, ότι οι λύσεις των προβλημάτων δεν έρχονται μέσα από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων. Να δράσουμε από κοινού προκειμένου να πείσουμε τους νέους ότι η ζωή είναι αλλού. Αρκεί να το θελήσουν, να το προσπαθήσουν και να επιμείνουν».

Και καταλήγει, σημειώνοντας «η χρήση των ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί, αντιμετωπίζεται και ελέγχεται. Η καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών είναι μια συλλογική προσπάθεια. Αυτό απαιτεί πολιτική ηγεσία και επάρκεια πόρων. Απαιτεί την εμπλοκή των γονέων και των δασκάλων. Απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και την ποινική δικαιοσύνη να παίξουν το ρόλο τους. Είναι ένα θέμα που όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε προσωπικά. Σε αυτή τη διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης διακίνησης, ας γίνει γνωστό ότι δεν υπάρχει θέση για τα ναρκωτικά στη ζωή μας και τις κοινωνίες μας».
 
                                         Υπό κατάρρευση το σύστημα

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης με αφόρμή την Παγκόσμια Ημέρας και το Κέντρο Πρόληψης “Όραμα”, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού το 2004  και την έμφαση στο τρίπτυχο: πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη,  “πέντε χρόνια μετά τις εξαγγελίες αυτές η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης 13εκ. ευρώ. Στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας οφείλει περίπου 250.000€ (189.000€ μέχρι τέλος του 2008). Όλο το σύστημα είναι υπό κατάρρευση. Το μόνο που γίνεται είναι να καταρτίζονται με μεγάλη καθυστέρηση «Εθνικά Σχέδια δράσης» τα οποία παραμένουν σε αδράνεια. Αυτό που γίνεται επίσης είναι να εκφράζονται προφορικές δεσμεύσεις από υπουργούς και υφυπουργούς και να παρουσιάζεται μια εικόνα ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ στην πράξη όλα είναι υπό διάλυση”.
 
Οπως είπε, “θεσμικά τα Κέντρα Πρόληψης είναι ανοχύρωτα. δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, μισθοδοσία, οι συνεργασίες με άλλα υπουργεία και κυρίως το Παιδείας είναι δύσκολα”.

Στα 8 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Πρόληψης έχει να επιδείξει μια σημαντική πορεία, καθώς, όπως ανέφερε ενδεικτικά, έχουν πραγματοποιηθεί:

1. 3 σεμινάρια για γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο διάρκειας περίπου 3 μηνών το καθένα στα οποία συμμετείχαν 35 γονείς (δράση που ξεκίνησε πέρσι)
2. 31 σεμινάρια για γονείς με παιδιά στο δημοτικό διάρκειας περίπου 3 μηνών το καθένα στα οποία συμμετείχαν 447 γονείς.
3. 12 σεμινάρια για γονείς με παιδιά στο Γυμνάσιο – Λύκειο διάρκειας περίπου 3 μηνών το καθένα στα οποία συμμετείχαν 157 γονείς.
4. 61 ενημερώσεις γονέων συνολικά στις οποίες συμμετείχαν 915 γονείς.
5. 12 σεμινάρια με δασκάλους διάρκειας 20 ωρών το καθένα στα οποία συμμετείχαν 156 δάσκαλοι.
6. 55 ενημερώσεις στις οποίες συμμετείχαν 520 δάσκαλοι.
7. 13 σεμινάρια με καθηγητές διάρκειας 20 ωρών το καθένα στα οποία συμμετείχαν 165 καθηγητές.
8. 34 ενημερώσεις σε καθηγητές στις οποίες συμμετείχαν 550 καθηγητές.
9. 18 Ημερίδες στις οποίες συμμετείχαν 1510 συμπολίτες μας.
10. 7 Ανοιχτές ομιλίες – διαλέξεις στις οποίες συμμετείχαν 356 άτομα (μια δράση που ξεκίνησε φέτος)
11. 5 ομάδες εφήβων και συμμετείχαν 65 έφηβοι.
12. 74 ενημερώσεις μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, το τσιγάρο και την επιρροή των συνομηλίκων στις οποίες συμμετείχαν 778 μαθητές.
13. 10 ενημερώσεις σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπως ιερείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικοί, αστυνομία όπου συμμετείχαν 423 άτομα στις ενημερώσεις αυτές.
14. Εποπτεία – συντονισμό 3 εθελοντικών ομάδων (αιμοδοσίας, κοινωνικής προσφοράς και ομάδα θεάτρου) στην Καλή του δ. Μενηίδος 17 άτομα.
15. Συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης στο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του δ. Έδεσσας.
16. διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, όπως σκακιστικοί αγώνες, θέατρο, ποδηλασία, γκράφιτη, βιωματικά παιχνίδια, κτλ. Καθώς και διεξαγωγή τουρνουά καλαθοσφαίρισης (2008 και 2009) στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.
17. Συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως Αστυνομία, δημοτική Αστυνομία, Ιατρικό Σύλλογο, δήμους, Συλλόγους, Εκκλησία, κ.ά.
18. διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια για γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, αφίσες, ημερολόγια, σελιδοδείκτες, κτλ.
19. Έχει καταρτιστεί απολογιστικό έντυπο με τις δράσεις του Κέντρου καθώς και πλήρης οδηγός ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών με όλες τις δομές του Νομού. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης έχει αναβληθεί η εκτύπωση του.
20. 2 έρευνες στο Νομό (2007 Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τον Μαθητικό Πληθυσμό στον Ν. Πέλλας και το 2008 Έρευνα ESPAD για την χρήση ουσιών στον μαθητικό πληθυσμό). Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν 1048 μαθητές.
21. Ξεκίνησε προσπάθεια για την δημιουργία νέας εθελοντικής ομάδας στην Αριδαία με σκοπό την προστασία των νέων από το αλκοόλ, το τσιγάρο, την κακή χρήση του διαδικτύου και άλλους κινδύνους.
22. Μετά από συνεργασία με την δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Πέλλας (δ/ντή Εκπ/σης, Σύμβουλο, Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας) έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση συνεργασία με τους δ/ντές δημοτικών Σχολείων της Έδεσσας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος συνάντησης για τους δ/ντές και την κατάρτιση ενιαίου σχεδίου διαχείρισης κρίσεων, που μπορεί να προκύψει σε κάθε σχολείο.
23. Στα χρόνια αυτά 373 άτομα έχουν επισκεφτεί το Κέντρο Πρόληψης για να δεχτούν συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση τόσο σε θέματα χρήσης ουσιών όσο και σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας, σχέσεων με παιδιά, κτλ.
24. Παρείχε πρακτική άσκηση σε 2 φοιτητές κοινωνιολογίας και απασχόλησε 3 άτομα στα πλαίσια προγραμμάτων STAGE.
25. Σύνολο ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 7025 άτομα

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδιαφορία από την κυβέρνηση και τα διάφορα υπουργεία η τοπική κοινωνία είναι που θα αξιολογήσει τον μέχρι στιγμής απολογισμό και θα αποφασίσει αν θέλει και μπορεί να στηρίξει αυτόν τον θεσμό, αν θα διεκδικήσει την συνέχιση του, την αναβάθμιση του ή θα αδιαφορήσει με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται”, κατέληξε ο νομάρχης.