η-δούρου-θύμωσε-οι-αντίπαλοί-μου-με-αντ-170820
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 22.04.2015 | 15:03

Η Δούρου θύμωσε: Οι αντίπαλοί μου με αντιμετωπίζουν σεξιστικά – Δεν είμαι bitch ούτε bibo (φωτο)

Απάντηση στους αντιπάλους της οι οποίοι, όπως είπε, την αντιμετώπισαν σεξιστικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έδωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον με τίτλο: “Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα. Τι διαφορά μπορεί να φέρει μια γυναίκα;”

«Έπρεπε να υπερκεράσουμε άλλο ένα εμπόδιο. Την στερεοτυπική, σεξιστική προεκλογική εκστρατεία των αντιπάλων μας, οι οποίοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την ατζέντα μας και να παρουσιάσουν εμένα την ίδια ως μια νεαρή γυναίκα, χωρίς πείρα και με πλήρη άγνοια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως κάποια ανεύθυνη, μη άξια να εκλεγεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το να είσαι γυναίκα, στα μάτια των αντιπάλων μας ήταν μειονέκτημα. Αποδείχθηκε όμως  πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δούρου.

Και πρόσθεσε:  «Όπως είπε κάποτε η Ελεάνορ Ρούζβελτ: «Η γυναίκα είναι σαν το σακουλάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατό είναι, μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό.» Και σήμερα είμαι σε «καυτό νερό», διοικώντας τη σημαντικότερη –από κάθε άποψη- περιφέρεια της χώρας, μια μοναδική εμπειρία. Αντιμετωπίζοντας, π.χ. την κλασσική προσέγγιση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική: είτε ως «bitch», στην περίπτωση της σοβαρής, ισχυρής γυναίκας είτε ως «bimbo», στην περίπτωση μιας γυναίκας με χαμηλό προφίλ Πρόκειται για μια τάση, που δεν παρατηρείται  μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου», κατέληξε η κ. Δούρου

dourou_prinston_aftodioikisi

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κ. Δούρου είναι τα εξής:

         (Αναφερόμενη στις εκλογές του Μαίου 2014 και την επικράτηση της “Δύναμης Ζωής”): Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι μόνο η αρχή.

         Στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη. Αυτή η μετάλλαξη αφορά, πέρα από την πιεστική ανθρωπιστική κρίση και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με αξιοπρεπή απασχόληση, το πρόβλημα της αξιοπιστίας της πολιτικής.

         Οι δύο προϋποθέσεις, δηλαδή το κοινωνικό πλαίσιο και η ειδική χρονική περίοδος, παίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα και στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι, η αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας, εμπεριέχει ένα νέο νόημα για δύο λόγους: λόγω της χρονικής συγκυρίας και λόγω της πολιτικής της σημασίας. Σηματοδότησε την ανάγκη για μία πραγματική “κάθαρση”. Για μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Και για μια νέα αρχή. Σηματοδότησε την καθαρή βούληση του λαού να κάνει διαφορετικά τα πράγματα, φέρνοντας στην κορυφή της πιο σημαντικής περιφέρειας της χώρας, για πρώτη φορά, μια νέα, αριστερή γυναίκα. Με την έννοια αυτή, η διαφορά μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν μια υποψηφιότητα. Από τη βούλησή τους να πάρουν οι ίδιες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν σε μια αλλαγή κεφαλαιώδους σημασίας. Μία αλλαγή από κάτω προς τα επάνω και όχι με άνωθεν επιβολή από την κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Έτσι, αισθάνομαι τη θητεία μου στην Περιφέρεια όχι ως εξαίρεση αλλά ως πρόκληση.

         Η δουλειά μας στοχεύει στο να κάνουμε την Αττική έναν σοβαρό, παγκόσμιο παίκτη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Αττική έχει τη δυνατότητα να δράσει ως παγκόσμιος παίκτης χάρη στη μοναδική της ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της αλλά επίσης χάρη στο μέλλον της. Χάρη στις τεράστιες προοπτικές του νέου υποδείγματος εξουσίας που προωθούμε στην Περιφέρεια.

         Το διακύβευμα είναι υψηλό και δεν υπάρχει μαγική λύση η οποία θα διασφαλίζει την επιτυχία του νέου υποδείγματος εξουσίας. Οφείλουμε όμως στο λαό μας να αγωνιστούμε για το σκοπό αυτόν. Ακόμη κι αν χρόνος περνά γρήγορα. Για αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Και τούτο μου φέρνει στο νου μια ιστορία σχετικά με τον μεγάλο γάλλο στρατάρχη Λιοτέ, που κάποτε ζήτησε από τον κηπουρό του να φυτέψει ένα δένδρο. Ο κηπουρός αντέτεινε ότι το δέντρο θα είχε αργή ανάπτυξη και δεν θα έφθανε σε ωρίμανση προτού περάσει ένας αιώνας. Τότε ο Lyautey τού απάντησε: «Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Φύτεψέ το σήμερα το απόγευμα».

dourou1_prinston_aftodioikisi