η-αλιεία-στο-επίκεντρο-συνάντησης-παπ-312709
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.01.2010 | 15:55

Η αλιεία στο επίκεντρο συνάντησης Παπατόλια – Καρχιμάκη

Η ολοκληρωμένη πρόταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας (ΑΝΕΜ) για το leader Αλιείας και οι αποζημιώσεις των αλιέων στην Αλόννησο, ήταν τα δύο βασικά θέματα που έθεσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, στον υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη.

Οι απαντήσεις στα φλέγοντα θέματα που παρουσίασε ο νομάρχης θα δοθούν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει ο κ. Παπατόλιας με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή του ο κ. Παπατόλιας στην κ. Μπατζελή (η οποία είχε κατατεθεί και στον πρώην υπουργό κ.Κοντό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα), ζητά αποζημίωση των αλιέων της Αλοννήσου, συνολικού ύψους 9.000 ευρώ

Συνοπτική περιγραφή της πρότασης που κατέθεσε η ΑΝΕΜ στο πλαίσιο του προγράμματος «LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ»

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου αγγίζει τα 9.426.666,67 €. Κατατέθηκαν συνολικά 17 προτάσεις, από τις οποίες απορρίφθηκαν 4 και παραμένουν για τελική αξιολόγηση 13, μεταξύ των οποίων και η πρόταση της ΑΝΕΜ. Συνολικά θα εγκριθούν 9 προτάσεις.
Ως περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, είναι η γεωγραφική ζώνη η οποία περιλαμβάνει τις Βόρειες Σποράδες και πιο συγκεκριμένα τους δήμους Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου και την Κοινότητα Τρικερίου.

Η ως άνω περιοχή, εντάσσεται στις περιοχές του στόχου σύγκλισης και περιλαμβάνει μικρά και απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, ενώ καλύπτει όλες τις απαιτούμενες, από τη σχετική προκήρυξη, κοινωνικές, οικονομικές και πληθυσμιακές προδιαγραφές.

Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής της ως άνω προτεινόμενης περιοχής, αποτέλεσε η λειτουργία, από το 1992, του πρώτου Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της χώρας μας στις Βόρειες Σποράδες (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), οι ωφέλειες και οι ευεργετικές επιδράσεις του οποίου στην τοπική μας κοινωνία, είναι εγνωσμένες και πολλαπλές.

Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι η λειτουργία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. αντικειμενικά επέφερε ζημία στο εισόδημα των αλιέων της περιοχής.

Η περιοχή παρέμβασης εμφανίζει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα με κυριότερα αυτά στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η ύπαρξη προστατευόμενων περιοχών (περιοχές NATURA, αισθητικά δάση, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β Σποράδων) και ο μεγάλος πλούτος των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων δίνουν στην περιοχή τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της. Εάν σε αυτά προστεθούν ο δυναμικός αλιευτικός τομέας και ο αναδεικνυόμενος τριτογενής τομέας, στον κλάδο του τουρισμού, η δυναμική της περιοχής εμφανίζεται ανοδική.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή σφραγίζονται από τον απομακρυσμένο της χαρακτήρα που επιτείνουν η νησιωτικότητα και οι συγκοινωνιακές δυσκολίες, ιδίως το χειμώνα.

Διαδικασίες διαβούλευσης

Απ’ το Μάιο έως και το Δεκέμβριο του 2008 η ΑΝΕΜ πραγματοποίησε μια ευρύτατη διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης με τους δήμους, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των νησιών των Βορείων Σποράδων και του Τρικερίου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης συμμετείχαν ενεργά και με συγκεκριμένες προτάσεις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τρικερίου, η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, 9 αλιευτικοί συνεταιρισμοί, 10 επαγγελματικοί συνεταιρισμοί, 2 επαγγελματικές ενώσεις, 29 επαγγελματικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι κεντρικοί άξονες της στρατηγικής του προγράμματος

Οι Β. Σποράδες, παρά τις επιμέρους χωρικές διαφοροποιήσεις, χαρακτηρίζονται ως ένας ώριμος τουριστικός προορισμός. Η ωριμότητα αυτή θέτει νέες αναπτυξιακές προκλήσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να εστιαστούν μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση της επιπλέον τουριστικής ανάπτυξης, άλλα και στον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός δεν θα πέσει θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.

Ζητούμενο για την αποφυγή της μονοκαλλιέργειας στον τουρισμό είναι η αναζήτηση μιας ικανοποιητικής φόρμουλας που θα υποστηρίξει την παράλληλη – σε αρμονία- ανάπτυξη άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας, ενδυναμώνοντας την τοπική παραγωγική βάση και διαμορφώνοντας ένα οικονομικό σύστημα ικανό να προβάλει αντιστάσεις σε ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό, ενώ παράλληλα θα έχει στο επίκεντρό του την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και την προώθηση ίσων ευκαιριών τους κατοίκους της περιοχής.

Η επίτευξη μιας βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης με δημιουργία ενός καινοτόμου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα στηρίζεται στα μοναδικά εντόπια χαρακτηριστικά και θα συνδυάζει την in situ τεκμηρίωση και προβολή των περιβαλλοντικών και ενάλιων αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, αποτελεί επιθυμία των κατοίκων της νησιωτικής αυτής μειονεκτικής περιοχής.

Βάσει των παραπάνω δομούνται οι κεντρικές και συνοδευτικές παρεμβάσεις του προτεινόμενου σχεδίου και ορίζονται οι κεντρικοί άξονες της στρατηγικής του προγράμματος, οι οποίοι είναι:

Α. Στήριξη του εισοδήματος των αλιέων της περιοχής με ανάπτυξη δράσεων που δεν είναι άμεσα αλιευτικές, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές και αποσκοπούν τόσο στην κάλυψη εισοδημάτων που έχουν απολεσθεί λόγω της μείωσης της αλιευτικής δραστηριότητας, για παράδειγμα από τη λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Β. Ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού που θα κατευθύνει την ήδη κορεσμένη κλασσική τουριστική δραστηριότητα της περιοχής, σε νέες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός κλπ, με στόχο την αξιοποίηση και την προβολή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επισημαίνουμε ότι προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση της ως άνω στρατηγικής, είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας σειράς ρυθμίσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αλιείς της περιοχής να απασχολούνται ένα διάστημα του χρόνου (χειμώνας) με την αλιεία και ένα άλλο διάστημα (καλοκαίρι) με τον τουρισμό.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα που αναμένονται από την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος, για την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, την βελτίωση των τεχνικών υποδομών, την ενεργοποίηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την περαιτέρω πιστοποίηση αλιευτικών προϊόντων ποιότητας. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής θα παίξουν η δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος και η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πολιτιστικής ταυτότητας.

Από την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, αναμένεται να δημιουργηθούν 104 νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης, να συσταθούν συνολικά 48 νέες επιχειρήσεις και να εκσυγχρονισθούν άλλες 9.

Επιστολή Παπατόλια σε Μπατζελή

“Όπως γνωρίζετε από το 1992 στην περιοχή Αλοννήσου Βορείων Σποράδων θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και όσων ευαίσθητων και προστατευμένων ειδών ζουν και αναπτύσσονται σε αυτά (φυτικά και ζωικά είδη) μεταξύ των οποίων, πρωτεύουσα θέση κατέχει η Μεσογειακή Φώκια , είδος που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τά χρόνια, η ύπαρξη του ΕΘΠΑΒΣ είχε θετικές επιπτώσεις και στο οικοσύστημα αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής (Αύξηση του πληθυσμού της Φώκιας, μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος, ανάδειξη τής περιοχής παγκοσμίως, κ.λ.π.)
Όμως δυστυχώς δημιουργηθήκανε και αρκετά αρνητικά σημεία πού αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα ο περιορισμός των αλιευτικών πεδίων αλλά και η συχνή καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων (σχίσιμο διχτυών, καταστροφή παραγαδιών κ.λ.π.), από τις Φώκιες και άλλα προστατευμένα είδη, πλήττουν κυρίως τους αλιείς της περιοχής και προκαλούν κάθε χρόνο, σοβαρή μείωση των ούτως ή άλλως μικρών εισοδημάτων τους. Η ζημία αυτή σύμφωνα με στοιχεία των ιδίων υπολογίζεται στίς 9.000 ευρώ.
 
Όπως καλά γνωρίζετε οι ψαράδες της Αλοννήσου, όλα αυτά τά χρόνια ήταν και είναι πρωτεργάτες τόσο στην δημιουργία όσο και στην λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ακόμη και σήμερα πού υπάρχει και λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ, εκείνοι πού εγγυώνται στην πράξη την ορθή και ολοκληρωμένη λειτουργία του Πάρκου είναι οι ντόπιοι ψαράδες ,οι οποίοι όμως με την σειρά τους επειδή χρεώνονται και τά αρνητικά αυτής της συνύπαρξης χρειάζονται και απαιτούν από την πολιτεία μεγαλύτερη προσοχή και βοήθεια.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αναπόφευκτες αυτές οικονομικές συνέπειες σε βάρος των αλιέων της περιοχής επιθυμούμε την άμεση παρέμβασή σας για χορήγηση αποζημίωσης στους αλιείς της Αλοννήσου, γεγονός που προβλέπεται και από το ισχύoν θεσμικό πλαίσιο, Νόμος 1650 (ΦΕΚ 160/16-10-1986) άρθρο 22§ 3“.