γ-σγουρός-ελλειμματικός-ο-προϋπολογι-850270
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 23.12.2021 | 16:28

Γ. Σγουρός: Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς σχέδιο για το μέλλον

Η Περιφέρεια Αττικής το 2021 παρουσιάζει έλλειμμα 39 εκ. €. όπως ανέφερε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».

«Η πανδημία ήταν η αφορμή για να γίνουν δυστυχώς μια σειρά από αμφίβολες αναθέσεις ενώ συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι κάθε είδους δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις» είπε.

«Δυστυχώς βλέπουμε μια από τα ίδια, έναν προϋπολογισμό που εκτελείται όχι για να λύσει ουσιαστικά προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά για να μοιράσει την πίτα σε μικρά μικρά κομμάτια.

Τόσα ώστε να ευχαριστηθούν όλοι, ώστε στο τέλος να μην μείνει τίποτα και να μην γίνει δυστυχώς ούτε ένα μεγάλο, σημαντικό, ξεχωριστό, αναπτυξιακό έργο.

Ακόμη μία 4ετία με άλυτα προβλήματα, δημόσιες σχέσεις και έργα για το θεαθήναι».

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα το 2021 ανήλθαν στο ποσό των 240 εκ. € και τα έξοδα στο ποσό των 279 εκ. €. .

Όπως τόνισε ο Γιάννης Σγουρός, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, «δεν μπορούμε παρά, για ακόμη μία φορά, να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο δρόμο που έχει πάρει η Περιφέρεια Αττικής.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να βγάζει ένα όραμα, ένα σχέδιο, ένα πλάνο για το μέλλον. Και παράλληλα να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του σήμερα.

Εμείς αυτό που βλέπουμε να κυριαρχεί στον προϋπολογισμό είναι η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού και οι σκοπιμότητες».

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022

Φίλες και φίλοι,

Το 2022 είναι ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για την κοινωνία μας που ταλανίζεται από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ήδη από τις αρχές του 2020.

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης είναι πολύπλευρες και ασφαλώς εκτός από τις υγειονομικές είναι και οικονομικές αφού η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα.

Πολλοί συμπολίτες μας και μεγάλο μέρος του επιχειρείν έχουν υποστεί τρομακτική ζημιά, αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Την ίδια στιγμή αν και δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ υπάρχουν σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα γεγονός που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του ρεύματος πλήττει πρωτίστως τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα περιμέναμε, αν μη τι άλλο, η Περιφέρεια Αττικής να βγει μπροστά και να αποδείξει την χρησιμότητά της στους πολίτες, που λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Αντιθέτως η πανδημία ήταν η αφορμή για να γίνουν δυστυχώς μια σειρά από αμφίβολες αναθέσεις ενώ συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι κάθε είδους δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς βλέπουμε μια από τα ίδια, έναν προϋπολογισμό που εκτελείται όχι για να λύσει ουσιαστικά προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά για να μοιράσει την πίτα σε μικρά μικρά κομμάτια.

Τόσα ώστε να ευχαριστηθούν όλοι, ώστε στο τέλος να μην μείνει τίποτα και να μην γίνει δυστυχώς ούτε ένα μεγάλο, σημαντικό, ξεχωριστό, αναπτυξιακό έργο.

Ακόμη μία 4ετία με άλυτα προβλήματα, δημόσιες σχέσεις και έργα για το θεαθήναι.

Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:

Καταρχάς, και κοιτώντας τη γενική εικόνα, το 2021 που φεύγει θα είναι ακόμη μία χρονιά που η Περιφέρεια Αττικής μπαίνει μέσα και την παρτίδα σώζουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αυτά για τα οποία μας κατηγορούσατε και εσείς και η προηγούμενη διοίκηση. Απλά φανταστείτε να έπρεπε να λειτουργείτε μόνο με τους ΚΑΠ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δεν θέλετε ούτε να το διανοείστε!!!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα το 2021 ανήλθαν στο ποσό των 240 εκ. € και τα έξοδα στο ποσό των 279 εκ. €.

Η Περιφέρεια Αττικής δηλαδή το 2021 παρουσιάζει έλλειμμα, μπαίνει μέσα καθαρά γύρω στα 39 εκ. €.

Το 2020 η Περιφέρεια είχε μπει μέσα 47 εκ. € και το 2019 γύρω στα 42 εκ. €.

Βλέπουμε δηλαδή ότι για ακόμη μία χρονιά κλείνουμε με έλλειμμα και το μέλλον βεβαίως δεν είναι ευοίωνο διότι ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί ο προϋπολογισμός είναι για να είναι ελλειμματικός.

Σας το έχω πει και σας το ξαναλέω, κι ας γίνομαι κουραστικός, με αυτούς τους ρυθμούς κατανάλωσης των ταμειακών αποθεμάτων σε τρία με τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής είναι βέβαιο ότι θα έλθει αντιμέτωπη με αδιέξοδα που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Μακάρι να μην τα δούμε, αλλά δεν είναι εύκολο.

Να κάνω ορισμένες ακόμη ενδεικτικές επισημάνσεις που δείχνουν το αδιέξοδο:

Ως προς τα έργα η μεγάλη εικόνα δείχνει ένα πρόγραμμα που ξεπερνά το 1,7 δις ευρώ, με συμβασιοποιημένα και υπό δημοπράτηση έργα στα 560 εκ. ευρώ από τα οποία αναμένεται να προκύψουν υποχρεώσεις στο ύψος των 270 εκ. €.

Τα έσοδα από την άλλη είναι στα 30-35 εκ. € ετησίως από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 230 εκ. € το ταμειακό απόθεμα.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν, ιδίως εάν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες λειτουργίες και ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής.

Εκτός από τα έργα ο προϋπολογισμός ξεφεύγει και σε άλλες κωδικούς :

  • Εκθέσεις, διοργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων: Το 2020 έκλεισε στο 1,8 εκ. €, το 2022 ξεκινάτε από τα 5,2 εκ. €
  • Δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Το 2020 έκλεισε στις 36 χιλ. Ευρώ, το 2022 ξεκινάτε από τις 207 χιλ. €
  • Διαφημίσεις και εκδόσεις. Το 2020 έκλεισε στις 70 χιλ. Ευρώ, το 2022 ξεκινάτε από τις 200 χιλ. ευρώ

Και από την άλλη βλέπουμε ότι τα χρέη της Κεντρικής Διοίκησης π.χ. για τη μεταφορά των μαθητών να παραμένουν πολύ υψηλά, σχεδόν 9 εκ. € οφειλόμενα για την περασμένη χρονιά.

Δεν είναι όμως μόνο η υπερδέσμευση των πόρων που καθιστά τον προϋπολογισμό προβληματικό.

Είναι κυρίως η απουσία ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού συναφούς με τον ρόλο και την αποστολή του θεσμού.

Τα μεγάλα εμβληματικά έργα απουσιάζουν.

Τα κρίσιμα έργα υποδομών απουσιάζουν.

Ενώ έργα ενταγμένα όπως το ΚΕΛ Κρωπίας, το έργο στον Φαληρικό Όρμο έχουν εκτροχιαστεί χρονικά.

Πού είναι τα έργα για την επεξεργασία των υγρών λυμάτων; Πού είναι το νοσοκομείο για την Ανατολική Αττική; Πού είναι οι δράσεις πρόληψης και όχι καταστολής για την Πολιτική Προστασία; Πού είναι οι δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης;

Τα μόνα που προχωράτε είναι εκείνα που επικυριαρχεί το φαίνεσθαι.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω διότι αναλυτική τοποθέτηση θα κάνει επί του προϋπολογισμού για την παράταξή μας ο κ. Ανδρουλακάκης.

Όμως δεν μπορούμε παρά, για ακόμη μία φορά, να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο δρόμο που έχει πάρει η Περιφέρεια Αττικής.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να βγάζει ένα όραμα, ένα σχέδιο, ένα πλάνο για το μέλλον.

Και παράλληλα να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του σήμερα.

Εμείς αυτό που βλέπουμε να κυριαρχεί στον προϋπολογισμό είναι η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού και οι σκοπιμότητες.

Γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ.