φωτοβολταϊκό-στο-μαργαρίτι-θετική-γν-1071822
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 19.09.2022 | 19:00

Φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι: Θετική γνωμοδότηση με παραδοχή Καχριμάνη για συμμετοχή του γιου του στην επένδυση

Θετικά γνωμοδότησε για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MW στο Μαργαρίτι του Δήμου Ηγουμενίτσας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος παραδέχτηκε πως ο ένας από τους 91 υποψήφιους επενδυτές είναι ο κτηνοτρόφος γιος του. Δεν απάντησε βέβαια αν στην ίδια ομάδα παραγωγών ανήκει και η νύφη του, καθώς στον κατάλογο των επενδυτών υπάρχει και το συγκεκριμένο όνομα.

Για ένα έργο που έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά το Τοπικό Συμβούλιο Μαργαριτίου και στο οποίο μπήκε από το παράθυρο… την τελευταία στιγμή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας και χωρίς απόφαση του Δήμου για τη συμμετοχή του στο έργο, προκαλώντας αντιδράσεις στη θεσπρωτική κοινωνία, η επιχειρηματολογία του Περιφερειάρχη Ηπείρου που λόγω προφανούς ασυμβιβάστου δεν έπρεπε να παρίσταται στη συνεδρίαση αυτή, ήταν πως το έργο θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας να κάνουν συμψηφισμό στα κόστη λειτουργίας τους από την παραγωγή ρεύματος. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως από τους 91 για τους οποίους γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να πει αν τουλάχιστον οι μισοί είναι κτηνοτρόφοι ή και αν ακόμα οι πιο πολλοί προέρχονται από την περιοχή, όπου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς υπάρχει η εικόνα ότι οι συμμετέχοντες είναι φαρμακοποιός από το Δήμο Σουλίου, επιχειρηματίας, τοπογράφοι και κτηνοτρόφος από το Μέτσοβο, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι παραγωγοί ρεύματος που απλά θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ!

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η, α/α 2): «Ομάδα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MW, στη θέση «Λιβάδι Μεσοβουνίου Μαργαριτίου» Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας: «91 ιδιώτες – παραγωγοί της περιοχής», όπως δηλώνεται εμφατικά και για αυτή τη μελέτη γνωμοδότησε η Επιτροπή αν και είναι δεδομένη ότι οι παραγωγοί θα είναι 92 γιατί προστέθηκε και ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Την τροποποίηση της μελέτης θα εγκρίνει η Επιτροπή σε άλλη συνεδρίαση, όπως έκρινε σωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής, παρ’ ότι τέθηκε από την αντιπολίτευση το αίτημα αναβολής του θέματος.

Ο Βασίλης Γοργόλης, αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως οι 91 επενδυτές θα μπορούσαν να είχαν ζητήσει απαλλακτικά αδειοδότησης γιατί είναι κάτω από το όριο ωστόσο η κείμενη νομολογία του ΣτΕ προβλέπει ότι όταν πάρα πολλά έργα μικρής εμβέλειας βρίσκονται σε παρακείμενα κτήματα και άρα είναι ενιαία πρέπει να αντιμετωπίζεται το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Σημείωσε επίσης πως προβλέπετια συνοδό έργο υποσταθμός ανύψωσης τάσης που θα χωροθετηθεί σε γήπεδο γειτονικό και θα κατασκευαστεί με έξοδα των επενδυτών.

Η παρέμβαση Καχριμάνη

Στο σημείο αυτό επενέβη στην Επιτροπή για να μιλήσει επί προσωπικού αλλά και για το έργο ο Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνης και απέδωσε την όλη προσπάθεια στην κ. Μυρτώ Λύκα, αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κτηνοτρόφων και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με το συνδυασμό Καχριμάνη στις εκλογές του 2019. Όπως είπε, έκανε πορεία ένα χρόνο τώρα για να φτάσει εδώ η υπόθεση καθώς έπρεπε να της δοθεί το οικόπεδο από πλευράς Δημόσιου και από εκεί και πέρα να βάλλει στο έργο μέλη κτηνοτρόφους που θα έχουν συμψηφισμό για το ρεύμα που καταναλίσκουν στις εγκαταστάσεις τους. Ανέφερε πως είναι προτέρημα το συνοδό έργο μέσης τάσης που θα πληρώσουν μόνοι τους οι επενδυτές.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του γιου του Γιώργου Καχριμάνη, ανέφερε: “έχω και εγώ παιδιά ούτε στο δημόσιο τα έχω διορίσει ούτε ήρθε να πάρει έργο στην Περιφέρεια ή στους Δήμους. Κατόπιν ο γιος μου όπως και άλλα παιδιά έχουν γίνει κτηνοτρόφοι, έχει μονάδα στο Μέτσοβο και τον φώναξαν να συμμετέχει στην κτηνοτροφική συνεργασία και συμμετέχει”. Δε μπήκαν βέβαια όλοι οι κτηνοτρόφοι όπως είπε, και δεν είναι όλοι κτηνοτρόφοι οι συμμετέχοντες αλλά “έχουν σχέση με την παραγωγή”…

Ένταση για το προσωπικό ζήτημα υπήρξε και στη συνέχεια μετά από μια παρέμβαση του Σπύρου Ριζόπουλου.

Ο κ. Ριζόπουλος έθεσε ζήτημα νομικό και της μετοχικής σύνθεσης της εμφανιζόμενης ομάδας παραγωγών και προειδοποίησε πως η παράταξή του θα προσφύγει κατά της νομιμότητας της σύνθεσης του σχήματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Μιλάμε για μια ‘’οδύσσεια’’ που ξεκίνησε από το Καρβουνάρι, έφυγε από εκεί γιατί ο δήμος Σουλίου ήταν αρνητικός και έφτασε στο Μαργαρίτι με την τοπική κοινότητα να είναι επίσης αρνητική. Τίθεται ξεκάθαρο νομικό ζήτημα, ειδικά σε ότι αφορά την μετοχική σύνθεση, αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν είναι ελάχιστοι. Αν το θέμα ψηφιστεί εμείς θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση διότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τελικά θα είναι οι επενδυτές. Ξεκινήσαμε με 91, φτάσαμε τους 92, και ποιος ξέρει που θα καταλήξουμε. Εγώ δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο και να μας προκύψει αύριο μεθαύριο οι μισοί ‘’επενδυτές’’ σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσπρωτία να είναι από το Μέτσοβο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος καταψηφίζοντας την εισήγηση.

Ο Θεόδωρος Κορωναίος από την μείζονα αντιπολίτευση τόνισε πως δεν είναι όλοι κτηνοτρόφοι και πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία, με το μοντέλο της ενεργειακής κοινότητας ίσως ώστε πολλοί περισσότεροι κτηνοτρόφοι να ωφεληθούν και ψήφισε «παρών».

“Παρών” ψήφισε και ο Χάρης Λιούρης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» με το σκεπτικό του κ. Κορωναίου.

Η Κωνσταντίνα Ζέκα, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέφερε πως τον Ιανουάριο του 2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά για έργο με 5 φωτοβολταϊκά ισχύος σχεδόν 10 MW το καθένα στην ίδια περιοχή. Η ίδια Επιτροπή γνωμοδοτεί σήμερα θετικά για μια επένδυση που όπως ανέφερε η σύμβουλος του ΚΚΕ περιλαμβάνει τουριστικές επιχειρήσεις από τη Λούτσα, φαρμακοποιό και άσχετους επαγγελματίες, χωρίς τον ΤΟΕΒ της Κορύτιανης. Μίλησε για σπουδή έγκρισης μιας λειψής ΜΠΕ και αναρωτήθηκε αν χωρίς τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες θα γινόταν το έργο. “Γνωμοδότησαν αρνητικά οι ντόπιοι και ήρθαμε από το Μέτσοβο να πούμε ότι το θέλουμε;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η κ. Ζέκα και υπογράμμισε την ύπαρξη σωρείας παραβάσεων από το Δήμο μέχρι τα λανθασμένα ΑΦΜ και κατέληξε λέγοντας πως από όλα τα μεγάλα έργα που ήλθαν στην Επιτροπή, είναι αυτό το πιο προβληματικό από την αρχή ως το τέλος.

Ο Ζώης Γαλατάς από την ΑΡΠΗ καταψήφισε και σημείωσε πως για άλλη μια φορά δίνεται πλούσια αρθογραφία στον τοπικό τύπο… και πως οι παρεμβάσεις Περιφερειάρχη πάνε πίσω τη λειτουργία του οργάνου.

Εκ μέρους της “Γεωπεριβαλλοντική ΟΕ” ο Σπύρος Γιαννάκης απάντησε σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της Επιτροπής.