ΕΣΠΑ: Αύξηση απορρόφησης διαπιστώνει η Επιτροπή σε Πελ/νησο, Δ. Ελλάδα, Ιόνια

Την επιτάχυνση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράµµατος σε επίπεδο προσκλήσεων, εντάξεων και πληρωµών, που όµως πρέπει να ενταθεί περαιτέρω µε τη συνεργασία όλων των φορέων που εµπλέκονται στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράµµατος, διαπίστωσε η Επιτροπή Παρακολούθησης Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007-2013, που συνεδρίασε σήμερα στο Ναύπλιο υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την κάλυψη του κανόνα ν+3 / ν+2 για το έτος 2013, της επίτευξης του στόχου του Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και της περαιτέρω ενίσχυσής τους με ανθρώπινο δυναμικό, για την επιτυχή ολοκλήρωση των Προγραµµάτων της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου, και την υποστήριξη του σχεδιασµού και της διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων της Προγραµµατικής Περιόδου 2014-2020.

Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεση της για την εκχώρηση αρµοδιότητας διαχείρισης πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων 2007-2013 σε άλλους ενδιάµεσους φορείς, για θεµατικές προτεραιότητες που επικαλύπτονται απόλυτα από προσκλήσεις των ΕΔΑ των Περιφερειών, ενώ θεωρεί θετική εξέλιξη την αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εξέφρασε την ανάγκη άμεσης πραγματοποίησής της.

Η Επιτροπή αναγνώρισε τις προσπάθειες και τις διαδικασίες επίλυσης των αναπτυξιακών προβλημάτων των περιφερειών με καινοτόμες δράσεις, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, καθώς και ο σχεδιασμός και υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα της τρέχουσας και της νέας προγραμματικής περιόδου.

Αναγνώρισε επίσης την αναγκαιότητα υλοποίησης και ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου «Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα», χωρίς τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου έτσι όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στην αντίστοιχη Σύμβαση Παραχώρησης, καθώς και την υλοποίηση και ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής αναπτυξιακής σκοπιμότητας αυτών των δυο έργων.

Τέλος εξέφρασε την ανησυχία της για την καθυστέρηση υλοποίησής έργων στα Περιφερειακά Προγράμματα, μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού Jessica, με κίνδυνο απώλειας πόρων και μείωσης του αναπτυξιακού αποτελέσματος.

Παρόντες ήταν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης  Αγγελάκας.

Σχετικά

ΕΣΠΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:ΠΟΙΕΣ «ΕΤΡΕΞΑΝ» ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 3ΜΗΝΟ

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!