επιστολή-ναμ-στο-μεϊμαράκη-για-τον-απ-316161
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.07.2009 | 00:00

Επιστολή ΝΑΜ στο Μεϊμαράκη για τον αποκλεισμό της ΜΕΤΚΑ 

Το θέμα του αποκλεισμού της τοπικής βιομηχανίας από τη συμπαραγωγή του εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει την κατασκευή του άρματος ΤΟΜΑ ΒΜΡ3, απασχόλησε τη σύσκεψη που είχε ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου ΜΕΤΚΑ και SERVISTEEL.

Στη συνάντηση παρέστη, ως εκπρόσωπος του δήμου Ν. Ιωνίας, ο αντιδήμαρχος Απ. Καζάκης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ, κ. Τσιτσικλής αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στις δεσμεύσεις από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), μέσω των επιτελών του, το 2002, όταν, σε συναντήσεις με τον κ. Καλλίρη, Γενικό δ/ντή Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης του, το Σωματείο λάβαινε διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία, που αφορά στην υλοποίηση του 35% των εξοπλιστικών προγραμμάτων από ελληνικές βιομηχανίες και στην ανάληψη από τη ΜΕΤΚΑ της υλοποίησης των σκαφών και πύργων των αρμάτων ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.

Ο νομάρχης επισήμανε αφενός την κατασκευαστική επάρκεια της ΜΕΤΚΑ και αφετέρου την ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης που διανύουμε.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο της επιστολής που πρόκειται να αποσταλεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την οποία η ΝΑΜ ζητά με τη συμμετοχή των βουλευτών, των δημάρχων Βόλου & Ν. Ιωνίας, του ΕΚΒ και των εργαζομένων άμεσα συνάντηση με τον επικεφαλής του ΥΕΘΑ για να του εκθέσουν αναλυτικότερα το πρόβλημα και να αποφευχθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας και τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ, κ.κ. Τσεργούλας, Σταυρόπουλος και δρόσος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της SERVISTEEL, κ. Ντόντης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Ο αποκλεισμός της ΜΕΤΚΑ από τη συμπαραγωγή του εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει την κατασκευή του άρματος ΤΟΜΑ ΒΜΡ3, αποτελεί μία εξέλιξη αρνητική για την τοπική βιομηχανία, που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους πολίτες της Μαγνησίας.

Ωστόσο, το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας του 2007 για τον αγωγό του South Stream, και την απευθείας ανάθεση, στη Ρωσία, της κατασκευής 420 αρμάτων μάχης, εκφράστηκε, μέσω των επιτελών του που είχαν επισκεφτεί τη ΜΕΤΚΑ, θετικότατα για τις δυνατότητες της τοπικής βιομηχανίας, στον τομέα των αμυντικών κατασκευών, και εμμέσως είχε δεσμευτεί για την προοπτική της υλοποίησης από αυτή των σκαφών και των πύργων των αρμάτων ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.

Είναι γνωστό ότι η ΜΕΤΚΑ διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία, έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, κατέχει την απαραίτητη εμπειρία από την προηγούμενη συμμετοχή της στην κατασκευή των περίφημων Leopard και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παρόλ’ αυτά, η Ρωσία, προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή της να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ μέρος της υλοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος, αμφισβητεί την κατασκευαστική επάρκεια της τοπικής μας βιομηχανίας, –πράγμα, πιστεύουμε, προσβλητικό και μειωτικό για το κύρος της χώρας μας- και έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό της, καθώς η ίδια η ρωσική πλευρά, το 2002, με την πρώτη προκήρυξη του παραπάνω προγράμματος, είχε δεσμευτεί, σε σχετικές συναντήσεις, για την ανάληψη από τη ΜΕΤΚΑ της κατασκευής των σκαφών και των πύργων των αρμάτων ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.

Κύριε Υπουργέ,

Η ΜΕΤΚΑ είναι μία βιομηχανία που έχει αναλάβει με επιτυχία, στο παρελθόν, την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, πράγμα που αποτελεί εχέγγυο και για την επιτυχή συμμετοχή της στο πρόγραμμα των ΤΟΜΑ ΒΜΡ3. Άλλωστε, μια τέτοια εξέλιξη είναι σύμφωνη και με το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί, το 2002, με τη ρωσική πλευρά, αλλά και με την ελληνική νομοθεσία, που ορίζει πως το 35% των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες.

Είναι περιττό να επισημανθεί πως η οικονομική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και είναι επιτακτική η ανάγκη της στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, ειδικά, στο Νομό μας, καθώς η Μαγνησία είναι μία από τις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας και πλήττεται έντονα, σήμερα, από την οικονομική κρίση, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, βλέπουν να γίνονται όλο και πιο δυσμενείς οι επιπτώσεις στον εργασιακό τους χώρο.

Κύριε Υπουργέ,

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, τασσόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και υιοθετούμε απόλυτα το πλαίσιο των αιτημάτων που έθεσε το σωματείο της τοπικής βιομηχανίας. Στηρίζοντας τους εργαζομένους, ζητούμε, επιθυμώντας και τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, των δημάρχων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας, των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της εργοδοσίας και των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ και της SERVISTEEL, όσο το δυνατό πιο άμεσα, συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να αποφευχθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη”.