επιστολή-ψωμιάδη-για-siemens-321929
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 12.05.2008 | 00:00

Επιστολή Ψωμιάδη για SIEMENS

Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ώστε να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη ζητά με επιστολή του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο Νομάρχης ενημερώνει τους δύο υπουργούς για την πρόσφατη επίσκεψη στο εργοστάσιο της Siemens και για τις συνομιλίες του με εργαζομένους και διοίκηση, καθώς και για την πρότασή του «να δοθεί προθεσμία δύο χρόνων για την εξεύρεση ενός σοβαρού επενδυτή, κρίνοντας ότι η προθεσμία των τριών μηνών που τέθηκε είναι ανεπαρκής». Ο κ. Ψωμιάδης τονίζει ότι «η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη έχει ως εξής:

«Πριν λίγο καιρό η κεντρική διοίκηση του οίκου Siemens AG αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης εάν δεν εξευρεθεί επενδυτής για την αγορά του. Χθες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το εργοστάσιο και να συνομιλήσω με εκπροσώπους τόσο των εργαζομένων όσο και με υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας στην Ελλάδα.

Θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό να κλείσει το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη εν μία νυκτί, έπειτα από 44 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ακυρώνοντας την εργασιακή ειρήνη που υπάρχει μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Η ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του θα έχει δραματικές συνέπειες στα -ήδη υψηλά- ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα αφαιρέσει από τη Θεσσαλονίκη το στρατηγικό πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Πρότεινα στους εκπροσώπους της διοίκησης της Siemens να δοθεί προθεσμία δύο χρόνων για την εξεύρεση ενός σοβαρού επενδυτή, κρίνοντας ότι η προθεσμία των τριών μηνών που τέθηκε είναι ανεπαρκής. Ζήτησα μάλιστα να μεταφερθούν τα όσα συζητήθηκαν στην κεντρική διοίκηση στη Γερμανία. Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντική την επικείμενη έναρξη της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια μοναδική για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας θερμοκοιτίδα παραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για εκατοντάδες εργαζομένους επιστήμονες και φοιτητές στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων. Επίσης, η συμμετοχή της εν λόγω επιχείρησης στον βιομηχανικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ανέρχεται στο 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, επηρεάζοντας σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της χώρας.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβη και με τα εργοστάσια της Siemens στη Λειψία της Γερμανίας και στη Βραζιλία, μετά από οικείες πολιτικές παρεμβάσεις. Η συνέχιση της λειτουργίας του αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας”.