Επίσκεψη Σουφλιά σε λίμνη Κάρλα και φράγμα Γυρτώνης

Τη σύσταση φορέα διαχειριστικής αρχής για την λίμνη Κάρλα, με πρόεδρο τον πρώην νομάρχη Μαγνησίας Γιάννη Πρίντζο, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩδΕ Γιώργος Σουφλιάς κατά την επίσκεψή του στη λίμνη και στο φράγμα του Πηνειού, στο ύψος της Γυρτώνης.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο του φράγματος θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010 και τη βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί κανονικά από εθνικούς πόρους.

Το συγκεκριμένο φράγμα είναι σημαντικό περιβαλλοντικό έργο ταμίευσης νερού και θα βοηθήσει άμεσα στην επίλυση σοβαρών αρδευτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας. Ο υπουργός τόνισε ότι όραμά του είναι να ολοκληρωθούν τα δύο προαναφερόμενα έργα καθώς, η πολιτική του ΠΕΧΩδΕ αφορά την αξιοποίηση των υδάτων, από το φράγμα της Ψυκιάς στον Αχελώο μέχρι τον Πηνειό και μέσω του φράγματος της Γυρτώνης στην τροφοδότηση της λίμνης Κάρλα. Επισήμανε δε, ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε υδάτινους πόρους.

                                                          Παπατόλιας: Ο υπουργός άργησε

«Η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩδΕ στην Κάρλα, έρχεται να επικυρώσει την ομολογουμένως έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο έργο εδώ και 1 χρόνο» τόνισε ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας. Ωστόσο, όπως είπε, «ο υπουργός έρχεται, δυστυχώς, πολύ αργά».

Όπως εξήγησε ο νομάρχης, ο υπουργός:

– έρχεται σε μια στιγμή που η τοπική κοινωνία και οι αγρότες έχουν επιβάλλει την έναρξη του πλημμυρισμού του ταμιευτήρα, σχεδόν 50 χρόνια μετά την αποξήρανση της λίμνης, ενώ δυστυχώς χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια και μαζί τους εκατομμύρια κυβικών νερού στον Παγασητικό.

– έρχεται σε μια στιγμή που η τοπική κοινωνία και οι αγρότες έχουν επιβάλλει την ακύρωση του έργου των 50 άγονων γεωτρήσεων και της άκαιρης δαπάνης των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

– έρχεται σε μια στιγμή που οι αγρότες βλέπουν τις γεωτρήσεις τους να φθάνουν σε βάθος 300 μέτρων και να αντλούν υφάλμυρα νερά, σε μια στιγμή που ο κάμπος του Ριζομύλου ρηγματώνεται επικίνδυνα.

«Ποιός όμως θα τους διαβεβαιώσει σήμερα ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής τους;» διερωτάται ο νομάρχης.

Σε ό,τι αφορά την άμεση λειτουργία του φορέα διαχείρισης της Κάρλας, ο οποίος παρέμενε στο «ψυγείο» για 5 ολόκληρα χρόνια, ο νομάρχης χαιρέτησε την απόφαση του υπουργού και συνεχάρη δημόσια τον κ. Πρίντζο, που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του φορέα.

«Ελπίζουμε αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει, τουλάχιστον, την αφετηρία θετικών εξελίξεων στην επιτάχυνση της κατασκευής των έργων της Κάρλας, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ώστε να μην εξελιχθεί η λίμνη σε ένα νέο ‘Περιφερειακό’ του Βόλου, στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας της ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας που έχει μετατραπεί σε παράκαμψη της ΠΑΘΕ εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης στην τιμή των διοδίων, στην κίνηση όλων των νόμιμων διαδικασιών με σκοπό την κοινωνική αποκατάσταση των ακτημόνων και των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης», κατέληξε ο νομάρχης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση