Επίσκεψη Παπατόλια στο Μουσείο Ιδρύματος Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο στη Ρώμη

Κλιμάκιο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, με επικεφαλής το νομάρχη Απόστολο Παπατόλια, επισκέφθηκε το Σπίτι-Μουσείο (Casa-Museo) του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στη Ρώμη, στο πλαίσιο του έργου ΧΕΙΡΩΝ (Πρόγραμμα INTERREG III CADSES της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για την προβολή του πολιτιστικού τουρισμού στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η ΕΚΠΟΛ της νομαρχίας Μαγνησίας.

Μέσω του προγράμματος, ο νομάρχης πήρε την πρωτοβουλία παραγωγής ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου που γεννήθηκε στο Βόλο, και ειδικότερα τις επιρροές στο έργο του από τη παιδική του ηλικία στο Βόλο, το Πήλιο, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Ως γνωστόν, ο πατέρας του Εβαρίστο Ντε Κίρικο ήταν διευθυντής μηχανικός στην κατασκευή του σιδηροδρόμου Βόλου-Μηλεών, των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΚΠΟΛ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη, έχει τίτλο «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο: Αργοναύτης της ψυχής» και κλείνει με αναφορά στο Ίδρυμα και στο Σπίτι-Μουσείο του μεγάλου ζωγράφου. Η ΝΑΜ εξασφάλισε τη συνεργασία του Ιδρύματος (Fondazione Giorgio Isa de Chirico) στη Ρώμη που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, καθώς και για μελλοντικές συνεργασίες για την ανάδειξη της γενέτειρας του μεγάλου ζωγράφου.

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και προγραμματίζεται πρεμιέρα προβολής του σε ειδική εκδήλωση της ΕΚΠΟΛ και της ΝΑΜ για τα αποτελέσματα του έργου ΧΕΙΡΩΝ, με συμμετοχή του Ιδρύματος ντε Κίρικο της Ρώμης.

Ο νομάρχης Μαγνησίας ξεναγήθηκε στο Σπίτι-Μουσείο όπου ο Τζιόρτζιο vτε Κίρικο πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του και ζωγράφιζε σχεδόν έως το θάνατό του το 1978.

Ο κ. Παπατόλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τη συγκίνησή του για την επίσκεψη στο Ίδρυμα Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο. «Επισκεπτόμαστε ένα χώρο που ο μεγάλος δημιουργός, ο οποίος ξεκίνησε από τον τόπο μας, πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του. Είναι η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία από το Βόλο επισκέπτεται το εργαστήρι του Ντε Κίρικο, σε ένα χώρο όπου ανδρώθηκε καλλιτεχνικά και πέρασε την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας», τόνισε.

Ο νομάρχης δώρισε στον πρόεδρο του Ιδρύματος ένα αργυρό ομοίωμα κενταύρου, καθώς και βιβλία για το Πήλιο και υλικό τουριστικής προβολής της Μαγνησίας. Ο συντονιστής του έργου ΧΕΙΡΩΝ δώρισε αντίτυπα του βιβλίου «Το Τραινάκι του Πηλίου: από την πόλη των Αργοναυτών στο βουνό των Κενταύρων», στα Αγγλικά, ειδικής έκδοσης του έργου SteamRail.Net στο πρόγραμμα Πολιτισμός 2000 της ΕΕ, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το δίκτυο CHIRON (Cultural Heritage Promotion for Identity of Regions: Observatory and Networking for Cultural Tourism / Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ταυτότητα των Περιφερειών: Παρατηρητήριο και δικτύωση για τον Πολιτιστικό Τουρισμό), έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού τουρισμού σε επτά περιοχές της Ευρώπης, βασιζόμενη σε κοινή προσέγγιση, μεθοδολογία και πιλοτικές δράσεις για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προβολή και μάρκετινγκ του πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών, με έργα επίδειξης και δράσεις δημοσιότητας και διάδοσης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση