Επιμονή Πατουλίδου που προκαλεί απορίες - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Επιμονή Πατουλίδου που προκαλεί απορίες

Οταν μια δημόσια Αρχή εκδίδει αποφάσεις, η προϊστάμενη αρχή τις ανακαλεί, αλλά οι ανακλήσεις δεν γίνονται σεβαστές, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη χειρότερα, όταν στις αποφάσεις αυτές εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και συμφέροντα, την ώρα που απλοί πολίτες αμφισβητούν τη νομιμότητά τους και ανησυχούν για το περιβαλλοντικό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με την 48704 (977) απόφασή της, αδειοδοτεί επ’ αόριστον πλωτές εγκαταστάσεις εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης της εταιρείας North Aegean Slops ΕΜΑΕ, που έχουν ως αντικείμενο την παραλαβή, προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων, καθώς και παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων που προέρχονται από πλοία και άλλες πηγές. Η δυναμικότητα της αδειοδοτούμενης εγκατάστασης είναι για 80 χιλιάδες τόνους το έτος ή έως 80 τόνους ημερησίως.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Πολύ γρήγορα έρχονται οι αντιδράσεις κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές. Τέσσερις εξ αυτών –τρεις από την περιοχή του Ευόσμου και ένας από της Πολίχνης– προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, θέτοντας σοβαρά ζητήματα παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εκφράζοντας εύλογες ανησυχίες. Η προϊστάμενη αρχή της αντιπεριφέρειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, στις 3 Μαΐου 2022 ανακαλεί την αδειοδότηση της κ. Πατουλίδου στην εν λόγω εταιρεία, κάνοντας δεκτές τις αιτιάσεις των κατοίκων. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, δρ Ιωάννης Σάββας, μάλιστα, αναλύει πλήρως τους λόγους της ανάκλησης σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση 7 σελίδων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Σε περίπτωση δε ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην εν λόγω εγκατάσταση, λόγω ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, μπορεί να επηρεαστούν όχι μόνο οι κάτοικοι γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Θα περίμενε κανείς ότι, κατόπιν αυτού, η χρυσή ολυμπιονίκης που καθιέρωσε την αξέχαστη πατριωτική ατάκα «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!», θα σκεφτόταν «Για το περιβάλλον, ρε γαμώτο!» και θα υπαναχωρούσε ή, έστω, θα πειθαρχούσε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης. Ομως όχι! Και εδώ μπαίνουν τα εύλογα ερωτήματα. Η κ. Πατουλίδου λίγες μέρες μετά, στις 19 Μαΐου 2022, επανεκδίδει απόφαση αδειοδότησης της εν λόγω επιχείρησης για τη λειτουργία των πλωτών εγκαταστάσεων φιλοξενίας «επικίνδυνων υλικών», όπως τα χαρακτήρισε η Αποκεντρωμένη!

Κόντρα με την Αποκεντρωμένη

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για την περίεργη αυτή υπόθεση κατ’ αρχάς στην κ. Πατουλίδου, η οποία επέλεξε να απαντήσει με το παρακάτω τυπικό κείμενο που φαίνεται να πέρασε από το κόσκινο της νομικής της υπηρεσίας. Γράφει λοιπόν:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, εξέδωσα και συνεχίζω απρόσκοπτα να εκδίδω διοικητικές πράξεις. Αυτό το κάνω πάντα σύμφωνα με τους νόμους και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Σας ενημερώνω πως:

  1. Η με αριθ. Πρωτ. 329502/19-5-2022 Απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 172058 (ΦΕΚ Β 354/17.2.2016), με πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως προέκυψε από πιστοποιητικά της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και αποτελέσματα επιτόπιων ελέγχων (αυτοψιών) των καθ’ ύλη αρμόδιων στελεχών στις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης.
  2. Οι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πλωτών εγκαταστάσεων καθορίζονται στις εκάστοτε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
  3. Η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων, η μέθοδος διαχείρισης, το είδος και η προέλευση των αποβλήτων καθορίζονται αποκλειστικά από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
  4. Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά φορείς και Υπηρεσίες του Δημοσίου, αρμόδια Υπουργεία καθώς και ο ίδιος ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.
  5. Η δραστηριότητα αυτή είναι υφιστάμενη και έχει εφοδιαστεί για πρώτη φορά με περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2005 από το Υ.Π.ΕΝ.
  6. Επιπροσθέτως, η αδειοδοτούμενη πλωτή εγκατάσταση διαθέτει σχετική Βεβαίωση λειτουργίας Πλωτής Ευκολίας Υποδοχής Πετρελαιοειδών Καταλοίπων εκδιδόμενη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης».

Αντιθέτως, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, δρ Ιωάννης Σάββας, μίλησε τηλεφωνικώς με την «Εφ.Συν.», λέγοντας: «Πράγματι εκδώσαμε την ανάκληση της απόφασης κατόπιν προσφυγής των κατοίκων. Οι λόγοι απαντώνται στο κείμενο της αρμόδιας υπηρεσίας μας (σ.σ. στη διάθεση της “Εφ.Συν.”). Για το αν η κ. Πατουλίδου εξέδωσε νέα απόφαση μετά την ανάκληση της πρώτης, δεν έχω λάβει ακόμη γνώση. Ωστόσο, θα πρέπει λογικά να είναι διαφορετική από την πρώτη. Φυσικά θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες μας».

Το θέμα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί προσωπικά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που αναμένεται να το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πηγή: efsyn.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!