Εντείνονται οι έλεγχοι για το πετρέλαιο θέρμανσης


Την προσοχή των καταναλωτών ενόψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης από την Πέμπτη, ζητούν οι νομαρχίες της Αθήνας και του Πειραιά, που εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά και παράλληλα δίνουν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παγίδες και να γίνεται σωστά η παραλαβή. 

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή της νομαρχίας Πειραιά καλεί τους υποψήφιους αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης στον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, δίνοντας έμφαση στις παρακάτω οδηγίες:

                                                         Συμβουλές προς αγοραστές
 
1. Ο παραλήπτης θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε παρών κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης

2. Θα πρέπει να γίνεται προμέτρηση της δεξαμενής του πετρελαίου θέρμανσης από τον παραλήπτη του καυσίμου με τη διαβαθμισμένη βέργα τοποθετημένη κάθετα στον πυθμένα της δεξαμενής

3. Να μην λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη του μετρητή του βυτιοφόρου διότι ακόμα και στην περίπτωση ακριβούς λειτουργίας του είναι δυνατόν να παραμείνει ποσότητα πετρελαίου στον σωλήνα παράδοσης του βυτιοφόρου και να μην διοχετευθεί στη δεξαμενή

4. Μετά το πέρας της παράδοσης να γίνεται επιμέτρηση της δεξαμενής αφού περάσουν λίγα λεπτά. Η μετρούμενη διαφορά των τιμών προμέτρησης – επιμέτρησης δείχνει την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που παρελήφθη. Να ζητείται από τον κατασκευαστή της δεξαμενής να παρέχει έγγραφη βεβαίωση για την χωρητικότητα της δεξαμενής και την ακρίβεια της διαβαθμισμένης βέργας για άρση κάθε τυχόν αμφιβολίας

5. Να αναγράφονται στο σχετικό παραστατικό οπωσδήποτε οι ενδείξεις προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση του παραλήπτη για την παραληφθείσα ποσότητα ή άλλη πρόσθετη συναλλαγή π.χ. επιστροφή χρηματικής διαφοράς στον πελάτη, προσθήκη επιπλέον ποσότητας πετρελαίου λόγω λάθους κλπ

6. Σε περίπτωση που η δεξαμενή πετρελαίου φέρει προσαρμοσμένο εξωτερικό δείκτη μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου να γίνεται μετά την παράδοση και έλεγχος με τη διαβαθμισμένη βέργα προκειμένου να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα της μέτρησης. Η ενέργεια αυτή απαιτείται, γιατί έχει αναφερθεί από καταναλωτές απόπειρα παραπλάνησής τους κατά την παραλαβή με την αφαίρεση του καλύμματος του εξωτερικού δείκτη μέτρησης και την προσθήκη με σύριγγα μέσα στο σωλήνα του δείκτη ειδικής χημικής ουσίας, η οποία διογκώνει το πετρέλαιο μέσα στον δείκτη με αποτέλεσμα να δίνει ένδειξη μεγαλύτερη αυτής που αντιστοιχεί στην ποσότητα που έχει διοχετευθεί στη δεξαμενή.

7. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιουδήποτε τεχνάσματος κατά την παραλαβή του πετρελαίου συνιστάται στους καταναλωτές να καλούν άμεσα την οικεία αστυνομική αρχή πριν την υπογραφή του παραστατικού και την απομάκρυνση του βυτιοφόρου, να γίνεται γραπτή κατάθεση για το συμβάν παρουσία των Αστυνομικών Οργάνων και να καταγγέλλεται το περιστατικό στο γραφείο εξυπηρέτησης του Πολίτη της Νομαρχίας Πειραιά στον αριθμό 1570.

Να σημειωθεί ότι τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή καθ’ όλη την περίοδο διακίνησης και εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.
Εντατικοί θα είναι από την Πέμπτη οι έλεγχοι και από τα αρμόδια κλιμάκια της νομαρχίας Αθηνών. Για καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να καλούν το 1539 από 08.00-20.00.
 
                                                     Στα 55 λεπτά το λίτρο η τιμή εκκίνησης

Κοντά στα 55 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή «εκκίνησης» του πετρελαίου θέρμανσης, που μπαίνει στην αγορά από την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «πρεμιέρα» στα 71,2 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά, ενώ στην Αττική η αντίστοιχη τιμή διαμορφωνόταν μεταξύ 61 και 65 λεπτών.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]