Εντατικοί έλεγχοι ενόψει της Καθαράς δευτέρας και συμβουλές για τα σαρακοστιανά

Σε νέες κατασχέσεις ακατάλληλων για κατανάλωση αλιευμάτων προχώρησαν τα κλιμάκια ελέγχου της νομαρχίας Πειραιά που εντατικοποιούν τους ελέγχους τους ενόψει της Καθαράς δευτέρας και της περιόδου της σαρακοστής σε όλο το φάσμα διακίνησης και εμπορίας αλιευμάτων, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Ενόψει της Καθαρής δευτέρας και της Σαρακοστής στη νομαρχία Πειραιά πραγματοποιούμε ήδη εντατικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτικού κοινού» τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. Όπως είπε «είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε, να καθοδηγήσουμε, να προλάβουμε και να ελέγξουμε την εφαρμογή όλων των κανονισμών υγιεινής που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με την προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία όλων των προϊόντων που αυτή την περίοδο εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους επαγγελματίες να συνδράμουν και να υποβοηθήσουν το έργο μας που τελικά ενισχύει την υγιή επιχειρηματική δράση και διασφαλίζει την δημόσια υγεία».

Οι κατασχέσεις αφορούν σε 700 κιλά διάφορα κατεψυγμένα αλιεύματα από δύο ιχθυοπωλεία στη Νίκαια, των οποίων είτε είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης, είτε είχαν ελλιπείς ή δεν έφεραν καθόλου σημάνσεις.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν :
• 673 κιλά διάφορα κατεψυγμένα αλιεύματα (καβούρι και κοκκινόψαρο με λήξη ορίου συντήρησης, σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια άνευ ενδείξεων ή με ελλιπείς ενδείξεις) από το Ιχθυοπωλείο του Αλευρομάγειρα Σωτήρη που βρίσκεται στην οδό Κουταΐση 28 στη Νίκαια. Ο ενδιαφερόμενος άσκησε το δικαίωμα της ένστασης και για την οριστική τύχη των προϊόντων θα αποφανθεί τριμελής επιτροπή.
• 27 κιλά διάφορα κατεψυγμένα αλιεύματα (θράψαλα, σουπιές, χταπόδια, κουτσομούρες) χωρίς ενδείξεις από το Ιχθυοπωλείο της Σαββούδη Ευθυμίας που βρίσκεται στην οδό Βουρνόβα 35 στη Νίκαια.

Οι κτηνίατροι της νομαρχίας Πειραιά εντείνουν τους κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους, τις διερευνητικές δειγματοληψίες στα εργαστήρια επεξεργασίας και συσκευασίας αλιευμάτων και ταραμά, ενώ πολύ αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου για την εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες της νομαρχίας λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης και για την αποφυγή τυχόν κρουσμάτων αισχροκέρδειας.

Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω ενημέρωση, αλλά και για καταγγελίες στη γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη της νομαρχίας Πειραιά στα τηλέφωνα 1570 και 800 11 40 50 60.

Παράλληλα, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού η νομαρχία Πειραιά δίνει τις παρακάτω ενημερωτικές οδηγίες για τις διάφορες κατηγορίες των ειδών εμπορίου της σαρακοστής και τα χαρακτηριστικά νωπότητας των αλιευμάτων που καταναλώνονται τις ημέρες αυτές :

Κεφαλόποδα (καλαμάρια – σουπιές – χταπόδια)

– Επιφάνεια σώματος υγρή γυαλιστερή
– Πλοκάμια βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα
– Σάρκα συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή
– Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες
– Συχνότερη αλλοίωση ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους

Μαλακόστρακα (γαρίδες – καραβίδες)

– Αναζήτηση αντανακλαστικών κινήσεων (μάτια – πόδια – κεραίες) για να διαπιστωθεί ότι είναι ζωντανά
– Άρθρα στερεά προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
– Θωρακική μεμβράνη ισχυρά τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής που δεν αφήνει να πέσει χαμηλά το κοιλιακό τμήμα του σώματος.
– Κεφαλικό τμήμα (κεφαλοθώρακας) ανοιχτόχρωμο χωρίς μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο
– Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα μέσα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε τα χέρια μας στο ιχθυοκιβώτιο.

Οστρακοειδή

– Πώληση με κέλυφος – ζωντανά
– Κελύφη κλειστά που δύσκολα χωρίζουν. Σε μικρό άνοιγμα με ελαφρά πίεση κλείνουν ερμητικά.
– Περιεχόμενο υγρό, καθαρό, άοσμο
– Σάρκα υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή λεμόνι).

Εφόσον όλα τα παραπάνω αλιεύματα πωλούνται συσκευασμένα πρέπει να αναζητούνται από τους καταναλωτές οι προβλεπόμενες σημάνσεις από την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή αναγνωριστικό σήμα – είδος αλιεύματος – ημερομηνία συσκευασίας ή λήξης. Για αλιεύματα που δεν είναι συσκευασμένα σε πακέτα ατομικής κατανάλωσης οι προβλεπόμενες σημάνσεις πρέπει να φυλάσσονται από τους λιανοπωλητές μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!