ΕΝΠΕ: Πρόσκληση σε Μέρκελ για νέα επίσκεψη στην Ελλάδα

Πρόσκληση απεύθυναν οι περιφερειάρχες που βρέθηκαν στη Γερμανία, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, προσκεκλημένοι της γερμανικής κυβέρνησης, στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα, για να δουν -όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός– τη δουλειά που γίνεται στις 13 περιφέρειες τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό, άλλωστε, τονίστηκε και κατά τη διάρκεια των πολύωρων επαφών που είχαν οι περιφερειάρχες στη Γερμανία, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας: η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει με μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να επικρατήσουν και στη Γερμανία οι φωνές της λογικής και της μετριοπάθειας και να απομονωθούν οι μεμονωμένες και άκριτα επικριτικές και ακραίες δηλώσεις εναντίων της χώρας μας.

«Αναζητούμε τη συνεργασία, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη αμοιβαία κατανόηση. Η Ευρώπη χρειάζεται την αλληλεγγύη όχι την συμπόνια. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και των δυνατοτήτων του τόπου μας, και η παραγωγή και προβολή ποιοτικών προϊόντων, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για εμάς. Μόνο με ανάπτυξη, με αξιοπιστία και δουλειές θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της εξαγωγής των τοπικών μας προϊόντων αποτελούν πεδία στα οποία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», είπε σε ομιλία του προς γερμανούς βουλευτές ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις από τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, καθώς και από τους αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Φωτόπουλο και Κρήτης Ε. Κουκιαδάκη. (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης).

Από την πλευρά τους, όλοι οι εκπρόσωποι των γερμανικών κομμάτων αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και καταδίκασαν τις μεμονωμένες ακραίες φωνές.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα της Πέμπτης περιελάμβανε συναντήσεις με το δήμαρχο της Στουτγκάρδης και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Κοινοτήτων και Περιφερειών της Ευρώπης Βόλφγκανγκ Σούστερ, και επίσκεψη σε δημοτικό εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων. Την Παρασκευή, με την ενσωμάτωση στην αποστολή και του προέδρου της ΕΝΠΕ από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην Επιτροπή των Περιφερειών, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με αξιωματούχους από το Δήμο και το Ομόσπονδο Κρατίδιο του Βερολίνου και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος και τους ξενάγησε στους χώρους της καγκελαρίας. Στη συνέχεια, οι περιφερειάρχες με το Φούχτελ και εκπροσώπους από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα εργασίας.

Διαβάστε επίσης:
ΜΕΡΚΕΛ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΝΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!