ενπε-κάθετα-αντίθετη-στη-διαθεσιμότη-274338
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 19.11.2012 | 15:51

ΕΝΠΕ: Κάθετα αντίθετη στη διαθεσιμότητα των περιφερειακών υπαλλήλων

Να μην συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι των 13 περιφερειών στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας του «μνημονίου 3» ζητεί η ΕΝΠΕ και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Η ΕΝΠΕ, έπειτα και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των περιφερειαρχών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη την περασμένη Πέμπτη, επαναλαμβάνει ότι στις περιφέρειες δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά σημαντικές ελλείψεις που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Να σημειωθεί πως στη συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός είπε πως το υπουργείο έχει τα ονόματα των υπαλλήλων, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απλά περιμένει να του αποστείλουν τις εξαιρέσεις.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «την ίδια ώρα, το κεντρικό κράτος αδυνατεί να περικόψει τις σπατάλες του, καταφεύγοντας στην εύκολη λύση των περικοπών στις Περιφέρειες. Οι περιφέρειες προτείνουν στην κυβέρνηση να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος, όπως η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να μεταταχθεί στις περιφέρειες καλύπτοντας πραγματικές τους ανάγκες».

Επιπλέον, οι περιφέρειες τονίζουν ότι ο νέος θεσμός της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, πρέπει να στηριχθεί τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, «δεδομένου ότι, δεν ευθύνεται ούτε για τις αλόγιστες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ούτε βαρύνεται με χρέη λόγω κακοδιαχείρισης. Οι περιφέρειες στα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχουν συμβάλλει από μόνες τους στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%, ενώ έχουν επωμισθεί και τις βίαιες περικοπές των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) κατά 60%».

Η ΕΝΠΕ, τέλος, ξεκαθαρίζει «προς κάθε κατεύθυνση ότι εφεξής δεν πρόκειται να αποδεχθεί οριζόντια μέτρα, ούτε φυσικά πρόσθετες αρμοδιότητες -όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα- χωρίς τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό. Έσχατο όριο των όποιων παρεμβάσεων είναι η μη παραβίαση του Συντάγματος».

Tags: