ΕΝΠΕ: «Αντιδημοκρατική εκτροπή» η επιχείρηση κατάργησης των περιφερειών

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις Αιρετές Περιφέρειες, έναντι της «στοχευμένης και καιροσκοπικής επίθεσης» εναντίον του θεσμού, ελέω «μνημονίου 3», δηλώνουν με κοινή τους δήλωση οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, σύμφωνα και με την, έντονα επικριτική, ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Στην ανακοίνωση, με αφορμή την περικοπή ΚΑΠ και προσωπικού, οι περιφερειάρχες κατηγορούν την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατική εκτροπή» της εκπεφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού που τους εξέλεξε στη θέση που κατέχουν και για «άλλοθι της Τρόικας και των δήθεν απαιτήσεών της που καθρεφτίζουν είτε την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, είτε την λυσσαλέα μάχη του αποτυχημένου πολιτικού κατεστημένου».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει ξεκάθαρα. Αν έχει την τόλμη να πει απερίφραστα ότι επιδιώκει την κατάλυση του θεσμού, που έχει συμβάλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην εθνική προσπάθεια, ας το πράξει», σημειώνουν οι περιφερειάρχες και συμπληρώνουν: «Η προσπάθεια ευτελισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου απομειώνει τον ίδιο το θεσμό και εξυπηρετεί πολιτικές στοχεύσεις, που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας».

Η συνεδρίαση…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιφερειάρχες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του δ.σ. της ΕΝΠΕ επικοινώνησαν με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους συνάντηση. Δεν πήραν, όμως, άμεσα θετική απάντηση, παρά ένα «αναμείνατε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν προτάσεις για κλείσιμο των περιφερειών, αλλά και αντιπροτάσεις φωνές οι οποίες είχαν ως βασική αιχμή του να δηλώσουν οι περιφέρειες αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού (εξαιτίας της περικοπής πόρων και υπαλλήλων), άρα και αδυναμία εκκίνησης ή ολοκλήρωσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ (εντάξεις, συμβασιοποιήσεις και πληρωμές).

Μάλιστα, συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, ενόψει μάλιστα και τη μεταφορά στις «πλάτες» των περιφερειών από 1.1.2013 της αρμοδιότητας των ΙΚΕ. Εκεί έγινε λόγος να αντικρούσουν την κυβέρνηση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε το Δήμο Ηρακλείου Αττικής και αναφέρει ρητά πως καμιά αρμοδιότητα δε μεταφέρεται στους ΟΤΑ χωρίς τους απαραίτητους πόρους.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ
H στοχευμένη και  καιροσκοπική επίθεση που μεθοδεύεται ενάντια στις Περιφέρειες της χώρας από την Κυβέρνηση, θα μας βρει ως αιρετές Περιφέρειες  απέναντι.

Η προσπάθεια ευτελισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου απομειώνει τον ίδιο τον θεσμό και εξυπηρετεί πολιτικές στοχεύσεις, που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει ξεκάθαρα.

Αν έχει την τόλμη να πει απερίφραστα ότι επιδιώκει την κατάλυση του θεσμού, που έχει συμβάλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην εθνική προσπάθεια, ας το πράξει.

Θα πρόκειται ωστόσο για μια κατάργηση, η οποία θα υπακούει στη λογική του πολιτικού κατεστημένου για αυτοσυντήρηση, ενώ ταυτόχρονα, θα διαψεύδει τις μεγαλόπρεπες  και άνευ ουσίας ρητορείες όσων δημόσια αναφέρονται στις Περιφέρειες, «ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που απεργάζονται ιδιοτελή σχέδια για την κατάργησή τους.

Οι Περιφερειακές Αρχές της χώρας είμαστε εκλεγμένες από τον Ελληνικό λαό και δεν θα επιτρέψουμε σε καμμία περίπτωση την αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή.

Το άλλοθι της Τρόικας και των δήθεν απαιτήσεών της καθρεφτίζει είτε την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, είτε την λυσσαλέα μάχη  του αποτυχημένου πολιτικού κατεστημένου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το θεσμό.

Σχετικές αναρτήσεις

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΝΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!