Εκτός νομαρχίας Πειραιά δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης Μεταφορών

Σε αργία τέθηκαν δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης Μεταφορών της νομαρχίας Πειραιά, οι οποίοι σύμφωνα με το πόρισμα της ΕδΕ διαπιστώθηκε να έχουν υποπέσει στο πειθαρχικό παράπτωμα της «παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους». Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετά από παραπομπή σε αυτό του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

Η υπόθεση αφορά σε δεκάδες άδειες φορτηγών δημοσίας χρήσεως (ΦδΧ) που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους κατά τη διαδικασία της απογραφής τους, η οποία ξεκίνησε το 2001. Η απογραφή ολοκληρώθηκε την 31/7/2005 και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, για όσα οχήματα απογράφονταν μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας θα έπρεπε να αποσταλεί στο Υπουργείο αιτιολογημένο αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας υπογεγραμμένο από τον οικείο νομάρχη, διαδικασία όμως που δεν τηρήθηκε από τους αρμόδιους γι’ αυτό υπαλλήλους.

Η έρευνα της νομαρχίας Πειραιά ξεκίνησε ακριβώς με αυτή την αφορμή και όταν διαπιστώθηκε η διενέργεια ηλεκτρονικής απογραφής 33 ΦδΧ οχημάτων διεθνών μεταφορών, που είχαν πραγματοποιηθεί από υπάλληλο της διεύθυνσης μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, χωρίς να τηρηθούν, όπως προαναφέρθηκε, οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Η αντίδραση της νομαρχίας Πειραιά υπήρξε ακαριαία. Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με εξαιρετικά επείγουσες επιστολές του (βλ. σχετικό δελτίο τύπου 19/3/2009) ζήτησε την παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών (ΣΕΕΥΜΕ), ενώ κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης ο νομάρχης έδωσε εντολή για διεξαγωγή Ένορκης διοικητικής Εξέτασης και με απόφασή του ανέστειλε την άσκηση καθηκόντων 3 υπαλλήλων της διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας.

Ταυτόχρονα η νομαρχία προέβη στη δέσμευση των 33 αδειών ΦδΧ, ώστε να μην μπορούν να γίνουν πράξεις μεταβολής (π.χ. αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κλπ). Για τις άδειες αυτές έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία ανάκλησής τους.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «η έρευνα που ζητήσαμε να διεξαχθεί από τον περασμένο Μάρτη από τον Γενικό Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή του, ανέδειξε το πρόβλημα και επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας. Ήδη θέσαμε σε αργία δύο υπαλλήλους μας και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση παραπέμπονται με το ερώτημα της απόλυσης». Και πρόσθεσε: «η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση είναι πρόβλημα υπαρκτό, δυστυχώς όμως η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή της μοιάζει να είναι ανύπαρκτη, δίνοντας την εντύπωση στους πολίτες ότι στο δημόσιο επικρατεί ιδιότυπη ασυλία. Στη νομαρχία Πειραιά αποδεικνύουμε ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με όλους όσοι εκμεταλλευόμενοι καίριες θέσεις στο δημόσιο επιζητούν το εύκολο κέρδος και με τις πρακτικές τους ζημιώνουν τους πολίτες και το κύρος της δημόσιας διοίκησης».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση