Έκθεση Στεφόπουλου στον Πολυχώρο της Νομαρχίας Πειραιά

Ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι στην ελληνική φύση, στη τέχνη και στη ζωή υπόσχεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών καλλιτέχνη Θανάση Στεφόπουλου που διοργανώνει στον Πολυχώρο «Απόλλων» η Νομαρχία Πειραιά.
Η έκθεση που έχει τον τίτλο «Ενατένιση στο Αιγαίο» και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 8 μ.μ., αποτελεί θεώρηση της τοπιογραφικής ζωγραφικής δουλειάς του μεγάλου δημιουργού. Μια δουλειά που έχει ιδιαίτερη γοητεία και ακτινοβολία, γεμάτη φως, ποίηση, νοσταλγία.

Ο Θανάσης Στεφόπουλος αποτελεί αδιαμφισβήτητα, έναν από τους καλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους του περασμένου και του τρέχοντος αιώνα. Απλός και μεγάλος, όπως απλή και μεγάλη είναι η τέχνη του, ο Στεφόπουλος δεν απλώνει απλώς το χρώμα και την έμπνευση στον καμβά του, αλλά έχει τον δικό του τρόπο να μετουσιώνει τη φύση, αγγίζοντας την ίδια στιγμή τα βαθύτερα σπήλαια της ψυχής.

Γεννημένος στην Άμφισσα Φωκίδας το 1928, ο Θανάσης Στεφόπουλος σπούδασε ζωγραφική, αλλά και χαρακτική αρχικά στην Ελλάδα και κατόπιν με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στο Παρίσι, με την καθοδήγηση σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γιάννης Κεφαλληνός, ο Preveau, o La-Coste.

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις και 8 ατομικές, ενώ το 1958 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale της Αλεξάνδρειας και το 1975 στην Biennale στο Σάο Πάολο, σε εθνική αποστολή.

Την ζωγραφική του τέχνη έχουν υμνήσει έγκυροι Έλληνες και ξένοι κριτικοί, ενώ πολλά έργα του κοσμούν κρατικές πινακοθήκες όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Εθνικής Τράπεζας, στις δημοτικές Πινακοθήκες Βόλου, Μεσολογγίου, Ρόδου και Κομοτηνής.

Σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες υπάρχει λήμμα που αναφέρεται στο έργο του, όπως στις εγκυκλοπαίδειες Πυρσός, Ελευθερουδάκης, Ήλιος, Σοβιετική, Πάπυρος Λαρούς, Μπριτάνικα κλπ.

Από το 1991 συνταξιοδοτείται με την πρώτη τιμητική σύνταξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πολλές φορές διακρίθηκε στο εξωτερικό, ενώ στην Πανηγυρική Συνεδρία της 28ης δεκεμβρίου 2006 του απενεμήθη το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών από την Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Με αφορμή την έκθεση του Θανάση Στεφόπουλου στον Πολυχώρο Απόλλων, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας δήλωσε «Η πολιτική της Nομαρχίας Πειραιά με στόχο την ανάδειξη του λιμανιού, της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε κέντρο παραγωγής ιδεών και εικαστικής δημιουργίας, δικαιώνεται. Kαι ο Πολυχώρος ?AΠOΛΛΩN? κατακτά την δική του ταυτότητα και σημειολογία στην συνείδηση όλων εκείνων οι οποίοι εμπνέονται από το ίδιο όραμα. δύο μόλις χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη έκθεση της εικαστικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα, την παρουσίαση της συλλογής Tεριάντ, εδώ σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, με πρωτοπόρους τους Έλληνες γλύπτες οι οποίοι συλλογικά παρουσιάζονται σε διαρκή έκθεση, με συγκινητικό πλέον τρόπο συμπορεύονται μαζί μας και οι Έλληνες ζωγράφοι. Ζωγράφοι ονομαστοί όπως ο Θανάσης Στεφόπουλος, που με βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη τον καλωσορίζουμε στον Πειραιά, στο πολιτιστικό μας σπίτι. Το έργο αλλά και η ζωή του αποτελούν σπουδή, γνώση και έμπνευση για τον καθένα μας».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!