Έκθεση για την ιστορία της Κρήτης μέσα από τον Τύπο - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

Έκθεση για την ιστορία της Κρήτης μέσα από τον Τύπο

Τα βήματα του κρητικού Τύπου τα τελευταία 100 χρόνια παρακολουθεί η Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου που εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταυρός Αρναουτάκης στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. Κατά την ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι η έκθεση θα μεταφερθεί σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και στην Αθήνα και απηύθηνε κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς να την επισκεφτούν.

Την έκθεση διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση (ΠΑΔΕ ΜΜΕ) και ο typoskrirtis.gr, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και την ευγενική χορηγία του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

«Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που παρουσιάζει τον Κρητικό τύπο τα τελευταία εκατό χρόνια, αναδεικνύοντας θέματα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά αθλητικά κ. α.» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς: «Μέσα από την έκθεση  οι νεότερες σχετικά γενιές θα μάθουν την ιστορία αυτού καθεαυτού του κρητικού τύπου, όπως και πάρα πολλές ιστορικές πηγές του τόπου μας μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων. Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και εκθέσεις μετατρέπουν τον τύπο συνολικά όχι μόνο σ’ ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα τεκταινόμενα αλλά και σε φορέα αποτύπωσης της ιστορίας του τόπου μας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΔΕ ΜΜΕ Γιώργος Μοσκοβίτης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για τη στήριξη της πρωτοβουλίας και υποστήριξε: «Μια ιδέα της ΠΑΔΕ γίνεται πράξη με ανθρώπους που είχαν πείσμα για την έκθεση. Η έκθεση αποτελείται από έντυπα που ούτε καν εμείς γνωρίζαμε και βέβαια είναι η δημοσιογραφική ιστορία ανθρώπων που έχουν φύγει.»

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε ημερίδα με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος και η προσφορά του» κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ταινία του Αρχείου Κρήτης – Μονόγραμμα, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος από το δίσκο της Φαιστού έως σήμερα».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!