Εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου η τιμητική έκθεση ζωγραφικής του Πωλ Σουλικιά

Συνέντευξη τύπου με θέμα την αναδρομική – τιμητική έκθεση ζωγραφικής του Πωλ Σουλικιά,  έδωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Νέας Ιωνίας, ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Παύλος Μαβίδης,

Στο προλογικό του σημείωμα, ο νομάρχης τόνισε: «αναγνώριση και τιμή οφείλουμε σε όσους μόχθησαν για την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της μικρής κλίμακας. Σε αυτούς που μας κάνουν να ξαναδούμε τα πράγματα και μαζί τους τον εαυτό μας, όχι με τις παραμορφωτικές διόπτρες των ενδογενών παθήσεων, αλλά με το καθαρό βλέμμα και τη νεανική ματιά, ώστε να ξανακούσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας μέσα από τις συγχορδίες μιας άλλης αρμονίας.

Μέσα από τη συμφιλίωση με την ιδέα ότι ο κοινωνικά προσδιορισμένος ρόλος του δημιουργού διαδραματίζεται πάντοτε στους ορίζοντες της πρωτοπορίας, του νεωτερισμού και της ανανέωσης, της συνέπειας, της ανεξαρτησίας και της μαχητικότητας.

Πόσο μάλλον, όταν όλα αυτά συνυπάρχουν σε μια περίοδο με τις καταιγιστικές ριπές των «νέων» προτύπων και τους συνεχείς «εκσυγχρονισμούς» των περιστασιακών μεταρρυθμίσεων. Περίοδο υπερκορεσμένη από πλασματικές εικόνες και ψευδεπίγραφους ήχους, από ελεγχόμενες πληροφορίες και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές, όπου δύσκολα βρίσκει κανείς αβοήθητος τις διόδους της αυτογνωσίας.

Οι αγώνες της έκφρασης που έχουν καταβληθεί και εξακολουθούν να καταβάλλονται στον τόπο μας, σχετίζονται ουσιαστικά με τη διάπλαση της αυτοσυνειδησίας του νέου ελληνισμού. Η υποβάθμιση της σημασίας τους στο χώρο της παιδείας και της πολιτιστικής πολιτικής, οφείλεται, σε κάποιο βαθμό, στην ευθύνη που φέρει η πολιτεία, και σε κάποιον άλλο , θα μπορούσε να καταλογιστεί , στην αδιαφορία των πολιτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η προσφορά του Παλαιολόγου Σουλικιά, στο τόπο και στην Τέχνη, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Αποστολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας είναι, πέραν των άλλων, να αναδεικνύει αυτές τις αξίες, να τιμά αυτούς που τις προασπίζονται και να τις παραδίδει στους πολίτες για οδηγό στη ζωή τους.

Είναι σημαντικό να τιμάμε έναν καλλιτέχνη και το έργο του «εν ζωή», ώστε να μπορεί κι ο ίδιος να εισπράξει την ικανοποίηση από την αναγνώρισή του, δίνοντας, ταυτόχρονα, την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με το έργο του, παρουσιασμένο από τον ίδιο.

Ο Παλαιολόγος (Πωλ) Σουλικιάς, επιφανής έλληνας ζωγράφος , που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στον Καναδά, τίμησε, με το έργο του, τη χώρα μας και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στην έκθεση «Νεοκαναδοί ζωγράφοι» που διοργάνωσε ο δήμος του Μόντρεαλ το 1965, κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η βράβευση αυτή αποτέλεσε από τη μια το έναυσμα για την αποκλειστική ενασχόλησή του με την ζωγραφική, και από την άλλη την απαρχή της σταδιακής αναγνώριση του ζωγράφου από τους ομότεχνούς του, τους κριτικούς τέχνης και το κοινό.

Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές γκαλερί και πινακοθήκες, κυρίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ανακασιά του Πηλίου, όπου εξακολουθεί να δημιουργεί.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, με πρόταση του πρώην Υπουργού Λεωνίδα Τζανή, θεώρησε καθήκον της να τιμήσει το μεγάλο αυτό Έλληνα και Καλλιτέχνη, που εκπροσώπησε επάξια τη Μαγνησία και την Ελλάδα».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου, διοργανώνεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το δήμο Ν. Ιωνίας και τα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Ιουνίου και ώρα 8:30μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ν. Ιωνίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Ιουνίου.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση