Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από τη Νομαρχία Πειραιά

Στους χώρους του Πολυχώρου Απόλλων στα Καμίνια και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Πειραιά.
Τα εγκαίνια έγιναν από το Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα παρουσία αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της ευρύτερης περιοχής, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Προηγήθηκαν ομιλίες του κ. Ηλία Τριανταφυλλόπουλου εκπροσώπου της Εταιρείας διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και του κ. Σταύρου Αβδούλου εκ μέρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων που συνέβαλαν στη δημιουργία του Μουσείου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό όραμα της Νομαρχίας Πειραιά, που έγινε πράξη. Συγκεκριμένα κατά τον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πειραιά σημείωσε ότι «εδώ, στον Πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά, στην καρδιά μιας κατεξοχήν λαϊκής γειτονιάς, τα Καμίνια, εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, συμβολίζοντας ένα από τα πιο δυναμικά λαϊκά κινήματα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ένα κίνημα πίστης κι ελπίδας που δημιουργήθηκε με την αυτοθυσία του ανώνυμου Έλληνα και της υπερήφανης Ελληνίδας που στήριξαν την οργανωμένη αντίσταση στο Φασισμό, κερδίζοντας τους επαίνους των Συμμάχων αλλά και το θαυμασμό των εισβολέων.
Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην Ιστορία, στα μονοπάτια της Αντίστασης, στα θυσιαστήρια της Ελευθερίας. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και όλων των αντιστασιακών οργανώσεων. Κρατάμε ανοιχτό το αλφαβητάρι των ηρώων. διδασκόμαστε από την Ανιδιοτέλεια, το Πείσμα, τον έρωτα για την Ελευθερία και την Εθνική Ομοψυχία, σαν ημερήσια διαταγή στις καθημερινές μικρές και μεγάλες προσωπικές μάχες.

Ο κ. Μίχας ανακοίνωσε ότι την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου θα έχει τιμητική 11 μελής διοικούσα Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν : ο Νομάρχης Πειραιά, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Οργανισμού της Νομαρχίας Πειραιά Βασίλης Βαλσαμάκης, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, κα Ευαγγελία Καρακώστα, κ. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, από τις Αντιστασιακές οργανώσεις ο κ. Σταύρος Αβδούλος εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ο κ. Ιωάννης Παπασπύρου εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ο κ. Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος εκπρόσωπος Εταιρείας διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, η κα Αγγελική Κιουρτζόγλου Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικών Παροχών, καθώς και ο πρώην Νομάρχης Πειραιά κ. Χρήστος Φωτίου – εισηγητής στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης – και ο κ. Αργύρης Σκόνδρας, Πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου.

Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων όπου οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου που περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια ιστορικής μνήμης από τον αγώνα των αντιστασιακών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως σημαίες και όπλα, φωτογραφίες-ντοκουμέντα, ασυρμάτους, αποκόμματα εφημερίδων και έντυπα εποχής κ.ά.
Η ιστορική αυτή μέρα για τον Πειραιά έκλεισε με συναυλία της μεγάλης ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη που η βαθιά, εκφραστική φωνή της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΟΑΕΑ, της ΠΣΑΕΑ, ο Πρόεδρος της Εταιρείας διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Βαρδής Βαρδινογιάννης, οι μεγάλες μορφές της Εθνικής Αντίστασης Απόστολος Σάντας και Βασίλης Πριόβολος και πολλοί ακόμα αγωνιστές και αγωνίστριες.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά π. δανιήλ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ β’ Πειραιά Γιάννης διαμαντίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ β’ Πειραιά δημήτρης Λιντζέρης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά Θεόδωρος δρίτσας, η βουλευτής ΛΑΟΣ β’ Πειραιά δήμητρα Αράπογλου, η Υπερνομάρχης Αθήνας– Πειραιά Κων/να Μπέη, οι δήμαρχοι δραπετσώνας Αλέκος Χρυσός, Περάματος Γιάννης Γλύκας, Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Μεθάνων Χρήστος Πάλλης, Μάνδρας Αττικής Γιάννα Κριεκούκη, αντιδήμαρχοι από διάφορους δήμους του ευρύτερου Πειραιά, ο πρώην υφυπουργός και πρώην δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Παπασπύρου, ο πρώην υπουργός και πρώην Νομάρχης Πειραιά Χρήστος Φωτίου, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών Γρηγόρης Φελώνης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, όλοι οι αντινομάρχες Πειραιά, νομαρχιακοί Σύμβουλοι και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, εκπρόσωποι φορέων του ευρύτερου Πειραιά.

* Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πειραιά θα είναι ανοικτό για το κοινό τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Πολυχώρου, δηλαδή καθημερινά τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τη 13.30 και το απόγευμα από τις 17.00 έως τις 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. για πληροφορίες 210 4539395).


ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!