ΕΔΣΝΑ: Κατακύρωση διαγωνισμών για αποκατάσταση 4 ΧΑΔΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους 4 από τους 6 διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής για την Αποκατάσταση 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εξέτασε τις ενστάσεις, ενέκρινε τα πρακτικά και κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ Μεγάρων, Νήσων (Μέθανα-Αγκίστρι) και Νοτιοανατολικής Αττικής (Π. Φώκαια – Καλύβια). Είχε προηγηθεί η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Σπετσών. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος των δύο διαγωνισμών που απομένουν για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής (Βαρνάβας – Κάλαμος – Αυλώνας – Γραμματικό) και Κερατέας.

Σύμφωνα με τις μελέτες των έργων, στους εν λόγω ΧΑΔΑ πρόκειται να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες συλλογής απορριμμάτων, διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου, έργων τελικής κάλυψης, διαχείρισης ομβρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης βιοαερίου, πρασίνου και άρδευσης, λοιπά έργα υποδομής (περίφραξη, πύλη κλπ) και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αττική και την χώρα μας γενικότερα, καθώς προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ΄ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου. Το ύψος των προστίμων που θα αποφύγει να καταβάλλει η χώρα μας με την πλήρη αποκατάσταση και των 11 ΧΑΔΑ της Αττικής, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι «με τις αποκαταστάσεις των 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά αφήνουμε οριστικά στο παρελθόν πρακτικές που υποβάθμισαν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, αποτρέποντας την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας και των 3 μονάδων προδιαλογής οργανικών αποβλήτων βάζουμε τις βάσεις, ώστε το λεκανοπέδιο να αποκτήσει σύγχρονες και εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων του».

 

Διαβάστε επίσης:
ΕΔΣΝΑ: 75 «μνηστήρες» για τους 11 ΧΑΔΑ και τα €21 εκατ. για ανάπλαση
EE: «Στο σκαμνί» και €71.193 πρόστιμο καθημερινά σε Ελλάδα για ΧΑΔΑ
ΥΠΕΚΑ: 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
Σγουρός: Πρόστιμα όχι μόνο για τις χωματερές αλλά και για την Αττική
Πρόστιμα σε Μέγαρα και Βόρεια Κυνουρία για τη διαχείριση απορριμμάτων

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΔΣΝΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΧΑΔΑ, ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!