Δυτικό Μέτωπο: Με τις πλάτες της κυβέρνησης ο κ. Πατούλης προωθεί το νέο καταστροφικό ΠΕΣΔΑ

Δυτικό Μέτωπο: «Με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε ο κ. Πατούλης την έγκριση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Σαν να υπήρχε κανείς που αγνοούσε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής οργανώνουν από κοινού το νέο πάρτι των εργολάβων στη διαχείριση των αποβλήτων. Τα δικά τους συμφέροντα βάζουν μπροστά, χωρίς να δίνουν «δεκάρα τσακιστή» για ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και χωρίς να λογαριάζουν τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών της Δυτικής περιοχής της Αττικής, που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος», αναφέρει ανακοίνωση του «Δυτικού Μετώπου» με αφορμή την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση της συλλογικότητας συνεχίζει ως εξής:

«Τυπικά, ανοίγει ο δρόμος για την προσπάθεια να επικυρωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μετά από τρία χρόνια θητείας, η διοίκηση του κ. Πατούλη εδέησε να γνωστοποιήσει -με επίσημο και δεσμευτικό τρόπο- τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις της στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Κάτι για το οποίο μας έχει προετοιμάσει δεόντως με τις μέχρι τώρα πολιτικές της και με τα πρώτα σχέδια του ΠΕΣΔΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μέσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι πολίτες δε θα βρουν ούτε ίχνος από αυτό που έχει κατοχυρωθεί στη συνείδησή τους σαν φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και τη πραγματική ανάκτηση υλικών. Αντί γι’ αυτό:

  • Χρησιμοποιούν σαν «πολιορκητικό κριό» και προβάλλουν σαν καινοτομία τα επονομαζόμενα «πάρκα κυκλικής οικονομίας», τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι χώροι στους οποίους θα λειτουργούν παλιά και νέα τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων.
  • Νομιμοποιούν τη στρατηγική των φαραωνικών εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ, που θα εκτοξεύσουν το κόστος διαχείρισης και θα επιβαρύνουν οικονομικά τους δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες όλης της Αττικής.
  • Συντηρούν και επεκτείνουν τις ανισότητες σε βάρος των κατοίκων των περιοχών μας, που για πάνω από μισό αιώνα υφίστανται την καταστροφή του περιβάλλοντος, την επιβάρυνση της υγείας τους και τους τριπλάσιους θανάτους από καρκίνο σε σχέση με τις άλλες περιοχές.
  • Κρύβουν ότι η μοναδική χωματερή που θα υπάρχει θα είναι -για απροσδιόριστο χρόνο, ίσως και δεκαετίες- αυτή της Φυλής, που είναι, ήδη, η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης.
  • Κρύβουν το πού θα εγκατασταθούν μερικές από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων του κεντρικού τομέα (460.000 τ/έτος), χωρίς να έχουν διδαχτεί τίποτα από το αντίστοιχο “φιάσκο” των προκατόχων τους.
  • Περηφανεύονται για το γεγονός ότι θα είναι οι πρώτοι που θα εισάγουν στη διαχείριση των αποβλήτων την καύση, γυρίζοντας πίσω σε πρακτικές που είναι ασύμβατες με τις λογικές της πραγματικής ανάκτησης και της ανακύκλωσης. Θέλουν να μπλέξουν και τη διαχείριση των αποβλήτων στο φαύλο κύκλο της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες της Αττικής, ιδιαίτερα αυτούς της Δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου, τα συνδικάτα των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς συλλόγους, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για το οριστικό και καθολικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να ξεσηκωθούν και να μην επιτρέψουν τη συνέχιση και επέκταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα συζητήσει το νέο σχεδιασμό, θα πρέπει να αποτελέσει κόλαφο για τις ακολουθούμενες πολιτικές και να σημάνει ριζική αλλαγή πλεύσης στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση, έστω και την ύστατη ώρα. Να δοθεί η αναγκαία ενημέρωση και ο χρόνος για να τοποθετηθούν φορείς, πολίτες και ΟΛΑ τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής. Ελπίζουμε ο κ. Πατούλης, να μην προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι η δημόσια διαβούλευση έχει γίνει, καθώς όλοι θυμούνται το τεράστιο φιάσκο στο οποίο κατέληξε η περσινή του προσπάθεια να «διαβουλευτεί» προσωπικά με τους δημάρχους της Αττικής, που για κακή του τύχη τον αγνόησαν επιδεικτικά.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι επιλέχθηκε η θερινή περίοδος για να ολοκληρωθεί μια τόσο σοβαρή διαδικασία, που θα «σημαδέψει» για δεκαετίες την καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής. Πολύ δε περισσότερο, όταν έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα την τελική απόφαση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ να τη λαμβάνει το ΥΠΕΝ, στο βαθμό που το περιφερειακό συμβούλιο δεν αποφανθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τους έχουμε ικανούς για τα χειρότερα και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να καταφύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, μόλις δημοσιοποιηθεί το επίσημο κείμενο του νέου ΠΕΣΔΑ, θα επανέλθει με πολύ συγκεκριμένη κριτική, όπως έχει ήδη κάνει με τα πρώτα σχέδια και τις τρέχουσες πολιτικές επιλογές στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ταυτόχρονα, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την οργάνωση και υποστήριξη μαζικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, που έχουν αρχίσει να εξαγγέλλονται».

Comments are closed.


Recent Posts

Δυτική Όχθη: Άλλοι 4 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών

Άλλοι 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη, στη διάρκεια νέας εφόδου. Νωρίς το πρωί Τρεις…

17 δευτερόλεπτα ago

Δραματική η κατάσταση με τα άρρωστα παιδιά: Ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και ιατρεία

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση με την έξαρση των ιώσεων, με τα νοσοκομεία και τα ιατρεία των παιδιάτρων να είναι…

4 λεπτά ago

Ακάρ: Στην Ελλάδα μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται και ζουν σε όνειρα

«Στην Ελλάδα μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται και ζουν σε όνειρα. Θα πρέπει να ξυπνήσουν, να δουν τα γεγονότα και…

8 λεπτά ago

Διεθνής καταδίκη για δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τετάρτη τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν…

12 λεπτά ago

Κλέων Γρηγοριάδης: Η απάντηση για το βίντεο της Απατζίδη

Ένα ατυχές περιστατικό σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής μέσω Webex, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης εμφανίστηκε live…

15 λεπτά ago

Αυξήσεις στο νερό αποφάσισε η ΔΕΥΑ Δράμας

Αυξήσεις στο νερό αποφάσισε χθες Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η ΔΕΥΑ Δράμας. Σύμφωνα με τον Πρωϊνό Τύπο, κατά τη διάρκεια μιας…

18 λεπτά ago