Δούρου: Ευθύνες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αρμοδιοτήτων (ηχητικό)

Τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και γενικότερα της αυτοδιοίκησης για τις τραγωδίες από τις πλημμύρες στην Μάνδρα αλλά και την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναγνώρισε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στον «Αθήνα 984».

Συγκεκριμένα η κ. Δούρου μιλώντας στην εκπομπή aftodioikisi.gr και στο δημοσιογράφο Χρ. Βούζα, τόνισε ότι υπάρχουν «μεγάλες ευθύνες» για τις συγκεκριμένες τραγωδίες αλλά ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί ακόμα δεν έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειάκης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων αλλά και απόδοση ευθυνών.

Σημείωσε: χαρακτηριστικά: «Οι συμπολίτες μας που χάθηκαν δεν είναι αυτοκίνητα, για να τους αθροίζουμε. Υπήρξαν πολιτικοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αθροίσουν τους νεκρούς και να βρουν τον φταίχτη στο πρόσωπό μου. Εγγράφως, όχι με λόγια, δήλωσα ότι υπάρχει ευθύνη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έγιναν όλα καλά, και ότι δεν φταίει κανείς, όταν μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε ατομικές περιουσίες και κρατικές υποδομές.

Υπάρχει ευθύνη, που πρέπει να επιμεριστεί. Του πολιτικού συστήματος, του κράτους, με την άναρχη δόμηση, με την ελλιπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ. Έχω την άποψη ότι, οι πολιτικοί δεν κινούνται υπεράνω του νόμου. Στη Μάνδρα, η δική μας διοίκηση ξεμπλόκαρε τη διευθέτηση του ρέματος, σε αντίθεση με τη θανάσιμη αβελτηρία των προηγούμενων διοικήσεων, επί δεκαετίες. Εμείς, στη Μάνδρα δεν βρήκαμε μελέτες, αλλά ανώριμα έργα. Σήμερα, το έργο ολοκληρώνεται, και αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι. Στη Μάνδρα, είχαμε λοιδορηθεί, όταν προσήλθαμε στην Εισαγγελία, γιατί δεν είναι σύνηθες, αντί να μιλάς για πολιτική δίωξη, να προσέρχεσαι για να συνδράμεις τη δικαστική έρευνα».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στην ολιγωρία και των υπουργών Εσωτερικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Κουρουμπλή, Σκουρλέτη) χωρίς να τους κατονομάσει που δεν προχώρησαν σε σχετική νομοθετική παρέμβαση όλα τα προήγουμενα χρόνια, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα από τον νυν υπουργό κ. Χαρίτση.

Μάλιστα ανέφερε ότι τη σχετική εξέλιξη έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θα πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο. Το σημερινό είναι ένα θεσμικό πλαίσιο ενοχής για τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι από τους βουλευτές, καθώς δεν υπάρχει ασυλία.
Πρόκειται για εθνικές τραγωδίες, όχι της Δούρου ή της Περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Δούρου.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΟΥΡΟΥ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΑΤΙ, ΜΑΝΔΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!