Δούρου: Ευθύνες στους δημάρχους για την διαχείριση των απορριμμάτων

Ευθύνες στους δήμους για «ανυπαρξία προτάσεων χρηματοδότησης για soft δράσεις», αναφορικά με την διαχείριση απορριμμάτων επιρρίπτει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς τους 66 δημάρχους η κ. Δούρου σύμφωνα με την Αυγή, επιχειρεί να τους καταστήσεις συνυπεύθυνους για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ που φαίνεται ότι δεν προχωράει.  «Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και να βρούμε εκείνους τους τρόπους που καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων της περιφέρειας Αττικής για τα βιοαποδομήσιμα», αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το στοίχημα της υλοποίησης της νέας πολιτικής είναι συλλογικό και επιβάλλει σε όλους μας υπεύθυνη και συστηματική δράση, μακριά από εντυπωσιοθηρία και αμφίβολης αποτελεσματικότητας στρατηγικές” τονίζει η περιφερειάρχης και καταλήγει: «Ο μόνος δρόμος είναι η δράση στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, σύστημα και σοβαρότητα, στη βάση του νόμου που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν και ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες και σαφείς αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Αναφορικά με το ΧΥΤΑ Φυλής τονίζει ότι «η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση».

Παράλληλα θυμίζει ότι  «σε αυτήν τη διαδικασία ο ρόλος των δήμων αλλάζει εντελώς και γίνεται κρίσιμος και κομβικός: από απλοί συλλέκτες και μεταφορείς απορριμμάτων, οι δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες σχεδιασμού δημοτικών δικτύων και υποδομών για τοπική διαχείριση”, η περιφερειάρχης υπογραμμίζει: “Δεν αρκεί όμως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή – ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων», καταλήγει στην επιστολή της η κ. Δούρου.

Σημ. Στην φωτό η κ. Δούρου από παλαιότερη επίσκεψη της στο ΧΥΤΑ Φυλής με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του ΠΟλιτη, Νίκο Τόσκα.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΔΟΥΡΟΥ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΕΥΘΥΝΕΣ, ΠΕΣΔΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!