δορυφορική πυρανίχνευση και προστασία στον Κίσσαβο

Στον άμεσο και έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών και στην ταχύτερη επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης θα βοηθήσει η δορυφορική κάλυψη του Κισσάβου και η τοποθέτηση συστημάτων πυρανίχνευσης και προστασίας.

Το έργο, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και θα εγκατασταθεί από τη νομαρχία Λάρισας. Ηδη, έχει αρχίσει το άνοιγμα των προσφορών, δηλαδή η α’ φάση του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για το έργο και όπως υπολογίζεται ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου με την ανάδειξη του αναδόχου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ. Η εγκατάστασή του συστήματος θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2009 και θα αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της νομαρχίας στην προσπάθεια που καταβάλλει για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτροπή και αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών στο νομό Λάρισας.

Το έργο αφορά στην παρακολούθηση, μέσω δορυφόρου και επίγειων συστημάτων πυρανίχνευσης, του δασικού συμπλέγματος του Κισσάβου, στην συλλογή και επεξεργασία κρίσιμων δεδομένων και στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου επικοινωνιών μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας θα δημιουργούνται μοντέλα προσομοίωσης που θα επιτρέπουν την εξαγωγή εκτιμήσεων σχετικά με την επικινδυνότητα κάθε περιοχής και την πιθανή εξέλιξη πυρκαγιάς προκειμένου να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός των δράσεων.

Στο σχεδιασμό της νομαρχίας περιλαμβάνονται παράλληλες δράσεις όπως η λειτουργία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επιχειρησιακού Κέντρου διαχείρισης Πυροπροστασίας στο κτίριο της νομαρχίας, η συμπλήρωση και αναδιάταξη των υφιστάμενων υποδομών, η εκπαίδευση προσωπικού στα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους, με τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης, διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού και διοργάνωση ημερίδων.

Το σύστημα συμβάλλει, επίσης, σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι κατολισθήσεις και οι παράνομες εκχερσώσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπει την τάχιστη αποτίμηση του εύρους των ζημιών και τον άμεσο σχεδιασμό για την αποκατάστασή τους.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση