δύσκολη η φετινή τουριστική χρονιά και για την Αυτοδιοίκηση

δύσκολη τουριστική χρονιά και για την Αυτοδιοίκηση είναι η φετινή. Η οικονομική κρίση που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των τουριστών σε συνδυασμό με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2 σε 0,5% είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν τα έσοδα των δήμων, ενώ και η όχι και τόσο ανθηρή οικονομική κατάσταση των νομαρχιών δεν τους επιτρέπει να προβάλουν όπως άλλες χρονιές το τουριστικό προϊόν της περιοχής τους.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι εγκρίσεις των σχετικών κονδυλίων τουριστικής προβολής προς τις νομαρχίες της χώρας. δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «η κεντρική διοίκηση έχει φανεί απολύτως ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, αφού δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η συμμετοχή του ΕΟΤ στα προγράμματα τουριστικής προβολής των νομαρχιών για το 2009 και δεν έχουν καταβληθεί μέρος των οφειλομένων της περασμένης χρονιάς».

                            Καθοριστική η συμβολή της Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, όπως αναφέρουν δήμαρχοι η αποστέρηση των δήμων από τα βασικά τους έσοδα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα τους οδηγήσει σε κατάρρευση και ως εκ τούτου θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ κατά του τουρισμού υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη είναι καθοριστική.

δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μόνο η Αυτοδιοίκηση μπορεί να σχεδιάσει, να συντονίσει, να αναδείξει, να υλοποιήσει ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως φυσιολατρικά μονοπάτια, πολιτιστικές διαδρομές, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, σε κρίσιμους τομείς που προσδιορίζουν την ποιότητα της καθημερινότητας για μόνιμους κατοίκους κι επισκέπτες κάθε περιοχής, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος. Η καθαριότητα, η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, η υλοποίηση μικρών ή μεγάλων έργων αστικής υποδομής, πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις, αποτελούν μέρος μόνο των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως η ευρυζωνικότητα που δημιουργούν νέο περιβάλλον και ευκαιρίες στην τουριστική επιχειρηματικότητα, ενώ ευρύ δίκτυο κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών που παρέχονται σε κατοίκους κι επισκέπτες κάνουν τη ζωή των πρώτων και την παραμονή των επισκεπτών πιο ευκολη και πιο ευχάριστη.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!