δικτυωνομαστε-για-το-πρασινο-ξεκίν-320275
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 19.11.2008 | 00:00

«δΙΚΤΥΩΝΟΜΑΣΤΕ για το ΠΡΑΣΙΝΟ». Ξεκίνησε η ιστοσελίδα www.attiko-prasino.gr της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς

Η Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς δημιούργησε και λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες την ιστοσελίδα www.attiko-prasino.gr στην οποία προβάλλονται χώροι πρασίνου στο λεκανοπέδιο και χαρτογραφούνται χώροι που βρίσκονται υπό διεκδίκηση από τους κατοίκους και τους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα:

* Στο εγχείρημα της Υπερνομαρχίας ήδη ανταποκρίθηκαν από τους 66 δήμους και Κοινότητες της Υπερνομαρχίας οι 52 δίνοντας στοιχεία και φωτογραφικό υλικό
* 68 λειτουργικοί χώροι πρασίνου έχουν καταγραφεί στους 52 δήμους που έχουν ήδη ανταποκριθεί και στείλει στοιχεία.
* Από τους χώρους πρασίνου, 3 είναι υπερτοπικής σημασίας (Αττικό Άλσος, Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Κτήμα Συγγρού)
* Εντοπίστηκαν ήδη 30 μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς διεκδίκησης ανάμεσα στους δήμους και τις Ενώσεις Πολιτών από τη μία και από την Κτηματική Εταιρία δημοσίου, την Εκκλησία, ή ιδιώτες από την άλλη.
* 4 είναι οι διεκδικούμενοι χώροι υπερτοπικού ενδιαφέροντος (Γουδή, Ελληνικό, Όρος Αιγάλεω, Υμηττός)
* 6.500 στρέμματα είναι το σύνολο των διεκδικούμενων χώρων των 30 δήμων (Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι 4 μεγάλοι διαδημοτικοί χώροι: Γουδή- 4.500 στρέμματα, στο Ελληνικό- 5.500 στρέμματα, στο Όρος Αιγάλεω, Υμηττός)
* Η απόδοση αυτών των χώρων στους πολίτες συνιστά ζήτημα εξαιρετικής σημασίας αφού σήμερα η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι 2,5 τ.μ. στο λεκανοπέδιο, ενώ το ίδιο ποσοστό στον Πειραιά είναι 1τ.μ./κάτοικο!

Μήνυμα Υπερνομάρχη Ντίνας Μπέη

«Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως στην προβολή, διεκδίκηση και θεσμοθέτηση των ελεύθερων πράσινων χώρων στο Λεκανοπέδιο» τονίζει στο μήνυμα της η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη και καλεί «όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου που αντιστέκονται στην λογική των κερδοσκοπικών συμφερόντων, που επιδιώκουν την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του, να στηρίξουν ενεργά αυτή την πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς».

«Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας προϋποθέτει γνώση για το πράσινο που έχουμε, ευαισθητοποίηση για το πράσινο που θέλουμε» επισημαίνει η κα Μπέη.

Περί τίνος πρόκειται;

Η ιστοσελίδα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Στην ιστοσελίδα επιχειρείται μια πρώτη καταγραφή των χώρων που υπάρχουν σε κάθε δήμο της Υπερνομαρχίας, τους οποίους μπορούν να επισκεφτούν οι κάτοικοι για περίπατο, αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή.

Εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για τον κάθε χώρο περιλαμβάνει κατατοπιστικές φωτογραφίες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πάρκων υπερτοπικής σημασίας (Πεδίον του Άρεως, Εθνικός Κήπος, Αττικό Άλσος κ.α.) υπάρχει η δυνατότητα εικονικής περιήγησης.

Η πιο σημαντική όμως λειτουργία της ιστοσελίδας είναι η καταγραφή ελεύθερων χώρων σε κάθε δήμο που μπορούν να μετατραπούν σε πυρήνες αστικού πρασίνου. Χώροι, δηλαδή, που είναι υπό διεκδίκηση είτε από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από κινήσεις πολιτών αλλά το κράτος για διάφορους λόγους δεν αποδίδει.

Με σκοπό τον διαρκή εμπλουτισμό με πληροφορίες έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ιστοσελίδας «Φόρουμ», στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ πολιτών και υπεύθυνων φορέων για το αστικό πράσινο. Μέσα από το κάθε φόρουμ που έχει δημιουργηθεί για τον κάθε «πράσινο» ή «διεκδικούμενο» χώρο, οι πολίτες καλούνται να γίνουν οι καθημερινοί «φύλακες» πρασίνου στην περιοχή τους και να ενημερώνουν την ιστοσελίδα για κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Το portal του Αττικού Πρασίνου είναι εξ’ ολοκλήρου δυναμικό και βασίζεται σε τεχνολογίες της Microsoft (ASP.NET 2.0 with AJAX extensions, SQL Server 2005). Για την ανάπτυξή του χρησιμοποιήθηκε ως βάση η πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου DotNetNuke. Το portal αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες του Web (AJAX, RSS, JQuery Framework) και διαθέτει ενσωματωμένο φόρουμ, συνδεδεμένο θεματικά με τους αντίστοιχους χώρους πρασίνου που παρουσιάζονται σε αυτό.

Οι χάρτες των χώρων πρασίνου αναπτύχθηκαν με βάση την υπηρεσία Google Maps, με ευρεία αξιοποίηση του προγραμματιστικού μοντέλου (API) της υπηρεσίας για την σημειοδότηση και την παροχή πρόσθετων πληροφοριών. Για κάθε χώρο πρασίνου παρέχεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πανοραμικές απεικονίσεις 360 μοιρών (VR) βασισμένες στην τεχνολογία Flash, το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν σε υπέρθεση (overlay) επάνω στους χάρτες χωρίς να χρειάζεται να πλοηγούνται σε διαφορετικές σελίδες.