δίκτυο-για-το-ρέμα-πικροδάφνης-εκτρέπ-90064
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 25.09.2016 | 09:56

Δίκτυο για το ρέμα Πικροδάφνης: Εκτρέπεται & εκτίθεται η περιφέρεια Αττικής

Το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης», με ανακοίνωσή του σχολιάζει ότι έχει βρεθεί σε δεινή θέση η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας της επιμονής της να προωθήσει «το ρεματοκτόνο έργο» με τίτλο «Ανάπλαση Ρέματος Πικροδάφνης (από Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως εκβολή)», στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του οποίου, γνωμοδότησε θετικά και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, πριν λίγες μέρες (30.8.2016).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικτύου «όσο περισσότεροι πληροφορούνται τον πραγματικό χαρακτήρα του έργου και όσο πυκνώνουν οι αντιδράσεις, τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός στα υψηλά κλιμάκια της περιφέρειας. Με αποτέλεσμα και να εκτρέπονται και να οδηγούνται σε παρεμβάσεις που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

»Τελευταίο κρούσμα η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα κ. Καπάταη, μέσα από το, πάντα φιλόξενο για τις απόψεις της περιφέρειας, «δίαυλο» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει ένα στοιχείο της ΜΠΕ, που δημοσιοποίησε το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης» και το οποίο δημιούργησε τεράστια αίσθηση. Πιο συγκεκριμένα, ήταν τα αποσπάσματα της ΜΠΕ τα οποία αναφέρουν επί λέξει: «Στην περιοχή του ρέματος, και εντός των ορίων των έργων διευθέτησης του ρέματος, μήκους 5 χιλιομέτρων, υπάρχουν περίπου 1.000 δένδρα» και «Το σύνολο των υφιστάμενων δένδρων διατηρούνται στη θέση τους, εκτός από ορισμένα που απομακρύνονται λόγω της διευθέτησης του ρέματος και  τα οποία είναι 776 δένδρα»

Το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να αποδομήσει ένα – ένα τα επιχειρήματα του κ. Καπάταη και της περιφέρειας Αττικής, κατηγορώντας τους ότι με τη στάση τους εκτρέπονται και εκτίθενται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Οι προθέσεις και οι επιδιώξεις της περιφέρειας έχουν γίνει κάτι περισσότερο από σαφείς. Είναι στη σφαίρα της φαντασίας η προσδοκία να αλλάξουν οι αντι-οικολογικές πρακτικές της. Σε αυτή τη φάση, αν κάτι μπορεί να αλλάξει τη ροή της υπόθεσης -και τηνανεμπόδιστη ροή του ρέματος της Πικροδάφνης- είναι η πίεση της κοινωνίας και η επιμονή της στη λύση της οριοθέτησης στη φυσική κοίτη και στην απομάκρυνση των ανθρωπογενών αποθέσεων, που διαχρονικά αποτέλεσαν έργο καταπατητών, διασφαλίζοντας το χαρακτήρα του ρέματος σαν φυσικού οικοσυστήματος».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Σε δεινή θέση έχει βρεθεί η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας της επιμονής της να προωθήσει το ρεματοκτόνο έργο με τίτλο «Ανάπλαση Ρέματος Πικροδάφνης (από Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως εκβολή)», στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του οποίου, γνωμοδότησε θετικά και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, πριν λίγες μέρες (30.8.2016). Όσο περισσότεροι πληροφορούνται τον πραγματικό χαρακτήρα του έργου και όσο πυκνώνουν οι αντιδράσεις, τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός στα υψηλά κλιμάκια της περιφέρειας. Με αποτέλεσμα και να εκτρέπονται και να οδηγούνται σε παρεμβάσεις που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Τελευταίο κρούσμα η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα κ. Καπάταη, μέσα από το, πάντα φιλόξενο για τις απόψεις της περιφέρειας, «δίαυλο» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει ένα στοιχείο της ΜΠΕ, που δημοσιοποίησε το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης» και το οποίο δημιούργησε τεράστια αίσθηση. Πιο συγκεκριμένα, ήταν τα αποσπάσματα της ΜΠΕ τα οποία αναφέρουν επί λέξει: «Στην περιοχή του ρέματος, και εντός των ορίων των έργων διευθέτησης του ρέματος, μήκους 5 χιλιομέτρων, υπάρχουν περίπου 1.000 δένδρα» και «Το σύνολο των υφιστάμενων δένδρων διατηρούνται στη θέση τους, εκτός από ορισμένα που απομακρύνονται λόγω της διευθέτησης του ρέματος και τα οποία είναι 776 δένδρα (!!!)» (σημ. τα θαυμαστικά δικά μας).

Τον άχαρο ρόλο του ο κ. Καπάταης επέλεξε να τον διεκπεραιώσει εκτρεπόμενος σε συκοφαντίες και προσπαθώντας να «θολώσει» τα νερά και να ακυρώσει την κοινή λογική. Και γι αυτούς τους λόγους είναι διπλά εκτεθειμένος. Τι μας είπε, σε γενικές γραμμές, ο κ. Καπάταης:

  • Απέδωσε τις αντιδράσεις στο έργο της περιφέρειας σε καταπατητές και σε κύκλους που εκπροσωπούν συμφέροντα.
  • Επικαλέστηκε, για την εμμονή στην υλοποίηση του έργου, τους κινδύνους από την πτώση πρανών και από τη μόλυνση του ρέματος.
  • Ισχυρίζεται ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός για τα 1.000 δέντρα και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 3.250.
  • Αναγνωρίζει ότι τα δέντρα που θα κοπούν είναι 776. Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι θα αντικατασταθούν από άλλα που θα φυτευτούν (900 δέντρα, 3.150 θάμνοι και άλλα 1.000 δέντρα στη φάση της ανάπλασης).

Ας δούμε ένα-ένα τα επιχειρήματα του κ. Καπάταη:

  1. Ξέρει πολύ καλά ο κ. Καπάταης ότι οι αντιδράσεις στα σχέδια της περιφέρειας προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και από τους φορείς που την εκπροσωπούν. Ανάμεσά τους ο δήμος του Αγίου Δημητρίου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και έγκριτοι επιστήμονες. Ο τόσο κατηγορηματικός στους ισχυρισμούς του κ. Καπάταης δεν έχει παρά να μας επιδείξει, έστω μία, αντίδραση που να υποδηλώνει συμφέρον καταπατητών ή φορέων ύποπτων συμφερόντων. Αλλιώς, είναι ένας κοινός συκοφάντης. Και κάτι ακόμη. Τι είναι αυτό που ωφελεί τους καταπατητές; Η «οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του κοίτη, σε συνδυασμό με μέτρα πραγματικής αποκατάστασής του, σαν φυσικού οικοσυστήματος», που είναι η επιδίωξή των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους ή η συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης που έχει επιλέξει ο σχεδιασμός της περιφέρειας;
  2. Τα σημεία στα οποία παρατηρείται πτώση πρανών και ρύπανση του ρέματος (άλλο ρύπανση, άλλο μόλυνση κ. Καπάταη) ή άλλες δυσλειτουργίες -που αγνοεί ο κ. Καπάταης- είναι συγκεκριμένα και μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Οφείλονται, κατά κανόνα, στην αλλοίωση της φυσικής κοίτης του ρέματος και αντιμετωπίζονται με σημειακές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται με κοπές εκατοντάδων δέντρων και με την μετατροπή του ρέματος σε εγκιβωτισμένο ανοιχτό οχετό, ούτε αντικαθιστώντας τη φυσική κοίτη του ρέματος με τα γνωστά σαραζανέτια – συρματοκιβώτια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων (μόνο στα όρια του δήμου Αγίου Δημητρίου σε μήκος 6.245,8 μέτρων, από τα συνολικά 6.581,4 μέτρα των πρανών του ρέματος).
  3. Χρησιμοποιεί το συνολικό αριθμό των δέντρων του ρέματος (3.250) για να μειώσει το μέγεθος της καταστροφής. Όμως η καταγγελία αφορούσε την περιοχή της επέμβασης και σε αυτήν την περιοχή η ΜΠΕ είναι σαφέστατη ότι ο αριθμός των δένδρων είναι 1.000, κάτι που το αποκρύπτει ο κ. Καπάταης. Για τις επεμβάσεις μιλάμε κύριε Καπάταη και μην προσπαθείτε να «θολώσετε» τα νερά. Πάλι καλά που δεν επικαλεστήκατε τον αριθμό των δέντρων όλης της περιφέρειας. Σας έχουμε ικανό. Αλλά και έτσι να μην είναι τα πράγματα, η οικολογική συνείδηση του κ. Καπάταη και της περιφέρειας θεωρεί ασήμαντο μέγεθος την κοπή 776 δέντρων, σε σύνολο 3.250; Έλεος!!!
  4. Για γέλια είναι και ο ισχυρισμός για αντικατάσταση των κομμένων δέντρων με άλλα που θα φυτευτούν. Όχι μόνο γιατί θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες, μέχρι τα νέα δέντρα να φτάσουν να υποκαταστήσουν πραγματικά τα κομμένα, αλλά και γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα φυτευτούν τόσα δέντρα και θάμνοι πάνω στα συρματοκιβώτια. Έχουν να μας παρουσιάσουν κάποιο αντίστοιχο έργο, ώστε να σπεύσουμε να τους υποκλιθούμε;

Οι προθέσεις και οι επιδιώξεις της περιφέρειας έχουν γίνει κάτι περισσότερο από σαφείς. Είναι στη σφαίρα της φαντασίας η προσδοκία να αλλάξουν οι αντι-οικολογικές πρακτικές της. Σε αυτή τη φάση, αν κάτι μπορεί να αλλάξει τη ροή της υπόθεσης -και την ανεμπόδιστη ροή του ρέματος της Πικροδάφνης- είναι η πίεση της κοινωνίας και η επιμονή της στη λύση της οριοθέτησης στη φυσική κοίτη και στην απομάκρυνση των ανθρωπογενών αποθέσεων, που διαχρονικά αποτέλεσαν έργο καταπατητών, διασφαλίζοντας το χαρακτήρα του ρέματος σαν φυσικού οικοσυστήματος.     

Η πίεση αυτή ευελπιστούμε ότι θα εκφραστεί και στην απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Καθώς, επίσης, και στην απόφαση του ΣτΕ, το οποίο εκδικάζει, στις 5/10/2016, την προσφυγή πολιτών κατά της απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αντίστοιχου έργου, που αφορούν το τμήμα του ρέματος στην Ηλιούπολη (μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης).

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε την άποψη της διεύθυνσης δασών για την κοπή των 776 δέντρων. Άραγε, φαίνονται και σε αυτήν λίγα τα δέντρα;

Και ένα σχόλιο για το τέλος. Από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) θα περιμέναμε λιγότερη μεροληψία στην ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης. Είπαμε, να προβάλλονται οι θέσεις της περιφέρειας, αλλά κάπου-κάπου να ακούγεται και ο αντίλογος. Καθότι, είναι γνωστό πως «το πολύ το Κύριε ελέησον ….».