Διεξοδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων ζητά ο Γιάννης Σγουρός

Να γίνει διεξοδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου κάλεσε τη νέα περιφερειακή αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι μετά την «αποκαλυπτική» επιστολή της κας Δούρου προς τους Δημάρχους της Αττικής το πολύ αυτό σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να πάρουν όλοι θέση.

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος δια αλληλογραφίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδίως η διοίκηση της Περιφέρειας θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό της για το σήμερα και το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς στην επιστολή υπάρχουν πολλά κενά και προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν.

Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι η επιστολή της κας Δούρου εστάλη χωρίς να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, και πριν καν συγκροτηθούν σε σώμα τα διοικητικά συμβούλια της ΠΕΔΑ και του ΕΔΣΝΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Σγουρός ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κράτους, αναφορικά με την έξαρση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Τέλος ο κ. Σγουρός συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τις ολοκληρωμένες εισηγήσεις και παρουσιάσεις για τη συμμετοχή της περιφέρειας στο πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση Γιάννη Σγουρού σε άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου

“Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και πρώην Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Το άρθρο αναμασούσε, χωρίς να προσθέτει κάτι καινούριο, τα διαλαμβανόμενα της επιστολής Δούρου προς τους Δημάρχους της Αττικής για ένα νέο δήθεν μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από τον έμπειρο συνάδελφο θα περίμενα κάτι παραπάνω από μια φθηνή κόπια της επιστολής της Περιφερειάρχου, αποκλειστικά και μόνο για να την αβαντάρει.

Γιατί ξέρω, ότι ξέρει την τοπική αυτοδιοίκηση πολύ καλά.

Θα περίμενα λοιπόν αντί προπαγάνδας να μας εξηγήσει :

  • τι είναι αυτό το νέο μοντέλο που επικαλείται και ο ίδιος, πως και πότε θα υλοποιηθεί, με τι εργαλεία, με τι πόρους, με τι προσδοκώμενα αποτελέσματα.
  • τι θα γίνει εάν κλείσει η Φυλή, που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια αλλά και που θα πάνε οι εργοστασιακές μονάδες που είναι τώρα εκεί.
  • θα ξεκινήσει διάλογος εκ του μηδενός για νέες χωροθετήσεις;

Θα περίμενα να μας αναλύσει λίγο περισσότερο τη γραφική πια κατηγορία που χρησιμοποιεί ο ίδιος και η παράταξή του περί φαραωνικών εργοστασίων.

Δεν ξέρουν ή  αδυνατούν να καταλάβουν το αυτονόητο, ότι οι δυναμικότητες των εργοστασίων δεν ήταν από πριν καθορισμένες  αλλά θα προέκυπταν από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου;

Κυρίως όμως θα περίμενα και ολίγη έως πολύ από αυτοκριτική και μερικές ντόμπρες και καθαρές κουβέντες.

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που υστερεί οικτρά σε υποδομές διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Σαράντα χρόνια τώρα το περιβάλλον βιάζεται από τους βόθρους, τα λύματα και τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Και όσο μεγαλύτερη η οικιστική ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερος ο βιασμός.

Αναρωτιέμαι ποιος επέτρεψε και ανέχτηκε να γίνεται τόσα χρόνια αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα;

Ποιοι έβαζαν φρένο στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων υποδομών, χαϊδεύοντας τα αυτιά των τοπικών κοινωνιών για τα ψηφαλάκια;

Και που απορρίπτονταν τα απόβλητα όλων αυτών των δήμων πριν αρχίσουν να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου εκεί τουλάχιστον γίνεται υγειονομική ταφή;

Μήπως οι όψιμοι κατήγοροι των δήθεν αντιπεριβαλλοντικών, φαραωνικών, κοστοβόρων και γω δεν ξέρω τι άλλο, μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα, ήταν οι πρώτοι που πήγαιναν και πέταγαν σε ρεματιές, γκρεμούς και χαράδρες τα σκουπίδια τους και μετά … όπου φύγει φύγει;

Μήπως ήταν οι πρώτοι που έσκαψαν το λάκκο της χώρας μας, που εδώ δέκα και πλέον χρόνια, τρέχει και δεν φτάνει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με τους ΧΑΔΑ;

Αρκετά λοιπόν με την υποκρισία.

Αρκετά με την επιλεκτική περιβαλλοντική ευαισθησία.

Αρκετά με τα μαθήματα και τις υποδείξεις.

Στην Αττική των 5 εκ. πολιτών δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Καθαρές και ξάστερες κουβέντες χρειάζονται από όλους.

Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη”.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΣΓΟΥΡΟΣ, ΔΟΥΡΟΥ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Αφήστε μια απάντηση