DEFAULT ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
24
Οκτώβριος
Back

DEFAULT ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα χνάρια του ελληνικού Δημοσίου και βεβαίως των δήμων που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, φαίνεται ότι ακολουθεί ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρας, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Αιτία τα συσσωρευμένα από το παρελθόν χρέη αλλά και το γεγονός ότι το Δημόσιο, ιδιώτες αλλά και η πλειονότητα των δήμων της Αττικής δεν καταβάλουν χρήματα που τους οφείλουν. Το γεγονός ότι ο ΕΣΔΝΑ λόγω χρεών κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο», να χρεοκοπήσει, το είχε επισημάνει με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Αττικής, και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός. Ωστόσο, δεν πήρε καμία απάντηση.

Σήμερα -λοιπόν- σε μια προσπάθεια αναζητήσει πολιτικές ευθύνες πέραν αυτού- κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζητώντας του να διερευνήσει το πώς και από ποιους έφτασε σήμερα ο Σύνδεσμος να έχει «θηλιά» 83 εκατ. ευρώ, και δηλώνοντας παράλληλα πως θα κλείσει ο ΕΣΔΝΑ και οι δήμοι μέσα στο καλοκαίρι θα «κολυμπήσουν» στα σκουπίδια. Ο Εισαγγελέας έστειλε ήδη την υπόθεση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Είναι όμως υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος;  Εάν οι δήμοι εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους «ναι», λένε τόσο ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς όσο και δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης με συνεντεύξεις τους στην aftodioikisi.gr.

Επιπλέον λειτουργίες χωρίς έσοδα

Σύμφωνα με συνδικαλιστή του ΕΣΔΝΑ, «είναι γνωστό ότι δε θα μπορούσε να καλύψει τις νέες λειτουργίες που ανέλαβε ο Σύνδεσμος, όπως, π.χ, ο ΧΥΤΑ Φυλής, με  δεδομένα τα χρέη του, αλλά και το ποσοστό που του δίνουν οι δήμοι: 6% έπαιρνε όταν απλώς μάζευε τα σκουπίδια, 6% παίρνει τώρα με τις επιπλέον αρμοδιότητες».

Στις επιπλέον λειτουργίες του Συνδέσμου είναι και το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, το οποίο τον επιβαρύνει με περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημάρχους που μίλησαν στην aftodioikisi.gr αλλά και συνδικαλιστές, «η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν έκανε τίποτε για να ελαφρύνει το Σύνδεσμο, εδώ και επτά μήνες που πήρε το τιμόνι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι… γνωστές μπουλντόζες που παραμένουν ακινητοποιημένες από την περίοδο Χιωτάκη, ενώ το κόστος επισκευής τους είναι μόλις 30.000.

Δεν πληρώνει και το υπουργείο Υγείας

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που το αναφέρει και ο δήμαρχος Φυλής, είναι ο αποτεφρωτήρας των παθογόνων απορριμμάτων που θα κλείσει. Όπως έλεγε έτερος δήμαρχος, παρά το ότι υπάρχει στη Σύμβαση ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ωστόσο, τα νοσοκομεία -άρα το υπουργείο Υγείας- δεν έχουν πληρώσει ποτέ. Και δεν είναι μικρή η ποσότητα που καίει: 10-12 τόνους την ημέρα. Και τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία είναι ισοσκελισμένα. «Χρωστούν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που χρωστά ο Σύνδεσμος στον εργολάβο», έλεγε χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!