δασ-οτα-οι-θέσεις-για-το-νέο-πεσδα-για-483878
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.07.2022 | 19:05

ΔΑΣ ΟΤΑ: Οι θέσεις για το νέο ΠΕΣΔΑ & για τις ενέργειες που έχουν γίνει

Τη Τρίτη 5 του Ιούλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη Ρένα Δούρου, πρώην Περιφερειάρχη Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» κατόπιν αιτήματος της. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ σχετικά με τον νέο ΠΕΣΔΑ που προωθεί ο σημερινός Περιφερειάρχης Πατούλης. H ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει: «Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι και ο νέος ΠΕΣΔΑ που προωθεί η παρούσα Περιφερειακή αρχή είναι πράγματι αντιλαϊκός και καλούμε όλους τους εργαζόμενους , τα σωματεία του κλάδου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

  • Δυναμιτίζεται η διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων καθώς προωθείται η μεικτή συλλογή των βιοαποδομήσιμων συσκευασιών με τα κοινά οργανικά απόβλητα κουζίνας (βιοαπόβλητα).
  • Συνεχίζεται η προέλαση των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ), που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη καύσιμη ύλη (με τα υπολείμματά τους και το απορριμματικό καύσιμο που παράγουν) σε εργοστάσια καύσης και τσιμεντοβιομηχανίες.
  • Προωθούνται περεταίρω Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τις οποίες μονοπωλιακοί όμιλοι αναλαμβάνουν το τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που είναι πεδίο άντλησης υψηλών κερδών.

Όλα αυτά σημαίνουν παρά πέρα χτύπημα στη Μόνιμη και Σταθερή Εργασία, αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας, έλλειψη των Μέσων και Μέτρων Προστασίας με σκοπό την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και όλα αυτά σε ένα κλάδο που μετρά πάνω από 60 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους.

Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς επειδή δεν έχουμε κοντή μνήμη, αναδείξαμε και τις ευθύνες της κυρίας Δούρου, που ενώ διαβεβαίωνε ότι πρώτη της δουλειά  ως περιφερειάρχη θα ήταν το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στα πρώτα κιόλας χρόνια της θητείας της, προχώρησε στην επέκτασή της, εκμεταλλευόμενη κάθε κυβικό μέτρο αέρα, ρίχνοντας σκουπίδια πάνω σε ολοκληρωμένα σφραγισμένα κύτταρα, που περίμεναν τις εργασίες τελικής αποκατάστασής τους, υποστήριξε τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και παρουσίασε ένα επίσης αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ.

Επιπροσθέτως θυμίσαμε και τις τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που γενίκευσε τα ΣΔΙΤ (αν και τα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση) και επανάφερε την καρκινογόνα καύση των αποβλήτων μέσω του καύσιμου σκουπιδιού (στα ΜΕΑ) και μέσω των μονάδων καύσης αποβλήτων βιομάζας.

Τέλος της θυμίσαμε ότι επί εποχής της μπήκε το τέλος της σακούλας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Συνάδελφοι καμιά ανοχή σε αυτούς που έχουν γεμίσει με καρκίνο ολόκληρες περιοχές και σήμερα προσπαθούν αθώες περιστερές. Καμιά ανοχή σε αυτούς που με συνέπεια έχουν υλοποιήσει στο ακέραιο τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης με σκοπό την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όποιους σχεδιασμούς κι αν έχουν είτε η σημερινή κυβέρνηση, είτε η αυριανή θα μας βρουν απέναντι τους.

Απαιτούμε:

— Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

— Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

— Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

— Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

— Εξασφάλιση σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.»