χαμός-στο-π-σ-δυτικής-μακεδονίας-για-το-986298
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 24.06.2022 | 22:18

Χαμός στο π.σ. Δυτικής Μακεδονίας για το «white dragon» -Βαριές εκφράσεις Κασαπίδη

Ένα από τα πιο προβεβλημένα πρότζεκτ υδρογόνου, το White Dragon στην Δυτική Μακεδονία, στο οποίο συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, χάνει το «τρένο» της ένταξης στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI).

To γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και αρνητικό κλίμα σε φορείς της περιοχής.

Ενδεικτικό του αρνητικού πλέον κλίματος, ο φανερός εκνευρισμός του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη.

Ο ίδιος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ύφος και σε τόνους που σχολιάστηκαν.

Εξαπέλυσε επίθεση σε όσους τον κατακρίνουν. Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατηγορώντας την αντιπολίτευση για χαιρεκακία για την «υποτιθέμενη» απόρριψη, όπως είπε, του «white dragon», για μιζέρια & κροκοδείλια δάκρυα!

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την απολιγνιτοποίηση, αποτέλεσε σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις (grants) για να περάσει στο επόμενο στάδιο. Συντονιστής του ελληνικού πρότζεκτ είχε οριστεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ στο White Dragon είχε συνασπιστεί μία πλειάδα εταιρειών.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Καρυπίδης ερωτηθείς για το “ναυάγιο” του Λευκού Δράκου και τη μη ένταξή του προγράμματος υδρογόνου σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τόνισε πως πρόκειται για μια στενάχωρη εξέλιξη, όντας ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση αλλά και την περιφερειακή αρχή.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

Η είδηση των τελευταίων ημερών για τη μη χρηματοδότηση του πολυδιαφημισμένου έργου του White Dragon, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, προσφέρεται για συμπεράσματα από την πλευρά των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Το έργο, στο οποίο συμμετείχαν 9 από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους της χώρας δεν εξασφάλισε τελικά την χρηματοδότηση – «μαμούθ» των 8 δις, καθώς δεν εντάχθηκε στα έργα «κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Μαζί με τα συγκεκριμένα σχέδια καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και το κυβερνητικό «τυρί» των «εμβληματικών επενδύσεων»…

Δείτε τις απαντήσεις Κασαπίδη: