αχελώος-συνάντηση-με-τον-πρωθυπουργόnb-311645
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 06.03.2010 | 15:43

Αχελώος: συνάντηση με τον πρωθυπουργό  ζητούν οι φορείς της Θεσσαλίας

Την απόφαση τους να διεκδικήσουν πλέον δυναμικά τη συνέχιση των εργασιών της μερικής εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου, διατράνωσαν από τη Λάρισα σύσσωμοι οι εκπρόσωποι και φορείς της Θεσσαλίας. Βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Συλλογικών Φορέων και μέλη της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο, μετά από πολύωρη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Λάρισας, ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση υπέρ του έργου. Για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το συντομότερο δυνατόν.

«Η συνέχιση των εργασιών στον Αχελώο δεν είναι ζήτημα κάποιας πολιτικής επιλογής. Για τη Θεσσαλία, είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα περιβαλλοντικό, είναι ζήτημα κλιματικό. Εάν αυτό δεν γίνει, τα επόμενα χρόνια η ζωή στο θεσσαλικό διαμέρισμα θα είναι κόλαση, αφού οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο της μέσης θερμοκρασίας από 5 μέχρι και 10 βαθμούς», ήταν ο κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων που έγιναν.
Η συνεδρίαση, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό βουλευτών από όλη τη Θεσσαλία, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές με τηλεγραφήματα τους δήλωσαν αποφασισμένοι να στηρίξουν το έργο «ως Θεσσαλοί, και πέρα από τις κομματικές τους γραμμές».

Μετά την εισήγηση του προέδρου της ΠΑΣΕ Φώτη Αλεξάκου, το λόγο πήραν κυρίως οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των φορέων που τάχθηκαν ομόθυμα υπέρ του έργου, και κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για την διεκδίκηση του.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τοποθετούμενοι, ειδικότερα οι Θεσσαλοί βουλευτές, ομόθυμα τόνισαν τη στήριξη τους στον αγώνα της Θεσσαλίας για να συνεχιστεί το έργο, και τη διάθεση τους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Φορέων που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουρργό. Η συλλογιστική των βουλευτών, στάθηκε, σε γενικές γραμμές στα ακόλουθα σημεία:
• Το έργο είναι ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία και πρέπει να υλοποιηθεί οπωσδήποτε. Η Κυβέρνηση δε, να λάβει ξεκάθαρη θέση και να εκφράσει την πολιτική της βούληση ως προς αυτό. Το έργο, είπαν οι περισσότεροι των βουλευτών, δεν αφορά στη Θεσσαλία, αλλά είναι «εθνική επιλογή».
• Η Θεσσαλία δεν πρέπει να σταθεί πια σε ευχολόγια και παραινέσεις, αλλά να διεκδικήσει δυναμικά τη συνέχιση των εργασιών.
• Τυχόν παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν σε σχέση με διαχειριστικά σχέδια κλπ. δεν θα πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για κανέναν για την αναβολή ή ματαίωση του έργου.
• Το έργο είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό και η περιβαλλοντική ζημιά που θα γίνει εφόσον ματαιωθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη για την περιοχή.
• Ομόφωνα οι Θεσσαλοί βουλευτές, τέλος τόνισαν ότι υπάρχει ήδη κοινό μέτωπο όλων των Θεσσαλών, που ξεπερνά τις όποιες κομματικές γραμμές και τις σκοπιμότητες. Η Θεσσαλία στο ζήτημα αυτό είναι απόλυτα ενωμένη για ένα ζήτημα που σχετίζεται – κυριολεκτικά- με την επιβίωση της, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής και κλιματικής πλευράς

ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν και οι Θεσσαλοί νομάρχες τονίζοντας μεταξύ άλλων:

* Φώτης Αλεξάκος (Νομάρχης Καρδίτσας, Πρόεδρος ΠΑΣΕ):
«Ήταν μια σημαντική συνάντηση. Υπάρχει ομοθυμία όλων των Θεσσαλών για την ολοκλήρωση του έργου, εάν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στην ερημοποίηση της Θεσσαλίας. Με κοινές υπογραφές βουλευτών και νομαρχών, ζητούμε την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τη συνέχιση των εργασιών, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα. Οι Θεσσαλοί, ενωμένοι, ζητούμε εδώ και τώρα την ολοκλήρωση του έργου».

*Απόστολος Παπατόλιας (νομάρχης Μαγνησίας):
“Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Φ. Αλεξάκος παρουσίασε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση του Αχελώου. Υπάρχει συναίνεση όλων μας και είμαστε αποφασισμένοι σε όλα τα επίπεδα να συνεχιστεί το έργο. Σε δικαστικό επίπεδο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σε επικοινωνιακό επίπεδο πρέπει να το υποστηρίξουμε. Είναι ένα ΄λεργο περιβαλλοντικό και ο αγώνας είναι στα δικά μας χέρια.”

*Λουκάς Κατσαρός (Νομάρχης Λάρισας):
«Το έργο δεν είναι θεσσαλικό, είναι εθνικό. Είναι έργο ζωής και επιβίωσης μας. Όλοι οι φορείς με τις υπογραφές μας ζητούμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η απόφαση του οποίου θα είναι καθοριστική για τη συνέχιση του έργου. Αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης. Ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να στηριχθεί αφού έχει φτάσει μέχρι σήμερα στο 80% της υλοποίησης του. Είναι έργο υδρευτικό, οικολογικό, ενεργειακό, με «πράσινη» μάλιστα ενέργεια από το οποίο οι Θεσσαλοί πρέπει να ζήσουν. Αλλιώς, θα οδηγηθούμε σε μαρασμό.”

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ μετείχαν:
Οι βουλευτές Νικ. Λέγκας, Εκτ. Νασιώκας, Κων. Τσιάρας, Νικ. Σαλαγιάννης, Χρ. Μαγκούφης, Σούλα Μερεντίτη, Μαρία Θεοχάρη και Αστ. Ροντούλης, οι νομάρχες Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης, Τρικκαίων κ. Μιχ. Ταμήλος, Μουζακίου Γ. Κωτσός, οι πρώην Νομάρχες κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος και Ι. Πρίντζος, ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων κ. Κ. Παπαστεργίου αντινομάρχες, οι Πρόεδροι της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθαν. Κοκκινούλης, του ΓΕΩΤΕΕ κ. Κων. Σκόρδας, του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γ. Λαδόπουλος, και του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Αναγνώστου.
Τηλεγραφήματα με τα οποία εκφράζουν τη στήριξη τους έστειλαν οι βουλευτές κκ Έξαρχος Ζώης, Χαρακόπουλος, Νάκος, Καρτάλης, Χάιδος, Ρόβλιας, Χατζηγάκης, Ταλιαδούρος, Σκυλλάκος και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ Θεσσαλίας κ. Ντ. Διαμάντος.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ είναι το εξής:

“Εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, θα πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τα επόμενα βήματά μας τόσο στον πολιτικό όσο και στον επικοινωνιακό τομέα.
Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τόσο τα επιχειρήματά μας όσο και την πολιτική μας, στο ζήτημα. Εσχάτως ,έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο διάστημα οργανώνεται μία αντεπίθεση από Πολιτικές δυνάμεις και από επιστημονικούς φορείς που δείχνουν ότι η δική μας άποψη, που αποτελεί άλλωστε και άποψη του συνόλου των Θεσσαλών, αρχίζει σιγά σιγά να χάνει έδαφος. Επομένως θα πρέπει να περάσουμε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και σαφές πλάνο ενεργειών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι για να διασώσουμε το έργο, το βαφτίζουμε φιλοπεριβαλλοντικό, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κάρλας . Νομίζω ότι στο σημείο αυτό , στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου, θα πρέπει να εστιάσουμε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας μας, σε αυτό ακριβώς το θέμα θα πρέπει να ζητήσουμε και την καθαρή πολιτική στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας. Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω με ένα πολύ καθαρό τρόπο με αυτό που τόνισε στην τοποθέτησή του, ο Νομάρχης Καρδίτσας ο Φώτης ο Αλεξάκος, ότι δηλαδή δεν αρκεί απλώς και μόνο να λέμε ότι θέλουμε την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να προκρίνουμε μία συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για να τεκμηριώσουμε τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου και η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή, τόσο από το ΣτΕ, όσο και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία πειθούς, προκειμένου να πείσουμε για το δικαίωμα με απλά λόγια του Θεσσαλικού κάμπου στο νερό, καθώς και το δικαίωμά του σε τεχνικά έργα που θα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική παροχή νερού .
Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε ένα πλάνο ενεργειών το οποίο θα ξεκινά από την ανάθεση των Διαχειριστικών Σχεδίων και που θα έχει ως ενδιάμεσο στάδιο την αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ. Η ανάκληση μπορεί να γίνει όχι με το πέρας , επιτρέψτε μου να τονίσω, των Διαχειριστικών Σχεδίων , αλλά με την έναρξη εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων, αξιοποιώντας το Νόμο Σουφλιά , για τον οποίο παρά τις ενστάσεις μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως το υπόβαθρο για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων. Έτσι θα γλυτώσουμε το κρίσιμο χρονικό διάστημα των 6 μηνών που απαιτείται για την κοινωνική διαβούλευση.
Επομένως , πάνω σε ένα τέτοιο πλάνο ενεργειών πρέπει να βασιστούμε, που θα συνδυάζεται με τεχνική θωράκιση της σήραγγας που ανέφερε νωρίτερα ο κ.Αλεξάκος, για το οποίο υπήρξε ήδη η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων και πάνω σε αυτό να ζητήσουμε την καθαρή και ολόπλευρη πλέον στήριξη του Πρωθυπουργού.
Εκτιμώ επομένως , ότι η σύμπλευση των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο με τους τοπικούς φορείς θα πρέπει να εκφραστεί σε ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης του έργου, το οποίο δεν θα αρκείται σε γενικόλογες διακηρύξεις αλλά θα μπαίνει πλέον σε πολύ συγκεκριμένα βήματα.
Τέλος, μέσα σε αυτά τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε στην κατεύθυνση σωτηρίας του έργου, θα πρέπει ακόμη να προσθέσουμε και την άσκηση συστηματικής πίεσης για τη θέσπιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, το οποίο παράλληλα με την ΠΑΣΕ, είναι εκείνο το θεσμικό όργανο που θα αναλάβει τη διαβούλευση ώστε να προχωρήσει γρήγορα η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων. Αυτά τα Σχέδια πρέπει να εποπτεύονται όχι μόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιτρέψτε μου να πω, αλλά με την παράλληλη συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υποδομών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο πολύπλευρος και σύνθετος χαρακτήρας του εγχειρήματος.
Τελευταία ενέργεια, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, να καταφέρουμε να κάνουμε μία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου, όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας θα εκφράσουν την ομόφωνη άποψή τους για τη συνέχιση του έργου , έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο ενισχυμένοι, στην επικείμενη συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.»