Αττική: Πέταξαν στη χωματερή 200 τόνους ανακυκλωμένο χαρτί

Στη χωματερή κατέληξαν, κατά ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Ελ.Τύπος, εκατοντάδες τόνοι ανακυκλωμένο χαρτί που είχαν μαζέψει οι δημότες 50 δήμων μέσα στο 2014, μετά την αποτυχία της διοίκησης Δούρου να το πουλήσει και παρά το γεγονός ότι η ίδια υπόσχεται να λύσει συνολικά το πρόβλημα των απορριμμάτων ενισχύοντας την ανακύκλωση και άλλες εναλλακτικές μορφές διαχείρισης.

Το ανακυκλωμένο χαρτί θεωρείται ένα από τα προϊόντα που βρίσκει ευκολότερα αγοραστές. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τους δεκάδες γυρολόγους που το συλλέγουν παράνομα με καροτσάκια και κάθε μορφής τροχοφόρα σε κάθε γωνία των μεγαλουπόλεων αλλά και από επιχειρηματίες που εδώ και δεκαετίες κάνουν «εμπόριο παλαιοχάρτου» με σημαντικά κέρδη. Και όμως, ο μεγαλύτερος διαχειριστής απορριμμάτων στην Αττική, δηλαδή ο σύνδεσμος ΕΔΣΝΑ όπου συμμετέχουν 65 δήμοι και προεδρεύει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δεν έχει καταφέρει εδώ και έξι μήνες να πουλήσει το ανακυκλωμένο χαρτί που έχει συσσωρευτεί:

1)Το πρώτο επεισόδιο του…ανακυκλωμένου δράματος καταγράφεται στις 29 Δεκεμβρίου 2014. Είναι η μέρα που διαλύεται η προηγούμενη Βουλή λογω της αποτυχίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, οι πανηγυρισμοί που ακούγονται δεν οφείλονται μόνο στον θρίαμβο που βλέπουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αποφασίζει δια του αρμοδίου οργάνου (Εκτελεστική Επιτροπή) να καταργήσει το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης (4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων) χωρίς όμως να λέει και ποιο θα είναι το νέο σχέδιο για να μη βρεθεί η Αττική προ αδιεξόδου.

2)Την ίδια μέρα λοιπόν (29/12/14), η ίδια Εκτελεστική Επιτροπή λαμβάνει και απόφαση για την πώληση 1.000 τόνων ανακυκλωμένου χαρτιού που είχε προκηρυχθεί από τον προηγούμενο Ιούλιο. Διαπιστώνει ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές, αποκλείει τον έναν λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και δέχεται ότι ο άλλος προσφέρει 42 ευρώ ανά τόνο (είχε ορισθεί ως κατώτατο όριο προσφοράς τα 40 ευρώ).

3)Και όμως! Η Πρόεδρος Ρένα Δούρου εισηγείται «την ματαίωση  του διαγωνισμού καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ανταγωνισμός αφού κατατέθηκε προσφορά μόλις από μία εταιρεία και συνεπώς ενδέχεται να επιτευχθεί καλύτερη τιμή αγοράς». Για να το κάνει αυτό, επικαλείται το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε πωληθεί το ανακυκλωμένο χαρτί σε υψηλότερη τιμή – παραβλέποντας όμως ότι αυτές οι τιμές καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις.

4)Αποτέλεσμα; Ορίζεται νέα επιτροπή τον Μάρτιο του 2015 η οποία αναλαμβάνει να βρει αγοραστή και πάλι για 1.000 τόνους χαρτιού. Ποια είναι η ελάχιστη τιμή προσφοράς που θέτει; 60 ευρώ ανά τόνο παρά το ότι απέτυχε να το πουλήσει στα 42€. Με συνέπεια, στις 30/4/2015 να διαπιστωθεί ότι δεν προσηλθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής!

5)Στο μεταξύ, το  ανακυκλωμένο χαρτί που συσσωρεύεται από ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν στην ανακύκλωση και ενδεχομένως να έχουν πιστέψει και στα σχέδια της Ρένας Δούρου πρέπει κάπου να μένει αποθηκευμένο, με τρόπο που ούτε να καταστρέφεται αλλά ούτε και να αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν είναι εφικτό για τόσο μεγάλες ποσότητες.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται προφορικά ακόμη και από συνεργάτες της κ.Δούρου, επελέγη να θαφτούν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια τουλάχιστον 200 τόνοι ανακυκλωμένου χαρτιού! Προτιμήθηκε δηλαδή να θαφτούν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον περιορισμένο χρόνο κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, παρά να πωληθούν για να εισπραχθεί το ποσό των 8.400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι θα εφαρμόσει τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων στους δήμους της Αττικής ώστε να γίνεται εκεί η ανακύκλωση και να χρειάζεται όλο και λιγότερος χώρος για την τελική διάθεση των απορριμμάτων που δεν μπορούν να επαναξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ, όμως, δεν λέει τι θα κάνει μέχρι να λειτουργήσουν αυτά τα τοπικά σχέδια, να βρεθούν οι χώροι, να αδειοδοτηθούν κλπ, στον βαθμό που ο ΧΥΤΑ Φυλής μετρά λίγους μήνες ζωής ακόμη. Το μόνο που διακηρρύσει είναι ότι η Φυλή θα κλείσει εφαρμόζοντας την δημιουργική ασάφεια για το πότε και πώς θα συμβεί αυτό.

Άρης Χατζηγεωργίου

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ


Αφήστε μια απάντηση