Αρναουτάκης: Οριστική λύση στη διαχείριση απορριμμάτων την τρέχουσα περίοδο - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Αρναουτάκης: Οριστική λύση στη διαχείριση απορριμμάτων την τρέχουσα περίοδο

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στο Ηράκλειο για τον ΠΕΣΔΑΚ, όπου ο σχεδιασμός έτυχε μεγάλης αποδοχής από όλους τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Eπιτροπή, παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, παραγωγικών τάξεων, κ.ά., ενώ ένθερμα εκφράστηκαν για τον σχεδιασμό και οι οικολογικές οργανώσεις. Την ικανοποίηση του για την αποδοχή του σχεδιασμού εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να στηρίξει οικονομικά και να προωθήσει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην εισήγησή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι στη διάρκεια της παρούσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων στο νησί. Επισήμανε, δε, ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προβλεπόμενου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, έχει υπολογιστεί στα 130 εκατ. ευρώ, και στόχος είναι η χρηματοδότηση να διασφαλιστεί από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων (ΕΣΠΑ), και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης, και ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την Κρήτη, την οποία όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», και προσέθεσε: «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά που καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρόβλημα των απορριμμάτων, μας ταλαιπωρεί εδώ και 20 χρόνια, και το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να πω επίσης ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δώσει οριστική λύση και στο θέμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων».

Στην σημερινή παρουσίαση, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής υπογράμμισε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας με τη συνδρομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και όπως είπε, «θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, γιατί πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που αντιμετωπίζει τα θέματα στις σωστές τους διαστάσεις, και είναι εφαρμόσιμος».

Η περιφερειακή εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Βιργινία Μανασάκη είπε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα τελεσφορήσει, θα βρει γόνιμο έδαφος και θα αφορά ένα σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά».

Τέλος, το στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) ειδικευόμενη σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Ελένη Καργάκη είπε ότι «ευελπιστούμε μέχρι το 2016 να έχουμε ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες μονάδες διαχείρισης, οπότε θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Αναθεώρηση-Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης

Προτεινόμενα έργα Αστικών Στερεών Αποβλήτων

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!