Αντίθετη στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές η ΠΕ Δυτικής Αθήνας

Η Περιφέρεια Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας ακολούθησαν μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΓΣΕΕ, εμπορικούς συλλόγους, ομοσπονδίες, τοπικούς συλλόγους και εκπροσώπους των Δήμων κλπ.). Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης ήταν ομόφωνη αντίθεση στο μέτρο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα επιχειρήματα ήταν:
• Το κόστος της λειτουργίας των καταστημάτων τις επιπλέον Κυριακές, όπως ορίζεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος θα μετακυληστεί στα προϊόντα με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους.
• Δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αντιθέτως το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων και επομένως αύξηση της ανεργίας.
• Δεν αναμένεται να ενισχυθεί η τοπική αγορά εφόσον η αγοραστική δύναμη είναι περιορισμένη, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει στην αποδόμηση της ελληνικής οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
• Ελλοχεύει ο κίνδυνος η εφαρμογή του μοντέλου αυτού να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους εργασίας – υπηρεσίες.
• Τέλος, είναι σαφές ότι σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων ωφελούνται μόνον τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα λοιπόν από τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς, τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν και μέσα από έρευνα που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Αθήνας το α’ εξάμηνο του 2013, καταγράφηκαν τα προβλήματα και η κατάσταση των επιχειρήσεων στη Δυτική Αθήνα και οι τρόποι αντιμετώπισης.

Η σημερινή μας απόφαση είναι:
«Δεν ορίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 16, §2 του Ν. 4177/13, περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στο άρθρο 16, §1 του ιδίου νόμου.
Η παρούσα απόφαση δύναται να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο 2015. Σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης θεωρείται ότι η ισχύς της απόφασης αυτής παρατείνεται.»

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΠΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!