Αντιρρήσεις της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από τη “Βοήθεια στο σπίτι”

Αντιρρήσεις για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από δημοτικά νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο του έργου «Βοήθεια στο Σπίτι», του έτους 2011, εκφράζει, με ομόφωνη απόφασή της, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι για το 2011 το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με εθνική χρηματοδότηση για το πρώτο εξάμηνο, ενώ με σύμβαση που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2011 έως το τέλος του έτους, με συγχρηματοδότηση. Ωστόσο με έγγραφο που έστειλε προ ημερών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 52 δημοτικά νομικά πρόσωπα ενημερώθηκαν για τη διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από χρηματοδότηση δαπανών λειτουργίας δομών «Βοήθειας στο Σπίτι» και ΙΑΚ (Ιατροκοινωνικά Κέντρα), σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπουργείων και της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.

«Πρόκειται για μία διαδικασία συμψηφισμού που είναι όλως αυθαίρετη και καταχρηστική, αφού αφορά δύο διαφορετικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται το μεν από εθνικούς, το δε από ευρωπαϊκούς πόρους, με διακριτές διαδικασίες διαχείρισης και κυρίως διακριτές καλυπτόμενες δαπάνες» αναφέρει η ΠΕΔ και ζητά την ανάκληση των σχετικών εγγράφων και τη διασφάλιση λειτουργίας των δημοτικών κοινωνικών δομών.

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως μία από τις βασικές δράσεις κοινωνικής πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την ευθύνη της ΤΑ, πάνω από 900 δομές, προσφέρουν υπηρεσίες σε 100.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ» αναφέρει το κείμενο της εν λόγω απόφασης ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης, γνωστοποιεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα θέσει το ζήτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την κυβέρνηση και τα υπουργεία.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το σχετικό αίτημα προήλθε από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ το σύστημα επιστροφών καθορίστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2013. «Το ποσό δεν είναι ακόμη γνωστό για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι. Μέχρι στιγμής, πάντως, απεστάλησαν οι πρώτες ειδοποιήσεις επιστροφών στους δήμους Αλεξάνδρειας Ημαθίας (για το ποσό των 25.000 ευρώ) και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης για το ποσό των 48.000 ευρώ)» σχολιάζει η Κατερίνα Μποζαρδένη, από την πλευρά των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!