αντιπεριφερειάρχης-ζακύνθου-κατά-γ-γ-274226
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.11.2012 | 14:47

Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κατά Γ.Γ. Αποκεντρωμένης για το «ναι» στο ΧΥΤΥ Λίβα

Κατά του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων Μανώλη Αγγέλακα στρέφεται, με ανοιχτή του επιστολή, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Διονύσης Μυλωνάς και αφορμή την υπογραφή από τον πρώτο της ΜΠΕ για το ΧΥΤΥ στη θέση «Λίβα».

Ο αντιπεριφερειάρχης κατηγορεί το Μ. Αγγέλακα πως υπέγραψε τη ΜΠΕ αδιαφορώντας, μεταξύ άλλων, για:

  • το ΟΧΙ της Περιφέρειας και του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων
  • τις αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιών του, όπως η Διεύθυνση Δασών και η Διεύθυνση Υδάτων,
  • το σεισμικό ρήγμα που υπάρχει στο «Λίβα», με βάση τις έρευνες,
  • το ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη, με βάση το νόμο περί βιοπικοιλότητας
  • την απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία,
  • το υψηλό κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών το οποίο θα επιβαρύνει τους πολίτες

Η επιστολή έχεις ως εξής:

«Κύριε Γενικέ

Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι για να σας εκφράσω την έκπληξή μου, κατά δυσάρεστο τρόπο, για την Απόφασή σας να υπογράψετε την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου για το ΧΥΤΥ Ζακύνθου στη θέση «Λίβα».

Δεν κατανοώ τους λόγους που σας οδήγησαν τόσο αβίαστα στην Απόφαση αυτή. Να σας υπενθυμίσω ότι παραβλέψατε ακόμα και αρνητικές ή με επιφύλαξη γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως η Διεύθυνση Δασών και η Διεύθυνση Υδάτων. Επίσης έχω την αίσθηση ότι με την Απόφασή σας αυτή παραβλέψατε μια σειρά από κριτήρια, τα οποία αποτελούν λόγους αποκλεισμού μιας περιοχής υποψήφιας για κατασκευή ΧΥΤΥ, τα οποία και σας παραθέτω:

  • Ισχύουν ή όχι οι βεβαιώσεις σεισμολογικών κέντρων και σεισμολόγων ότι η θέση «Λίβας» τέμνεται από σεισμικό ρήγμα; (υποχρέωση χωροθέτησης “μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος”)

  • Κάτω από το χώρο που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο ΧΥΤΥ, υπάρχει υδατόρευμα και περνάει ο σημαντικότερος υδροφόρος ορίζοντας του νησιού μας. Τι θα συμβεί σε μια αστοχία ή ζημιά;

  • Η τελικώς υποδειχθείσα και αποδεχθείσα εκ μέρους σας θέση στο Λίβα, εντάσσεται στο Ν. Μπιρμπίλη περί Βιοποικιλότητας; Αν συμβαίνει αυτό, ποιο είναι το νόημα να μεταφέρουμε τα απορρίμματα από μία προστατευόμενη περιοχή σε μια επίσης προστατευόμενη;

  • Η Πολεοδομία θα εκδώσει σχετικές άδειες;

  • Ίσως κάποιοι προσπαθούν να το βαφτίσουν και ως συνεχιζόμενο έργο. Τίνος έργου όμως είναι συνέχεια;

Να σας επιστήσουμε την προσοχή κύριε Γενικέ, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό έργο, δηλαδή έναν δρόμο, μια πλατεία κλπ., η κατασκευή του οποίου περιορισμένη σημασία θα είχε για την επιβίωση ενός τόπου. Πρόκειται για τη μεταφορά του σκουπιδότοπου όλου του νησιού σε μία θέση, με ολέθριες, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες, που έχουν πολλάκις επισημανθεί προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο. ‘Έχει προηγηθεί διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που μπορεί να φέρει πάρα πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις; Ας παραδειγματιστούμε από τα πιο πρόσφατα γεγονότα σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Αττική. Επίσης, ο κόσμος έχει ενημερωθεί για το κόστος που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΥ, σε τόσο μεγάλη απόσταση από τους τόπους παραγωγής; Μήπως είναι ακριβή λύση τελικά; Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που θα μπορούσαμε να το διαπιστώσουμε; Είναι τόσο αυτονόητο και αυταπόδεικτο το πρόβλημα, που δεν χρήζει της παραμικρής περαιτέρω εξήγησης, αναφορικά με την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στην νεότερη γενιά για μία σωστή και δίκαιη λύση μέσα από τη συναίνεση και τον διάλογο.

Η δική μας θέση συμφωνεί με το ότι τα έργα πρέπει να γίνουν και να παύσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο «Σκοπό», αλλά στο σωστό τόπο και με το σωστό τρόπο και όχι με μελέτες «στο γόνατο», που παραποιούν και παραγνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Τα έργα πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες και να μεριμνούν για την ποιότητα της ζωής τους και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κοντόφθαλμη λογική εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων. Αυτά δε δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ είναι πάρα πολύ σοβαρό, και δεν λύνεται τόσο απλουστευτικά, με μεγάλη βιασύνη, χωρίς καμία προσπάθεια για σοβαρή τεκμηρίωση και μελέτη από έγκυρους επιστήμονες, με ελλιπή ενημέρωση, με εκβιαστικά διλλήματα προστίμων και κυρίως χωρίς κανέναν απολογισμό και καταλογισμό ευθυνών των πράξεων και των λαθών που έγιναν στο παρελθόν. Αλήθεια, από τους υπηρετούντες στην Τοπική Αυτοδικοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Δήμαρχοι, η ΤΕΔΚ αλλά και οι πρώην Βουλευτές, ποια θέση είχαν και αγωνίστηκαν ως προς τη χωροθέτηση; Μήπως όλοι οι προηγούμενοι χειρισμοί φέρουν την ανάλογη ευθύνη και με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη Απόφασή σας, οδηγούμαστε σε ιδιώτες εργολάβους σκουπιδών;

Ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό του ΧΥΤΥ, πρέπει να στηρίζεται σε λύσεις με γνώμονα το καλό των πολιτών και την επιβίωση του τόπου, βασισμένες στη διαφάνεια, τη συναίνεση, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον κοινωνικό διάλογο και την οικονομοτεχνική ορθότητα. Καταξιωμένοι επιστήμονες θα πρέπει να είναι αυτοί που θα προτείνουν ανεπηρέαστα και με βάση υδρογεωλογικής μελέτης τη χωροθέτηση και όχι καθ’ υπόδειξη όπως τελικά έγινε.

Αναρωτιέμαι τελικά αν οι Αιρετές και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μπορούν να πορευθούν μαζί και να συνεργαστούν στα διάφορα σοβαρά θέματα, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση παρακάμφθηκαν εντελώς οι αρνητικές γνωμοδότησεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΙΝ για τη θέση του ΧΥΤΥ στο Λίβα. Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος, που με συχνές διαβουλεύσεις και διάλογο, καθοδηγήσαμε ακόμα και τον Δήμο που ήταν αρχικά αντίθετος, να αποδεχτεί τη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με μηχανική επεξεργασία και ανακύκλωση. Επίσης, την βεβιασμένη αυτήν ενέργειά σας την δικαιολογείτε πίσω από τα υποτιθέμενα πρόστιμα της ΕΕ χωρίς να υπάρχει εξήγηση γιατί τόσα χρόνια υπήρχαν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους για έργα στον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ; Η εύλογη ερώτηση που ανακύπτει ακόμα είναι εάν όντως καταδικαστήκαμε από το Δ.Ε.Κ. ή συμβαίνει κάτι άλλο, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί εγγράφως για αυτό το γεγονός.

Κύριε Γενικέ, ένα έργο όσο σημαντικό κι αν είναι, εάν δεν έχει την αποδοχή των κατοίκων μιας περιοχής και των κοινωνικών φορέων αυτής, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό.

Ελπίζω στην κατανόησή σας και στην θεσμική σας παρέμβαση για να ευοδωθούν τα αυτονόητα».