αντιπαράθεση-υπεχωδε-δήμου-μουρεσίο-316891
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 29.06.2009 | 00:00

Αντιπαράθεση ΥΠΕΧΩδΕ-δήμου Μουρεσίου για το ΣΧΟΟΑΠ

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αγριά, με θέμα «Προστασία του Φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος του Πηλίου» και μάλιστα αποτέλεσε και θέμα «αντιπαράθεσης» με παρέμβαση και του δήμαρχου Μουρεσίου κ. Λεβέντη ήταν το υπό σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ των οικισμών του δήμου Μουρεσίου.

Η εισηγήτρια κα Άννα Αρβανιτάκη, στέλεχος του ΥΠΕΧΩδΕ και καθ’ ύλη αρμόδια για θέματα που σχετίζονται με την εκπόνηση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ τόσο στην εισήγησή της όσο και στην παρέμβασή της στη συνέχεια στο στρογγυλό τραπέζι, έθιξε τρία σημαντικά ζητήματα καθοριστικά για την ανάπτυξη της περιοχής με γνώμονα τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Καταρχήν, ανέλυσε τις βασικές αρχές που προάγουν προς την κατεύθυνση του ορθολογικού σχεδιασμού, ο νόμος για τη Βιώσιμη Οικιστική Ανάπτυξη (2508/97), το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και τα εργαλεία εφαρμογής αυτών, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ. Η εισηγήτρια στάθηκε στην ανάλυση της ιδιαίτερα προβληματικής ερμηνείας του νομοθετικού πλαισίου, όπως ανέφερε, που παρατηρήθηκε στην εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ του δήμου Μουρεσίου του νομού Μαγνησίας, το οποίο και χαρακτήρισε παράδειγμα προς αποφυγήν.
 
Τόνισε ότι η αστική διάχυση που παρατηρείται σύμφωνα με την πρόταση του εν λόγο ΣΧΟΟΑΠ Μουρεσίου έρχεται σε αντίθεση τις βασικές αρχές του Γενικού Πλαισίου αλλά και με τα πρότυπα της αειφόρου ανάπτυξης, καθότι αυξάνεται το κόστος των υποδομών ενώ υποβαθμίζεται η ποιότητα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, σημείωσε τις προτεινόμενες μεγάλες επεκτάσεις – νέες προς πολεοδόμηση περιοχές α’ και β’ κατοικίας που δεν τεκμηριώνονται καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιορισθεί οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), απόλυτης ή και απλής, πως προστάζεται από τα ανώτερα επίπεδα σχεδιασμού.

Καταλήγοντας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «…στόχος στους παραδοσιακούς οικισμούς είναι η προστασία και η ανάδειξη τους και κυρίως η διατήρηση του ιδίου αντιληπτικού φυτικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. δηλαδή η διατήρηση των ιδίων παραδοσιακών κτιρίων (η επισκευή ή η ανακατασκευή τους), η διατήρηση φυσικών στοιχείων των οικισμών και η ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Με τις επιχειρούμενες επεκτάσεις των οικισμών και την δημιουργία νέων οικιστικών υποδοχέων, η παραπάνω προοπτική φαλκιδεύεται».

Στη συνέχεια της εισήγησής της η ομιλήτρια επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης γραφείου εποπτείας – οργανισμού εφαρμογής των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε επίπεδο Νομού, όπως άλλωστε προστάζει και ο Νόμος 2508, προκειμένου να εξασφαλίζεται τόσο η ομαλή εκπόνηση των πολεοδομικών εργαλείων, όσο και η μετέπειτα εφαρμογή και ο συντονισμός αυτών.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Λεβέντης τόνισε ότι τα ΣΧΟΟΑΠ είναι υπόθεση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας που τα εγκρίνει και τόνισε ότι δεν δέχεται κριτική από αναρμόδιους στο σχεδιασμό και την έγκριση των ΣΧΟΟΑΠ.

Τέλος, στην παρέμβασή της η κα Αρβανιτάκη στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, απάντησε στις κατηγορίες του δημάρχου κ. Λεβέντη προς το πρόσωπό της τονίζοντας ότι η ανάγκη της ορθολογικής διαχείρισης των εργαλείων που προβλέπει η νομοθεσία αφορά την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι τις διαθέσεις του εκάστοτε πολιτικού άρχοντα ενώ επικρότησε την παρέμβαση του αντινομάρχη Ηλία Ξηρακιά που επισήμανε ότι πέρα των τυπικών αρμοδιοτήτων της ΝΑΜ και του ΥΠΕΧΩδΕ, τα χωροταξικά Σχέδια (ΣΧΟΟΑΠ) αφορούν πέραν των άλλων και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που είναι στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.