Ανακοινώθηκε ο απολογισμός του τμήματος προστασίας καταναλωτών Μαγνησίας

Ανακοινώθηκε ο απολογισμός του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή, της διεύθυνσης Εμπορίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων του νομού Ν. Μαγνησίας (δ/νση Εμπορίου, Χημική Υπηρεσία Βόλου, ΕΦΕΤ, δ/νση Κτηνιατρικής, δ/νση Υγείας και Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων και Ζωοτροφών της δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης), για το μήνα Ιούνιο.

Ο απολογισμός είναι ο εξής:

1. δΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ: (18)

α) δειγματοληψίες βάση προγράμματος της δ/νσης Εμπορίου και καταγγελιών (2):
– Σοκολάτα (1)
– Κρασί (1).

β) δειγματοληψίες βάση προγράμματος συνεργασίας της δ/νσης Εμπορίου με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου (9):
– Αναψυκτικά (4).
– Χυμοί (4).
– Αλκοολούχα ποτά με χυμούς φρούτων αλκοολικού τίτλου μικρότερου 15% (1).

γ) δειγματοληψίες σε Ιδρύματα, μετά από σχετική αίτησή τους (7):
– Ζυμαρικά (1): χυλοπίτες.
– Προϊόν Αρτοποιΐας (1): φρυγανιές σταρένιες.
– Ξύδι (1).
– Άρτυμα Λεμονιού (1).
– Φρυγμένος Καφές (1).
– Ελαιόλαδο (1).
– Φυτικό Μαγειρικό Λίπος (1).
• Παραλάβαμε (15) απαντήσεις από το Γ.Χ.Κ για:

ΚΑΝΟΝΙΚΑ δΕΙΓΜΑΤΑ (12): 

–  Μουστάρδα (2). 
–  Μίγμα μπαχαρικών (2). 
–  Αρτοπαρασκευάσματα (1): παξιμάδια. 
–  Γαλακτοκομικά (1): ημίσκληρο τυρί γκούντα. 
–  Επιδόρπιο γιαουρτιού (4). 
–  Οίνος λευκός (1). 
–  Όσπρια (1): φασόλια ξερά.

ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ δΕΙΓΜΑΤΑ (3): 

– Φασόλια χονδρά (1) – δείγμα καταγγελίας – λόγω της ύπαρξης εντόμων στην επιφάνεια του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν την ίδια ημέρα με την υποβληθείσα καταγγελία στο κατάστημα από το οποίο ο καταγγέλλων αγόρασε το προϊόν, προκειμένου να προβούν σε δειγματοληψία αυτού και αποστολή του στη Χημική Υπηρεσία Βόλου προς εξέταση, για να συσχετισθεί με το δείγμα της καταγγελίας, ώστε σε περίπτωση μη κανονικότητας, να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις κατά του παραγωγού. Το δείγμα εξετάσθηκε από τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και κρίθηκε κανονικό. δεδομένου ότι δειγματίστηκε ολόκληρη η τελευταία ποσότητα που υπήρχε στο κατάστημα και εφόσον δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες συντήρησης του τροφίμου από τον καταγγέλλων, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση. 

– Παξιμαδάκι αμυγδάλου-μούστου (2). Πρόκειται για δείγμα καταγγελίας μη κανονικό, γιατί βρέθηκε ξένο σώμα στη σακούλα μαζί με τα παξιμαδάκια. Το προϊόν αποκλείεται από την κατανάλωση λόγω ξένων προσμίξεων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη φυσική του κατάσταση ή από την επεξεργασία του με οποιοδήποτε τρόπο. Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν την ίδια ημέρα με την υποβληθείσα καταγγελία στο κατάστημα από το οποίο η καταγγέλλουσα αγόρασε το προϊόν, προκειμένου να προβούν σε δειγματοληψία αυτού και αποστολή του στη Χημική Υπηρεσία Βόλου προς εξέταση, για να συσχετισθεί με το δείγμα της καταγγελίας, ώστε σε περίπτωση μη κανονικότητας, να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις κατά της παρασκευάστριας εταιρίας. Ελήφθη δείγμα το οποίο εστάλη προς χημική εξέταση και κρίθηκε ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, ως προς τις ενδείξεις διότι τα ονομάζει παξιμαδάκια αμυγδάλου – μούστου ενώ στα συστατικά δεν αναφέρει ότι χρησιμοποιεί μούστο. Η επισήμανση είναι τέτοιας φύσης που οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή όσον αφορά τη ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου. Η διάθεση του προϊόντος στη κατανάλωση απαγορεύεται, γιατί η επισήμανση του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή.

2. ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤ/ΤΩΝ (49): σε πλανόδιους πωλητές, λαϊκές αγορές οπωρολαχανικών και ειδών ένδυσης – υπόδησης, πολυκατάστημα παιχνιδιών, καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, εταιρία παρασκευής τροφίμων για έλεγχο ακρίβειας γεφυροπλάστιγγας, super market, καταστήματα λιανικής πώλησης ετοίμων ενδυμάτων, εργοστάσιο βιομηχανικών έργων – κατασκευών για δειγματοληψία εμφιαλωμένου νερού, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για δειγματοληψία τροφίμων των περιοχών Βόλου, Ν. Ιωνίας, Πευκάκια Βόλου, Αλμυρού, Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, Χορευτό Ζαγοράς και Αγ.Ιωάννης Τσαγκαράδας.

Επίσης, μετά από συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων Ν. Μαγνησίας, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του μικτού κλιμακίου ελέγχου, που αποτελείται από υπαλλήλους της δ/νσης Εμπορίου, της δ/νσης Κτηνιατρικής, της δ/νσης Υγείας και της δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Μαγνησίας. Έργο του για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν οι έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής του Ανατολικού και του δυτικού Πηλίου.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις (4) έλεγχοι. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, διαπιστώθηκε σε εστιατόριο – ψαροταβέρνα στο Χορευτό Πηλίου, οι κάτωθι αναφερόμενες παραβάσεις: α) χρέωσε και εισέπραξε για τα οκτώ (8) τεμ. «ΜΠΥΡΑ ΚΑΪΖΕΡ» προς 2,80€/τεμ. και συνολικά 25,20€, αντί του κανονικού συνολικού ποσού 22,40€. δηλαδή χρέωσε παραπάνω 2,80€,κατά παράβαση του άρθρου 32 παρ. 6 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 3668/2008. Θα επιβληθεί σε βάρος της επιχείρησης διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000€, με Απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας και β) κατείχε το είδος «ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ», χωρίς να αναγράφει στους τιμοκαταλόγους και δίπλα στο συγκεκριμένο είδος την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ», κατά παράβαση του αριθμ. 208 άρθρου της 14/89 Α.δ.Υ.Ε. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της επιχείρησης.

Επιπλέον, μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την διαπίστωση απόσυρσης απ’ την κατανάλωση του προϊόντος «ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΣΚΕΥΟΣ RECTANGLE CAKE MOULD”- με κωδικό αριθμό KCM6097 0238128000033 – το οποίο βρέθηκε μη κανονικό – μη ασφαλές ακατάλληλο για τη χρήση του σε επαφή με τρόφιμα και αποκλειόμενο της κατανάλωσης, υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενήργησαν έλεγχο σε συγκεκριμένο πολυκατάστημα παιχνιδιών που εμπορεύεται το ανωτέρω είδος. Από τον έλεγχο αυτό δεν βρέθηκε το παραπάνω προϊόν στην επιχείρηση, εφόσον είχαν ενημερωθεί και είχαν αποσύρει και επιστρέψει εξήντα τρία (63) τεμ. στις κεντρικές αποθήκες τους, κατά δήλωση του υπευθύνου και βάση σχετικού δελτίου Αποστολής που επεδείχθη.

Επίσης μετά από σχετική αίτηση που υποβλήθηκε στη δ/νση Εμπορίου από εργοστάσιο βιομηχανικών έργων – κατασκευών, που βρίσκεται στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για δειγματοληψία εμφιαλωμένου νερού, υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου, σε συνεργασία με υπαλλήλους της δ/νσης Υγείας έλαβαν δείγμα εμφιαλωμένου νερού τόσο από τον ψύκτη που υπήρχε στο εργοστάσιο όσο και από σφραγιστά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Την αποστολή των δειγμάτων προς χημική και μικροβιολογική εξέταση και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών ανέλαβε η δ/νση Υγείας.

Τέλος σε έλεγχο που διενεργήθηκε από υπαλλήλους της δ/νσης Εμπορίου σε σούπερ μάρκετ της περιοχής μας σχετικά με την εφαρμογή της αριθμ. 5/2009 Αγορανομικής διάταξης «Αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων που υποδηλώνουν την χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή, καθώς και υποχρεώσεις των λιανοπωλητών για τον τρόπο τοποθέτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σημεία πώλησης των καταστημάτων τους», διαπιστώθηκε ότι όλα τα καταστήματα είχαν ενημερωθεί και ορισμένα είχαν κάνει διαχωρισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ ορισμένα περίμεναν σχετικές οδηγίες από τα κεντρικά γραφεία τους προκειμένου να προβούν στον ανωτέρω διαχωρισμό.

διαπιστώθηκαν (14) παραβάσεις σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων:

– Άρθρο 32 παρ. 6 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 3668/2008 (είσπραξη τιμήματος υψηλότερου εκείνου που αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους): παραβάσεις (1). Αφορούσε κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, το οποίο εισέπραξε τίμημα υψηλότερο εκείνου που αναγραφόταν στους τιμοκαταλόγους, για την προσφορά ειδών εστιατορίου. Θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας.

– Άρθρο 32 παρ. 6 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 3668/2008 (διαφορετική χρέωση από το ράφι στο ταμείο του καταστήματος): παραβάσεις
(1). Αφορούσε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ της εταιρίας με την επωνυμία «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», το οποίο χρέωσε διαφορετική τιμή στο ταμείο του καταστήματος σε σχέση με εκείνη που υπήρχε στο ράφι για το είδος «ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ». Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000€, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας.

– Άρθρο 32 παρ. 6 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 3668/2008 (διαφορετική χρέωση από το ράφι στο ταμείο του καταστήματος): παραβάσεις (1). Αφορούσε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ, το οποίο χρέωσε διαφορετική τιμή στο ταμείο του καταστήματος σε σχέση με εκείνη που υπήρχε στο ράφι για το είδος «ΓΑΥΡΟΣ ΝΩΠΟΣ». Θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας.

– Άρθρο 208 της 14/89 Α.δ.Υ.Ε. (μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της ένδειξης «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ» για προσφερόμενα φαγητά): παραβάσεις (1). Αφορούσε κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, το οποίο δεν ανέγραφε στους τιμοκαταλόγους και δίπλα στο είδος «ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ» την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ». Θα ασκηθεί ποινική δίωξη στην ανωτέρω επιχείρηση.

– Ν. 2323/1995 (Υπαίθριο εμπόριο): παραβάσεις (10). Πιο συγκεκριμένα:
* Μία (1) αφορούσε τον επαγγελματία πωλητή Λαϊκών Αγορών ΤΣΑΓΓΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ του δΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο οποίος δεν είχε τοποθετήσει τον ζυγό σε εμφανές για το καταναλωτικό κοινό σημείο. Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€, με επί τόπου ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ του Ν. 2323/1995.

* Μία (1) αφορούσε τον παραγωγό πωλητή Λαϊκών Αγορών ΤΣΑΠΟ ΧΡΗΣΤΟ του ΑΛΕΞΑΝδΡΟΥ, στον οποίο επιβλήθηκε συνολικό διοικητικό πρόστιμο ύψους 600€, ως εξής: α) 300€, για κατοχή και πώληση μήλων, χωρίς το συγκεκριμένο προϊόν να αναγράφεται ως παραγόμενο στην Άδεια Παραγωγού Πωλητή Λαϊκών Αγορών που κατέχει και β) 300€, για μη αυτοπρόσωπη προσέλευση.

* Μία (1) αφορούσε τον παραγωγό πωλητή Λαϊκών Αγορών ΚΑΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟ του ΛΑΜΠΡΟΥ, ο οποίος κατείχε και πωλούσε χύμα τσίπουρο, χωρίς το συγκεκριμένο προϊόν να αναγράφεται ως παραγόμενο στην Άδεια Παραγωγού Πωλητή Λαϊκών Αγορών που κατέχει. Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας.

* Μία (1) αφορούσε την πλανόδιο πωλήτρια MΕΛΕΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, η οποίος πωλούσε τα εμπορεύματά της, στερούμενη της απαιτούμενης από το σχετικό Νόμο άδειας. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000€, με επί τόπου ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ του Ν. 2323/1995.

* Μία (1) αφορούσε πλανόδιο πωλητή (κινητή καντίνα), ο οποίος κατείχε ταυτόχρονα αφενός Άδεια Άσκησης Υπαίθριου Πλανοδίου Εμπορίου της Ν.Α. Μαγνησίας, αφετέρου δε Άδεια Άσκησης Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.. Ζητήθηκε εντός οριζόμενου χρονικού διαστήματος να καταθέσει την μία εκ των δύο αδειών, σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει ανάκληση της Άδειας Άσκησης Υπαίθριου Πλανοδίου Εμπορίου της Ν.Α. Μαγνησίας.

* Μία (1) αφορούσε παραγωγό πωλητή Λαϊκών Αγορών, όπου διαπιστώθηκε ότι η ισχύς της άδειας του είχε λήξει από 22-1-2009 και δεν κατείχε το προβλεπόμενο από την αριθμ. Α2-1147/25-5-2004 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης τριπλότυπο δελτίο Αποστολής. Θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας.

* Τέσσερις (4) αφορούσαν πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι πωλούσαν τα εμπορεύματά τους σε πανηγύρι της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων, στερούμενοι της προβλεπόμενης από τον Νόμο άδειας. Θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο διοικητικά πρόστιμα, για έλλειψη αδείας.

3. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (23)

α) Καταγγελίες που υποβλήθηκαν απευθείας στην Υπηρεσία μας (19):

– δύο (2) αφορούσαν σε μισθωτική διαφορά μεταξύ ιδιώτη εκμισθωτή και μισθωτή. Συγκεκριμένα: α) Ο μισθωτής απάντησε εγγράφως στην σχετική κλήση που του επιδόθηκε από τη δ/νση Εμπορίου, αναφέροντας τις απόψεις του επί των καταγγελλόμενων και δηλώνοντας ότι δεν του έχουν καταβληθεί τα μισθώματα και τα κοινόχρηστα από τον Μάρτιο 2009 έως τον Ιουνίου 2009 από τον ιδιώτη εκμισθωτή. Η απάντηση γνωστοποιήθηκε στον καταγγέλλοντα, από τον οποίο αναμένουμε να μας ενημερώσει εγγράφως αν η υπόθεσή του έχει τακτοποιηθεί και β) αναμένουμε τις έγγραφες απόψεις του μισθωτή.

– Μία (1) αφορούσε σε τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο κατά τη λήξη της σύμβασης με ιδιώτη, την χρέωσε με έξοδα, τα οποία, κατά την γνώμη της, δεν έπρεπε να καταβάλλει, εφόσον έχει αποπληρώσει την κάρτα της από το 2008. Αναμένουμε τις έγγραφες απόψεις της τράπεζας.

– Μία (1) αφορούσε στην αγορά καινούργιου φωτοτυπικού μηχανήματος, το οποίο έμεινε από γραφίτη τυπώνοντας περίπου 4.000 αντίγραφα αντί για 9.000+, όπως αναφέρει η εγγύηση. Αναμένουμε τις απόψεις της εταιρίας.

– Μία (1) αφορούσε σε εταιρία σταθερής τηλεφωνίας, η οποία διέκοψε σε καταναλωτή την σύνδεση του INTERNET, χωρίς λόγο και χωρίς σχετική ενημέρωση. Αναμένουμε τις απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.

– Μία (1) αφορούσε σε αναφορά του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ν.Μαγνησίας σχετικά με την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που επιδεικνύει επαγγελματίας πωλητής, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Βόλου, κατά παράβαση του ισχύοντα Αγορανομικού Κώδικα και του Π.δ. 51/2006 (αρθρ. 9 παρ. 3 εδ. η.η.). Αναμένουμε τις απόψεις του πωλητή.

– Μία (1) αφορούσε σε εργολάβους οικοδομών, οι οποίοι ανέλαβαν την επιδιόρθωση σκεπής της οικίας της καταγγέλλουσας, χωρίς την εξάλειψη του προβλήματος που υπήρχε. Παρόλο που αγοράστηκαν νέα υλικά και πληρώθηκαν κανονικά οι εργολάβοι η σκεπή δεν επισκευάστηκε σωστά. Αναμένουμε τις απόψεις των καταγγελλόμενων.

– Μία (1) αφορούσε στην αγορά ενός GPS MIO, στο οποίο ο χάρτης Ελλάδος είχε ελλείψεις. Ο καταγγέλλων προσπάθησε να αναβαθμίσει τον χάρτη μέσω διαδικτύου δωρεάν, όπως αναφέρουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Επειδή η αναβάθμιση δεν έγινε ποτέ, τελικά διαπίστωσε ότι απαιτείται το ποσό των 110€ για να αναβαθμιστεί το GPS. Αναμένουμε τις απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.

– Μία (1) αφορούσε σε εταιρία κινητής – σταθερής τηλεφωνίας, η οποία χρέωσε παραπάνω το μηνιαίο πάγιο σε καταναλωτή, επιβαρύνοντάς τον επιπλέον και με έξοδα διακοπής σε περίπτωση λήξης της σύμβασης. Αναμένουμε τις απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.

– Μία (1) αφορούσε σε παραπλανητικές ενδείξεις στην ετικέτα προϊόντων (συσκευασία επιτραπέζιου οίνου 1,5lt «ΠΑΛΙΟ ΚΕΛΑΡΙ» και συσκευασίες επιτραπέζιου οίνου των 5, 10 & 20lt «ΝΕΜΕΑ» σε δύο (2) καταστήματα της Σκιάθου και της Σκοπέλου. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στα Αστυνομικά Τμήματα Σκιάθου και Σκοπέλου, προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο ενημερώνοντας μας σχετικά.

– δύο (2) αφορούσαν σε διευκολύνσεις πληρωμής ανεξόφλητων τραπεζικών λογαριασμών από την καταγγέλλουσα. Αναμένουμε τις απόψεις της τράπεζας.

– Μία (1) αφορούσε σε ακτοπλοϊκή εταιρία, η οποία δεν επέστρεψε το αντίτιμο των εισιτηρίων στον καταγγέλλων, ο οποίος έχασε το πλοίο λόγω αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Αναμένουμε τις απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.

– Μία (1) αφορούσε σε στεγνοκαθαριστήριο, το οποίο δημιούργησε πρόβλημα σε ένδυμα της καταναλώτριας. Αναμένουμε τις απόψεις του καταγγελλόμενου καταστήματος.
– Μία (1) αφορούσε σε κρεοπωλείο, από το οποίο καταναλωτής αγόρασε προϊόν, το οποίο δεν είχε ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου θα διενεργήσουν σχετικό έλεγχο στο κατάστημα.

– Μία (1) αφορούσε σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ, το οποίο χρέωσε σε καταναλωτή υψηλότερη τιμή για την αγορά προϊόντος από το ράφι στο ταμείο. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενήργησαν σχετικό έλεγχο στο κατάστημα, από τον οποίο δεν βρέθηκε προς διάθεση το προϊόν. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.000€, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας.

– Μία (1) αφορούσε σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ, το οποίο χρέωσε σε καταναλωτή υψηλότερη τιμή για την αγορά προϊόντος από το ράφι στο ταμείο. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενήργησαν σχετικό έλεγχο στο κατάστημα, από τον οποίο δεν βρέθηκε προς διάθεση το προϊόν. Θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας.

– Μία (1) αφορούσε σε κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής σχετικά με την προσφορά άλλου είδους απ’ αυτό που παρήγγειλε ο καταγγέλλων. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενέργησαν έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα και θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του καταστήματος για άρνηση πώλησης.

– Μία (1) αφορούσε σε «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΥΓδΑΛΟΥ ΠΑΥΛΙδΗ», η οποία αγοράστηκε από καταναλωτή και περιείχε ξένο σώμα. Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν με την υποβληθείσα καταγγελία στο κατάστημα από το οποίο ο καταγγέλλων αγόρασε το προϊόν και προέβησαν σε δειγματοληψία αυτού. Το δείγμα στάλθηκε στη Χημική Υπηρεσία Βόλου προς εξέταση. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της εξέτασης.

β) Καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και διαβιβάσθηκαν στη δ/νση Εμπορίου προς έλεγχο (4):

– δύο (2) σε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ, από τα οποία καταναλωτές αγόρασαν προϊόντα, των οποίων η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας είχε παρέλθει. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενήργησαν σχετικό έλεγχο στα καταστήματα, από τα οποία δεν διαπιστώθηκε η διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων με περασμένη ημερομηνία διατηρησιμότητας.
– Μία (1) αφορούσε σε κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης, οι υπεύθυνοι του οποίου δεν διέθεταν τιμοκαταλόγους καθώς και δελτίο Παραπόνων και δεν προσέφεραν χυμό μετά τις 23:00 μ.μ.. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου θα διενεργήσουν έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα.
– Μία (1) αφορούσε σε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ σχετικά με την εμπορία – διάθεση των κρουασάν «ΥΙΟΙ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ» και «BINGO A.E.» με παραπλανητικές ενδείξεις. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου διενήργησαν σχετικούς ελέγχους στα καταστήματα, από τους οποίους δεν διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα.

Τέλος, η δ/νση Εμπορίου επίλυσε οκτώ υποθέσεις που αφορούσαν καταγγελίες καταναλωτών χωρίς αυτές να προωθηθούν στην Επιτροπή Φιλικού διακανονισμού, προκειμένου να εξυπηρετούνται και να ικανοποιούνται άμεσα οι καταναλωτές.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!