Ανακοινώθηκε ο απολογισμός της διεύθυνσης Εμπορίου & Ελέγχου Τροφίμων της ΝΑΜ

Ανακοινώθηκε ο απολογισμός του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή, της διεύθυνσης Εμπορίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων Ν. Μαγνησίας (δ/νση Εμπορίου, Χημική Υπηρεσία Βόλου, ΕΦΕΤ, δ/νση Κτηνιατρικής, δ/νση Υγείας και Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων και Ζωοτροφών της δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης), για το μήνα Αύγουστο.

1. δΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ: (14)
α) δειγματοληψίες βάση προγράμματος της δ/νσης Εμπορίου και καταγγελιών (2): 
– Ελαιόλαδο (1). 
– Ημίσκληρο τυρί (1).
β) δειγματοληψίες βάση προγράμματος της δ/νσης Εμπορίου σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου (12): 
– Μπύρες (4). 
– Γλυκά κουταλιού (4), για έλεγχο συντηρητικών. 
– Κρεατοσκευάσματα (λουκάνικα, ζαμπόν κ.α.) (4), για προσδιορισμό νιτρικών-νιτρωδών αλάτων.

Παραλήφθησαν (16) απαντήσεις από το Γ.Χ.Κ για κανονικά και μη κανονικά δείγματα που έχουν ως εξής:
α) Κανονικά δείγματα συνολικά δεκατέσσερα (14): 
– Εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό (3). 
– Σοκολάτα Υγείας Αμυγδάλου (1). 
– Ζυμαρικά (2) – δείγματα συμβάσεων. 
– Ρύζι – Όσπρια (2) – δείγματα συμβάσεων. 
– Φρυγμένος καφές (1) – δείγμα συμβάσεων. 
– Κρεατοσκευάσματα (λουκάνικα) (1) – δείγμα συμβάσεων. 
– Λίπη – Έλαια (3) – δείγματα συμβάσεων. 
– Φρυγανιές Σταρένιες (1) – δείγμα συμβάσεων.
β) Μη κανονικά δείγματα συνολικά δύο (2): 
– Εμφιαλωμένο Φυσικό Μεταλλικό Νερό (1), – δείγμα καταγγελίας – το οποίο δεν είναι οργανοληπτικά άμεμπτο. διαπιστώθηκε παρουσία εξαιρετικά δυσάρεστης οσμής που το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος. 
– Άρτυμα λεμονιού (1) – δείγμα συμβάσεων – ως προς την επισήμανση, διότι δεν αναγράφεται το όνομα της κατηγορίας του πρόσθετου βενζοϊκού οξέος ως «συντηρητικό» αλλά ως «συντ.», οδηγώντας σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς την σύνθεση του προϊόντος. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος.

2. ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤ/ΤΩΝ (53):
Σε super market, πλανόδιους πωλητές, καταστήματα λιανικής πώλησης ετοίμων ενδυμάτων, ξενοδοχεία, παντοπωλεία, οπωροπωλεία, επιχειρήσεις ενοικίασης ομπρελών θαλάσσης, επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης οπωρολαχανικών, καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, πρατήρια υγρών καυσίμων, κρεοπωλεία, καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών, επιχειρήσεις μαρμάρων-γρανιτών, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, σε κατάστημα ειδών αλιείας, σε πολυκατάστημα παιχνιδιών, σε κατάστημα κλειδιών-κλειδαριών, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, σε επιχείρηση οικοδομικών υλικών για έλεγχο γεφυροπλάστιγγας των περιοχών Βόλου, Ν. Ιωνίας, Β΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, Βελεστίνου, Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, και Σκιάθου.

Επιπλέον, μετά από έγγραφο του Τμήματος Εμπορίου της Ν.Α. Καρδίτσας, σχετικά με δείγμα του προϊόντος «ΑΝΑΝΑΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΣ ΤΑΪΛΑΝδΗΣ», με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση έως 31/7/09 και αριθμό παρτίδας LΟΤ SW 12566A εισαγωγής, το οποίο εξετάσθηκε από τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι περιέχει ολικά θειώδη 132,7 ± 25,9 mg/kg, ενώ το όριο για οπωροκηπευτικά ζαχαρωμένα ή γλασαρισμένα είναι 100 mg/kg, υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν προς έλεγχο στο κατάστημα της περιοχής αρμοδιότητας της Υπηρεσίας και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε προς διάθεση το συγκεκριμένο προϊόν. Συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και ενημερώθηκε εγγράφως το Τμήμα Εμπορίου της Ν.Α. Καρδίτσας από τη δ/νση Εμπορίου της ΝΑΜ.

Επίσης, μετά από έγγραφο του Τμήματος Τεχνικού Ελέγχου της δ/νσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή της Ε.Ν.Α. Αθηνών – Πειραιώς/Νομαρχία Πειραιά, σχετικά με δείγμα του προϊόντος «DISNEY PRINCESS ΜΙΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 180γρ.» με ημερομηνία λήξης μέχρι 30/12/09 και αριθμό παρτίδας L 063208, το οποίο εξετάσθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι ως προς την παρουσία DNA σόγιας βρέθηκε θετικό, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία σόγιας ή προϊόντος με βάση τη σόγια. Επειδή το τελευταίο δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος στα ελληνικά, το προϊόν αποκλείεται της διάθεσης στην αγορά. Υπάλληλοι της δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν προς έλεγχο στο κατάστημα της περιοχής αρμοδιότητάς της εν λόγω Υπηρεσίας και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε προς διάθεση το συγκεκριμένο προϊόν. Συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και ενημερώθηκε εγγράφως από την δ/νση Εμπορίου της ΝΑΜ η ως ανωτέρω αναφερόμενη δ/νση.

Κατά τους αγορανομικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν (15) παραβάσεις σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων: 
– Άρθρο 32 παρ. 6 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 3668/2008 (είσπραξη τιμήματος υψηλότερου εκείνου που αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους): παραβάσεις (1). 

Αφορούσε κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, το οποίο εισέπραξε τίμημα υψηλότερο εκείνου που αναγραφόταν στους τιμοκαταλόγους, για την προσφορά ειδών εστιατορίου. Θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας. 

– Άρθρο 30 παρ. 1 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3668/2008 (Απαίτηση υπερτιμήματος κατά την λιανική πώληση οπωρολαχανικών): παραβάσεις (1). Πιο συγκεκριμένα: 
Μία (1) αφορούσε την εταιρεία ΧΡΥΣΑ δΙΟΛΕΤΤΑ ΕΠΕ, που διατηρεί κατάστημα «ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ», η οποία απαιτούσε υπερτίμημα κατά τη λιανική πώληση οπωρολαχανικών. Συντάχθηκε σχετική ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ Ν. 3668/2008 και επιβλήθηκε σε βάρος της διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€, με επί τόπου ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 3668/2008. Παράλληλα η υπόθεση διαβιβάσθηκε στην Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν για την ανωτέρω αναφερόμενη παράβαση θα επιβληθεί το υπερβάλλον ποσό διοικητικού προστίμου των 3.000€, με Απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας. 

– Άρθρο 38 παρ. 2 του Αγορανομικού Κώδικα, όπως συμπληρώνεται με το άρθρο 1 παρ. 4β του Ν. 3668/2008 (Στέρηση ενδεικτικών πινακίδων λιανικής πώλησης – Μη αναγραφή προέλευσης σε αυτές): παραβάσεις (3). Πιο συγκεκριμένα: 

–  Μία (1) αφορούσε την ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ Άννα του Μιχαήλ, που διατηρεί κατάστημα «ΞΕΝΟδΟΧΕΙΟ», η οποία δεν είχε αναρτημένη σε δωμάτιο την θεωρημένη απ’ τον ΕΟΤ ενδεικτική πινακίδα τιμών. Επιβλήθηκε σε βάρος της διοικητικό πρόστιμο ύψους 500€, με επί τόπου ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 3668/2008.
– Μία (1) αφορούσε τον ΚΟΥΚΙΑ Αναστάσιο του Ζάνη, που διατηρεί κατάστημα «ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΠΡΕΛΩΝ», ο οποίος στερούνταν ενδεικτικής πινακίδας με τις τιμές ενοικίασης των ομπρελών. Επιβλήθηκε σε βάρος του διοικητικό πρόστιμο ύψους 500€, με επί τόπου ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 3668/2008.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!