αλλαγές-στον-καλλικράτη-ζητά-ψήφισ-376323
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.02.2022 | 07:30

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» ζητά ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής

Αίσθηση, συζητήσεις, ερωτήματα, αλλά και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στις τάξεις στελεχών της δημοτικής αυτοδιοίκησης της Αττικής, πρόσφατο ψήφισμα του έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, το οποίο ελήφθη στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που έγινε για την (μη) διαχείριση της κακοκαιρίας και το ποιος ευθύνεται για το γενικότερο μπάχαλο, αλλά έφτασε να εγείρει θέμα… ηγεμονίας των Δήμων από την Περιφέρεια.

Κι αυτό γιατί το ψήφισμα (το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις Πατούλη και Τζήμερου και υπερψηφίστηκε και από την Ελληνική Αυγή!) ζητά αλλαγές στον «Καλλικράτη» με εξουσιαστικές διαθέσεις από πλευράς Περιφέρειας σε βάρος των Δήμων της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, αφού το ψήφισμα χαρακτηρίζει –προφανώς με αρνητικό πρόσημο- «παγκόσμια πρωτοτυπία» την πρόβλεψη στο άρθρο 4 του «Καλλικράτη» που αναφέρει ότι: «Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας…», η «Περιφέρεια Αττικής ζητάει από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου Καλλικράτη, στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια, με σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών κάθε φορέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι παραπάνω αναφορές στο ψήφισμα έχουν ήδη προκαλέσει σχόλια δυσφορίας από πλευράς δημάρχων, οι οποίοι βλέπουν τον περιφερειάρχη να επιχειρεί να «γλιστρήσει» από τα μαζικά πυρά που δέχεται, όχι μόνο ρίχνοντας εμμέσως τον «μουτζούρη» στους Δήμους, αλλά και να εμφανίζει εξουσιαστικές διαθέσεις σε βάρος τους.

Μάλιστα, να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης είχε ως εναλλακτική την κατάθεση του ψηφίσματος που υιοθέτησε ομόφωνα η ΕΝΠΕ, αλλά στο τέλος επέμεινε υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε σε… συναλληλία με τον Θάνο Τζήμερο.

Το ψήφισμα Τζήμερου-Πατούλη δέχθηκε κριτική από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και για απαξιωτικές αναφορές γενικά για τον δημόσιο τομέα, με επισημάνσεις ότι κατατέθηκε προς έγκριση την στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει δαπάνη 6 εκατ. ευρώ για 19 ιδιωτικά εργολαβικά σχήματα από τα οποία μισθώθηκαν μηχανήματα και προσωπικό για τον αποχιονισμό δρόμων που στο τέλος έμειναν κλειστοί από το χιόνι.

Το ψήφισμα βάλλει κατά της Δημόσιας Διοίκησης κάνοντας λόγο για «θεσμικές, διαχρονικές ανεπάρκειες», για απουσία «διοικητικής πυραμίδας», «εξατομικευμένης ευθύνης», «συχνές αστοχίες της Πολιτείας σε ιδιαίτερες προκλήσεις» και ακόμη ζητά αλλαγή θεσμικού πλαισίου γιατί «με το υπάρχον, η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών».

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία διαμόρφωση του παρακάτω ψηφίσματος:

To Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αφού έλαβε υπόψη του:

– τον απολογισμό δράσεων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής , όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη κατά τη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ της 2ας Φεβρουαρίου 2022, σχετικά με τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων που δημιούργησε το καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΔΑ,

– τις διευκρινήσεις που δόθηκαν σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας και διαφάνειας, όσον αφορά τα μέσα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του έκτακτου γεγονότος,

– τους άξονες του νέου σχεδίου που προωθεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το πλάνο διεκδικήσεων από το Κεντρικό Κράτος, που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης,

– την ομόφωνη απόφαση της ΕΝΠΕ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, σχετικά με το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο μοντέλο πολιτικής προστασίας που πρέπει να εφαρμοσθεί στη χώρα μας

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία :

– να εκφράσει την πλήρη αποδοκιμασία του σε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί η διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης,

– να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής να αναλάβει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Αττικής, για τις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες κάθε θεσμού, καθώς είναι προφανές πως οι πολίτες δεν τις γνωρίζουν, θεωρώντας, για παράδειγμα, πώς ήταν ευθύνη της Περιφέρειας το κλείσιμο των δρόμων, ενώ ήταν ευθύνη της Τροχαίας, και, είναι εύκολα αντιληπτό, πως είναι αδύνατον να κινηθούν εκχιονιστικά μηχανήματα σε ένα δρόμο γεμάτο από μπλοκαρισμένα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις θεσμικές, διαχρονικές ανεπάρκειες της Δημόσιας Διοίκησης, τις οποίες καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει θεραπεύσει:

Κάθε διοικητική δομή, για να είναι λειτουργική και αποτελεσματική θα πρέπει να διαθέτει:

– διοικητική πυραμίδα, με περιγραφή θέσης εργασίας και θέση στην ιεραρχία (ποιος αναφέρεται σε ποιον, ποιος παίρνει ποια απόφαση),

– αναλογία, σε κάθε διοικητική θέση, ευθυνών, δικαιοδοσιών και πόρων,

– εξατομικευμένη ευθύνη και σύστημα ποινών και επιβραβεύσεων.

Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στον Δημόσιο Τομέα, ειδικά όταν πρόκειται για διαθεσμική συνεργασία. Ο Καλλικράτης στο άρθρο 4 (Σχέσεις δήμων και περιφερειών) περιγράφει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: “Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας…”

Τίποτε δεν διοικείται με επίκληση της συναλληλίας των εμπλεκομένων. Γι’ αυτό, όταν η Πολιτεία αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις, συχνά αστοχεί. Η εύκολη αντίδραση, που ικανοποιεί το θυμικό, είναι να επιλέγουμε κάποιους για τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Προφανώς υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες. Όμως, σε ένα πλαίσιο απολύτως ασαφές, όπου ο κάθε φορέας ή ο επικεφαλής του πρέπει να αυτοσχεδιάζει, έχοντας ελλιπή ή καθόλου πληροφόρηση από τους άλλους φορείς, είναι αδύνατον να μεγιστοποιηθεί το θετικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης αδύνατον να αξιολογηθεί κάποιος, καθώς αξιολόγηση είναι η σύγκριση αυτών που έκανε με αυτά που θα έπρεπε να κάνει. Το δεύτερο είναι θεσμικά ασαφές και λειτουργικά ρευστό.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ζητάει από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου Καλλικράτη, στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια, με σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών κάθε φορέα. Επιπλέον, για κάθε είδους θεομηνία (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές κ.λπ.) που έχει υπερδημοτικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να υπάρχει διοικητικός μηχανισμός, στον οποίον θα εμπλέκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια, Δήμοι, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Τροχαία, ΕΜΑΚ, Σύλλογοι Εθελοντών κ.λπ.) όχι όμως σε συναλληλία, αλλά ως μέρη μιας στερεά δομημένης διοικητικής πυραμίδας.

Οι πολίτες έχουν υποφέρει πολύ από αυτή τη θεσμική αναπηρία της Δημόσιας Διοίκησης. Έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ο διοικητικός μηχανισμός, που συντηρείται με τους φόρους τους, να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός και να τους προσφέρει προστασία και ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Με το υπάρχον, η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών.