Αγοραστός: Καμία αλλαγή στις δομές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να διατηρηθεί στην παρούσα μορφή του αλλά και να επεκταθεί ενισχύοντας τις δομές του και παράλληλα να παραμείνουν ως έχουν οι δομές του ΤΕΙ στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ήταν τα δυο κυρίαρχα ζητήματα-αιτήματα, που έθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων. Αρβανιτόπουλο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε μαζί του στην Αθήνα, με αφορμή και την κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σύνολο των θεμάτων της εκπαίδευσης που απασχολούν την Θεσσαλία,  με τον περιφερειάρχη να προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των έργων μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών που εκπορεύονται από το υπουργείο, όσον αφορά κυρίως στα κτιριολογικά.

Άλλωστε, συνολικά στην Θεσσαλία υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ 53 έργα προϋπολογισμού 104.666.836,11 € οπότε το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη για επίσπευση των διαδικασιών είναι άμεση σημασίας για την εξέλιξη τους και την ενίσχυση των υποδομών της εκπαίδευσης στο θεσσαλικό διαμέρισμα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο σχέδιο «Αθηνά» ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι οι οποίες επιλογές θα πρέπει να γίνουν με επιστημονικά, αναπτυξιακά κριτήρια και να μην υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

Όπως ανέφερε και προς τον υπουργό Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει πλέον μία «παράδοση» και το εμπιστεύονται όλοι. Τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ της Θεσσαλίας  παρατήρησε ο κ. Αγοραστός, σύμφωνα με αξιολόγηση από ανεξάρτητους αξιολογητές θα πρέπει δικαιωματικά να συνεχίσουν την δημιουργική τους πορεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος όσον αφορά στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη. Η διαδικασία για τη διαμόρφωση των κριτηρίων και των κατευθυντηρίων γραμμών βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να επικρατήσουν συναινετικές λογικές.

Ακόμη ενημέρωσε τον κ. Αγοραστό -ο οποίος με την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδους είχε κάνει έγγραφη παρέμβαση για το θέμα- ότι νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία θα κατατεθεί στη Βουλή  προκειμένου να αλλάξουν και προϋποθέσεις που αφορούν στο θέμα των μεταγραφών.

Τα έργα

Συγκεκριμένα τα έργα που υλοποιούνται στην Θεσσαλία μέσω και αφορούν στον χώρο της εκπαίδευσης είναι, όπως προαναφέραμε, συνολικά  53 έργα προϋπολογισμού 104.666.836,11 €. Από αυτά τα 45,7 εκ. ευρώ είναι για την Πρωτοβάθμια, τα 13,2 εκ. ευρώ για τη Δευτεροβάθμια και τα 43 εκ. ευρώ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ 2,7 εκ. ευρώ  αφορά σε εξοπλισμό Ειδικών Σχολείων Οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό 151% (επί του αναθεωρημένου Π/Υ) ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί με τις εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. Παράλληλα, υπάρχουν «ανοικτές» Προσκλήσεις και για Αβάθμια-Ββαθμια, αλλά και για Γβάθμια.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΤΕΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!