Αγοραστός: «Η Θεσσαλία κερδίζει έναν ακόμη σύγχρονο, ασφαλή δρόμο»

Δόθηκε στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το τμήμα Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Καρδίτσας από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου έως αρχή παράκαμψης Ελευθερών προϋπολογισμού 22,1 εκατ. ευρώ

«Στη σημερινή Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος παραδίδεται σε κυκλοφορία. Ένας δρόμος – αίτημα ετών – που εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή παράδοσης του τμήματος της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Καρδίτσας από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου έως κόμβο Ελευθερών, προϋπολογισμού 22,1 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου.
Συνολικά, όπως ανέφερε, παραδίδονται σε κυκλοφορία 7,3 χλμ κύριας αρτηρίας, 12 χλμ, παράπλευρων οδών, 2 ισόπεδοι κόμβοι, γέφυρα ανισόπεδης διάβασης και τα συνοδά τεχνικά έργα.
Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ένα δίκτυο με υψηλή επικινδυνότητα και βαρύ φόρο αίματος, αλλάζει όψη και μορφή. Εξασφαλίσαμε την έγκαιρη χρηματοδότηση, ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες, προχωρήσαμε τις απαλλοτριώσεις και παραδίδουμε στους πολίτες σύγχρονες και ασφαλείς οδικές υποδομές, σε μια δύσκολη περίοδο όπου τα δεδομένα στην κατασκευή των έργων, έχουν αλλάξει δραματικά. Πρόκειται για έναν δρόμο που προσδίδει ασφάλεια στις μετακινήσεις ανθρώπων και στη διακίνηση εμπορευμάτων ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ταχύτερης υλοποίησης των έργων καθώς και απλοποίησης των διαδικασιών. Ευχαρίστησε δε την κ. Π. Γερακούδη, τον κ. Φ. Γκούπα καθώς και τους πρώην Νομάρχες Λάρισας κ. Λ. Κατσαρό και Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο, στο πρόσωπο της κας Μ. Σαραφίδου την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους γενικούς διευθυντές κ. Κ. Μέγα και Α. Γαλερίδη καθώς και τον πρ. διευθυντή κ. Σ. Πετρίδη, την κατασκευάστρια εταιρία και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου. Επίσης επεσήμανε την σημαντική συμβολή των έργων αυτών στη πραγματική οικονομία, με διάχυση κοινοτικών πόρων στην τοπική αγορά και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το έργο αυτό είναι ένα από τα λεγόμενα «έργα προτεραιότητας» του περιφερειακού προγράμματος του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και ένα από τα 181 έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ ολόκληρης της χώρας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου για την υλοποίηση του τμήματος αυτού της Επ. Οδού Λάρισας – Καρδίτσας. Παραδίδεται σήμερα ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένας δρόμος που από τα μαθητικά μου χρόνια τον θυμάμαι ως χωματόδρομο. Η Ελλάδα αλλάζει. Μέχρι τα τέλη του μήνα ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, δυο εκ των οποίων βρίσκονται στη Θεσσαλία, τα Τέμπη και ο Ε65, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο πρωτόγνωρης ανεργίας για τη χώρα».

Συνολικά παραδίδονται:
• 7,3 χλμ κύριας αρτηρίας της Επ. Ο. Λάρισας- Καρδίτσας στο τμήμα από Μαυροβούνι έως Ελευθερές (από Χ.Θ 15+400 έως Χ.Θ 22+700), συμπεριλαμβανομένων των κόμβων Κοιλάδας ( Χ.Θ 17+560) και Ελευθερών ( Χ.Θ 22+520)-
• 12 χλμ παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της κύριας αρτηρίας
• 2 κόμβοι με διαγράμμιση, ηλεκτροφωτισμό και φωτεινή σηματοδότηση του.
στην Κοιλάδα ( Χ.Θ 17+560) και στο Ελευθερό ( Χ.Θ 22+520)
• την τοποθέτηση αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας στο κέντρο της αρτηρίας και μονόπλευρα πλευρικά σε όλο το μήκος.
• Τεχνικά έργα για την αποστράγγιση της οδού.
• Γέφυρα στη Χ.Θ 16+262,50
• Κάτω διάβαση αγροτικού δρόμου Ελευθερών στη Χ.Θ 21+600

Η νέα Επαρχιακή Οδός είναι τετράϊχνη με συνολικό πλάτος ασφαλτικού 17,00 m, με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας στον άξονα και πλευρικά μονόπλευρα στηθαία ασφαλείας. Με τo ανωτέρω οδικό τμήμα εξασφαλίζεται η ασφαλέστερη κυκλοφορία των χρηστών της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Καρδίτσας.
Η εργολαβία «Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Καρδίτσας από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου Χ.Θ. 15+400 έως κόμβο Ελευθερών Χ.Θ. 22+700» είναι προϋπολογισμού 22.170.000 €, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση ΑΙΑΣ Α.Τ.Ε. Η χρηματοδότηση είναι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ) και το συνολικό κόστος διαμορφώθηκε: στα 22.758.362,10 €, αναλυτικότερα:
– Κόστος Εργολαβίας 15.448.746,41
– Απαλλοτριώσεις: 6.940.693,78
– Έργα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας 368.921,91

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η θεματική αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μαρία Μαμάρα και Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Σιδερόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο του πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Ελεθερών, υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση